Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.21

Versenyvizsga ürügyén a pedellusról

Írta: Ujj János
2021. szeptember 28., 16.28 Kedd / Arad

Olvasom, versenyvizsga előtt állnak a tanintézmények (tanfelügyelőségek, iskolák, óvodák) vezetői. Illetve azok, akik megpályázzák a következő négy évre ezeknek az intézményeknek a vezetői tisztségét. Az oktatási miniszter rendelete szerint az írásbeli vizsgára október 15-én, a szóbeli meghallgatásra azután kerül sor. Addig a jelentkezőknek egy intézményfejlesztési projektet is el kell készíteniük, s a számítógépes hozzáértésüket is ellenőrzik.

Elgondolkozom. Mindenekelőtt azon, hogy vajon hányan jelentkeznek majd arra a megmérettetésre. Mert a jelenlegi tisztségviselők (főtanfelügyelő, helyettes főtanfelügyelő, iskolaigazgató, helyettes igazgató) többsége kinevezéssel került oda. Már a korábbi versenyvizsgára sem túlzottan tolakodtak a jelentkezők. (Nem olyan csábító elfoglaltság egy túlcentralizált rendszer egyik fogaskerekének lenni.) A mostani vezetők egy részét kinevezték, mert az intézményt valakinek irányítania kellett. (Magam is ezért viseltem egyszer a líceum igazgatói címét egy fél éven keresztül.)

Hogy milyen feladatokkal kell megküzdenie egy igazgatónak, avval a mostani tanévkezdéskor magam is szembesültem, amikor az egyik regnáló intézményvezető elmondta, mikkel szembesül a most folyó tatarozás alatt. S miközben intézkednie kell(ene), lényegében semmiben sem ő dönt. (Egy korábbi magyar tisztségviselő néhány éve találó szellemességgel azt mondta: manapság az iskolaigazgatók csak arról dönthetnek önállóan, hogy milyen legyen a takarítónő seprüje nyelének a színe. Most már arról sem, mert az iskoláknak nincs takarítónője.)

Tovább gondolkodom. A mindössze négy évre szóló mandátumért a jelentkezőknek egy hónapon keresztül tanulniuk kell az oktatási rendszer szabályzatait, fejlesztési tervet kell összeállítaniuk, fel kell készülniük a meghallgatásra. S közben el kell végezniük a napi aktuális oktatási, talán vezetői feladataikat is. Siker, vagyis kinevezésük esetén, négy év múlva megismételhetik az egész hercehurcát.

Több mint fél évszázada kerültem az oktatásba. Akkor az aradi, illetve Arad rajoni magyar iskolákban legendás igazgatók vezették (többségében példásan) a tanintézeteket. Volt, aki évtizedeken keresztül. Nem sorolom őket, csak néhány példát említenék. Pécskán Moldován János a helybéli középfokú tanintézetet, Szeicht Miklós Gyorokon, Péter Antal Tornyán a nyolcosztályos iskolát irányította. Azt is tudták, milyen szeget vertek be a falba, melyik ajtón akadozik a kilincs, hol repedt meg a tetőn a cserép, hány hasáb fa van a fáskamrában.

Úgy ment az iskolai munka, hogy senkinek eszébe nem jutott leváltani őket, vagy versenyvizsgát hirdetni az állásra. Nem állítom, hogy akkor minden tökéletes volt. De olajozottan ment az oktatás. Mostanság egyetlen tanév alatt annyi a buktató (meg a papírmunka), mint korábban öt alatt. És mindent az igazgatónak kell megoldania, mert nincs pedellusa, nincs megfelelő kisegítő személyzete. (Aki nem tudja, ki volt a pedellus, kérdezzen rá Kling bácsi nevére egy idősebb „vegyesbe” járt véndiáknál.)  Megfontolásra ajánlom az oktatásban némi befolyással rendelkezőknek: nem volt dőreség az iskolai gondok alkalmazása! Az igazgatónak lényegében csak a tanintézetben folyó oktatásra kellett koncentrálnia. A többit elvégezte a pedellus. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu