Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 07.58

Vajdasági siker

Írta: Chirmiciu András
2020. június 23., 16.08 Kedd / Hunyad

Átütő, mondhatni történelmi előrelépést hozott a koronavírus-karantén utáni első európai választás a magyarság számára. Vasárnap Szerbiában egyszerre tartottak parlamenti és helyhatósági választásokat. A Pásztor István-vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a várakozásokat jócskán felülmúló eredményeket ért el mindkettőn.

A közzétett részeredmények szerint a választást az Alexandar Vucsics államelnök Gyermekeinkért elnevezésű jobboldali koalíciója nyerte meg toronymagasan, országos és helyi szinten egyaránt. A jobboldali lista a szavazatok mintegy 62%-t szerezte meg és a parlamenti mandátumok háromnegyedét. A korábban meghatározó szocialisták 10% körüli eredménnyel a második helyen végeztek, a liberálisok pedig épp, hogy átjutottak a 3%-ra levitt bejutási küszöbön. A Szerbiában hagyományosan erős nacionalista és szélsőjobboldali alakulatok viszont nem jutottak be a parlamentbe a levitt bejutási küszön ellenére sem, ami példátlan eset az utóbbi 30 évben. A három országos párt mellett csupán a macedón, bosnyák, albán és magyar nemzeti kisebbségek politikai képviselői kerültek be a belgrádi parlamentbe, részben annak is köszönhetően, hogy kisebbségi érdekvédelmi szervezetekként rájuk nem vonatkozott a bejutási küszöb.

A vajdasági magyarság így is nagyszerű sikert ért el. A részeredmények szerint a VMSZ legalább 9, de akár10 mandátumot is szerez a 250 tagú szerb parlamentben az eddigi 4 helyett. Vagyis több mint duplájára növelte politikai befolyását! Tartományi szinten hasonló előrelépés történt, a VMSZ a Vajdaságban leadott szavazatok mintegy 12-13%-t szerezte meg, lényegesen többet, mint a négy évvel ezelőtti 5%! Ezzel a magyar szervezet a Vajdaság harmadik legjelentősebb politikai alakulata, fej-fej mellett a szocialistákkal, megszerzett mandátumai pedig megduplázódnak az eddigiekhez képest. Önkormányzati szinten is hasonlók az eredmények, Szabadka polgármesteri tisztségét ugyan nem sikerült meghódítani (ott a magyarság aránya meghaladja a 40%-t, kb. akkora, mint Szatmáron vagy Marosvásárhelyen), a meglévő polgármesteri székeket azonban mindenütt megtartották (köztük Zenta, Magyarkanizsa és Topolya városokban), a tanácsosi mandátumok száma pedig mindenütt jelentősen növekedett, beleértve Szabadkát is.

Vasárnap a VMSZ mintegy kétharmaddal több szavazatot kapott, mint a korábbi választásokon. Aligha meglepő, hogy Pásztor István pártelnök szinte örömmámorba úszik, végül is ilyen nagyszerű választási eredményeket a vajdasági magyarság legutóbb 27 évvel ezelőtt ért el, azóta viszont legalább százezerrel csökkent a magyarok száma a Délvidéken. Pásztor azonban a puszta eredményeknél fontosabbnak tartja azt, hogy 27 év folyamatos visszaesés után sikerült megfordítani a tendenciát.

A vajdasági magyarok sikere szöges ellentétben áll a felvidékiek kudarcával. Február 29-én, vagyis a koronavírus-járvány előtti utolsó európai parlamenti választáson a felvidéki magyarság parlamenti képviselet nélkül maradt – először a független Szlovákia történetében! Annak ellenére, hogy sokkal jobb adottságokkal rendelkeznek. Felvidéken mintegy félmillió magyar él, majdnem pontosan kétszer annyian, mint a Délvidéken. A rendszerváltás után nem volt jelentős kivándorlás a felvidéki magyarok körében, miközben a Vajdaságból tömegesen vándoroltak ki, előbb a délszláv háborúk, majd a gazdasági nehézségek miatt – a rendszerváltás idején mintegy 350 000 magyarból mára legfeljebb 250 000 maradt a Délvidéken. A gazdasági helyzet szintén a felvidékiek mellett szól, Szlovákiában lényegesen magasabb az életszínvonal, mint Szerbiában. A délvidéki magyarság mégis összehasonlíthatatlanul jobban teljesít politikai téren. Mindenekelőtt az összefogásnak köszönhetően, a VMSZ a vajdasági magyarság egyetlen politikai érdekképviselete, miközben Felvidéken a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most magyar–szlovák vegyes párt folyamatos torzsalkodása megosztotta a magyarságot, amely két szék között földre esett! Kisebbségben a magyarság egyszerűen nem engedheti meg magának a széthúzás luxusát.

Vajdasági testvéreink meglehetősen jó kilátásokkal rendelkeznek, nemcsak jelentősen megerősödött saját politikai súlyuk miatt. A Magyarország és Szerbia közötti államközi kapcsolatok is történelmi csúcson vannak, Orbán Viktor és Alexandar Vucsics szoros politikai kapcsolatot épített ki. A vajdaságiak összefogáson és mozgósításon alapuló történelmi sikere példaértékű az erdélyi magyarság számára is. Mi itt Erdélyben alighanem megelégednénk az ottaniak sikerének felével is, vagyis azzal, ha az őszi helyhatósági, majd parlamenti választásokon az erdélyi magyarság csak egyharmaddal jobb eredményeket érne el, mint 2016-ban.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu