Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 14.50

Változnak a mesék

Írta: Ujj János
2020. szeptember 08., 18.14 Kedd / Arad

Változnak az idők, változnak a mesék is. A mi gyermekkorunkban cingár vargalegény hadakozott az óriásokkal, lovagok elrabolt hercegnőket szabadítottak ki a három- vagy hétfejű sárkány karjaiból. A mesék hősei hétmérföldes csizmát húztak lábukra, hogy gyorsabban közlekedjenek. Az ügyes szegénylegények meg csodaszép hercegi sarjakat szereztek feleségnek, a legügyesebb juhászlegény meg a királyleány keze mellé még fél királyságot is kapott. 

Fél évszázada még gyermekeim kedvenc rajzfilmsorozatai között vezető helyen volt a Tom és Jerry. Bevallom, felnőtt fejjel magam is szívesen néztem a két rajzfilmfigurát, élveztem a rendező frappáns ötleteit, a szellemességet. És szurkoltunk a gyengébbnek! Aztán eltűntek a képernyőről. Utólag egy műsorszerkesztőtől megtudtam, hogy az Európai Unió nevelési bizottság túlzottan agresszívnak ítélte a két figura vehemens verekedéseit, egymás üldözését, ezért határozta száműzetésüket a gyermekműsorokból. Mondhatnám: sajnos!

Manapság a gyermekmesék hősei nem szegénylegények, hercegek és királyok, óriások, boszorkányok, vagy bátor kisegerek, hanem asztronauták, számítógépes zsenik, avagy a Harry Potterhez hasonló leleményes bűvészek. Ők nem romantikáznak, nem a királyleány kezéért, a mesés aranykincsért, az élet vizéért küzdenek meg az üveghegyen, sőt az Óperencián túl, hanem a lézerkardért, a csodaűrhajóért, a számítógépek kódjáért, a világűr meghódításáért. S mindezt iskolában sajátíthatják el! (A mai világban már a hercegnő is véletlen, légy a tejben. Nem mesében, csak egyetlen hirdetésben szerepel gyakran. Igaz, ott nem a mostohájával, vagy a sárkánnyal küzd kardjával szabadulásáért, hanem a hüvelygombával.)

Szóval távol került a klasszikus mesék világa a mai valóságtól. A gyermek számára a távolságok lerövidültek, az Óperenciás tengerig és azon keresztül csak néhány órás a repülőút. Nem tudják elképzelni, hogyan lehet eltévedni, amikor a GPS szinte kézen fogva elvezeti a betévedt utast is bárhová. Nem értik, hogyan élhet Hófehérke a törpéivel, avagy a Vasorrú bába elzárva a világtól, amikor a műholdak centiről centire feltérképezték a Föld minden négyzetméterét. Miért ne tudna segítséget hívni a bajbajutott, amikor a zsebében ott van az okostelefon, amelyen a sürgősségi számot azonnal be lehet pötyögtetni.

Bármilyen emlékezetes volt is számunkra Andersen vagy Grimm testvérek világa, azoktól a mai gyermekek örökre (?) búcsút vettek. Közülük talán csak az irodalomtörténettel foglalkozók legfeljebb az egyetemi tanulmányaik során találkoznak még Jancsi és Juliskával, Csipkerózsikával, Piroskával és a farkassal, óriásokkal és a szegény ember legkisebb fiával.

Szép álmokat, gyermekkorunk kedves hősei!  

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu