Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.18

Utószó

2008. június 03., 13.00 Kedd
Korai lenne még összegezni a vasárnapi helyhatósági választások eredményeit, hiszen azok egyelőre csak az exit-pollra és a nem hivatalos részleges eredményekre alapozódhatnak.


Országos szinten különben sem az a fontos, hogy az első fordulóban nyertes polgármesterek éjféli tűzijátékokkal és pezsgővel ünnepeltek, a második fordulóban még esélyesek a kampány folytatásának új fejezetein gondolkoztak, a vesztesek többsége pedig nyilatkozni sem akart elkeseredésében.

Számunkra a leglényegesebb, hogy ismét világossá vált: az erdélyi magyarság, annak ellenére, hogy már nemcsak (pártként működő) érdekszövetsége, hanem pártja is van, arányának megfelelően, sőt, talán arányán felül képviseltetheti magát az elkövetkező négy évben a helyhatóságokban, s remény van arra, hogy az őszi parlamenti választásokon az RMDSZ és a Magyar Polgári Szövetség elássa az eddig gyakran egymás ellen használt csatabárdot.
Nem tagadjuk, külön elégtétele a vasárnapi választásoknak a szélsőnacionalista, magyarellenes, fasisztoid Nagy-Románia Párt csúfos veresége, ami viszont arra ad reményt, hogy a vadimtudorok és funárok összel valószínűleg már a parlamentbe, jövőre pedig az Európai Parlamentbe sem fognak bekerülni; egy szégyenfolt legalábbis eltűnik Romániáról, a történelem lomtárába kerül.

S talán ez az idei legfontosabb eredmény.

Nem vagyunk naivak, s nem hisszük, hogy vasárnap nem lehettek, nem voltak választási csalások, szavazatvásárlások. Szerencsére túl vagyunk már azonban azon, hogy azok lényegesen változtathatnának az eredményeken.

Meggondolkoztató demokráciánk további előmenetele szempontjából a polgárok – főként a fiatalok – alacsony részvétele, s az is, hogy a fő választókörzetekben – Bukarestben – nem új, vizionárius jelöltek kerültek a második fordulóba, hanem a történelmileg lejárt szavatossági idejű Iliescu és a diktátor-hajlamú Băsescu klónjai.

Engem az is zavart, hogy uniós tagságunk első szavazásán egy arra méltatlan szerény pincehelyiségben kellett voksolnom, mint ahogy az is, hogy az ország miniszterelnöke és az ország államfőjének lánya nem volt tisztában a szavazás technikájával, amit nem lett volna szabad elnézni, hiszen senki sem lehet a törvények felett.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. június 06., 09.02 Válaszoljál rá!

Szerintem ő maga engedélyezte, dez sem lenne meglepő ha megrendelőként is ott volt.

Hozzászólt: Árpád / Szerda, 2008. június 04., 12.03 Válaszoljál rá!

Rosszul fogalmaztam: nem engedélyeztette a szélső jobboldali párt demonstrációját marcius 15.-én? vagyis éppeg hogy engedélyeztette...

Hozzászólt: Árpád / Szerda, 2008. június 04., 00.01 Válaszoljál rá!

Ha-ha hogy a nacionalisták eltüntek volna. Nem fogynak el ám oly hamar, ott vannak meghuzódva a PDL-ben, a PSD-ben és még a liberálisoknál is. Ne féltsük öket megvannak ök jól... Tessék egy példa: a hires Boc, nem engedélyeztette a szélső jobboldali párt demonstrációját marcius 15.-én, mindig azon tünödőm hogy miért nem készit az RMDSZ egy adatbázist, mert 4 évre rá mindig elfelejtjük hogy mennyit is szenvendtünk.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu