Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 14.06

Üres kamrának bolond a háziasszonya

Írta: Jámbor Gyula
2021. február 11., 16.28 Csütörtök / Arad

Valamikor talán még gyermekkoromban olvastam valahol és jegyeztem meg a címbeli mondást; azt jelzi, hogy a családanya-háziasszony, aki a napi „megélhetést” hivatott előteremteni, nagy gondban van, „megbolondul”, ha üres kamrával, a nincstelenségben kényszerül valamit a család asztalára tenni.

Az ország 2021-es költségvetése – amit még nem fogadtak el, de néhány lényeges adat már kiszivárgott belőle – a mondásbeli háziasszony esetét juttatja eszünkbe. Meg a zenész bandáét, nem először idézem. A muzsikusok végigbazseválják a lakodalmat, reggel megkapják a kialkudott bért, a prímás pedig szétosztja a zsozsót. A legfiatalabb tag azonban egyetlen fillért sem kap, mire az felháborodással vegyes csalódással kérdezi, hogy: „Nekem nem jár?”. A válasz pedig: „Járni járna, de nem jut”.

Románia 2021. évi büdzséje ékesen illusztrálja a fenti, alighanem csak kitalált, de sokatmondó történetet.

A költségvetéssel – talán a jövő héten elfogadják, ha – senki nem lesz elégedett. A tervezetet előterjesztő kormánykoalíció miniszterei sem, mert hogy mindenki többet akarna, ha elképzeléseit valóra szeretné váltani, s ehhez nyilvánvalóan nagyobb anyagi forrásokra lenne szüksége.

Az egészségügy, például, rég tudjuk, nagybeteg, s most, a koronavírus-járvány idején e baja hangsúlyozottan jelentkezett.

A tanügy régóta alulfinanszírozott, az egykori, rég felmerült költségvetési részesedési arány, amelyen Európa fejlett államai évek, évtizedek óta túlléptek, Romániában sehol sincs.

A Fejlesztési Minisztérium (most történetesen RMDSZ-es politikussal az élen) szintén elégedetlen, mert (majdnem) köztudott, hogy egy válságból lehetetlen kilábalni az „előre menekülés”, azaz beruházások, fejlesztések, következésképpen új bevételi források, munkaalkalmak teremtése nélkül. De honnan minderre a pénz?

Az anyagiak előteremtése elméletileg két forrásból lehetséges: vagy több pénzt kell „csinálni” – azaz többet bevételezni az államkasszába –, vagy kevesebbet kiadni, takarékoskodni, „meghúzni a nadrágszíjat”.

Ez utóbbi a könnyebb és kézenfekvőbb, az előbbit sokkal nehezebb megvalósítani, pláne a világgazdaság vírusos, sok-sok országra kiható körülményei között.

A román kormány, és a költségvetési törvénytervezetet megtárgyaló (elfogadó vagy elutasító) parlament bizony az üres kamra előtt álló gazdasszony posztúrájába van helyezve. És egyik választása sem igazán üdvös.

Jó pár hónappal ezelőtt egyik írásomban azt ígértem, egy hazai főméltóság (a mai miniszterelnök, akkori pénzügyminiszter) nyilatkozata kapcsán: pezsgőt bontok (egy drágábbat!), ha Románia az évet (a tavalyit) nem zárja nagy deficittel.

Sajnos, a pezsgőbontás elmarad.

Bár arra ihatnék, sovány vigaszként, hogy jól tippeltem meg a jövőt.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu