Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 22.50

Vigyázzatok a karácsonyra!

Írta: Ujj János
2020. december 14., 15.30 Hétfõ / Arad

Olvasom a médiában, hogy a világban baloldali kampány indult a karácsony megünneplése ellen. Nyugat-Európa több városában már évek óta nem állítanak karácsonyfát köztéren. Akárcsak mifelénk a legbigottabb kommunista rendszerben. (E szellemben, idén Németországban már megrongálták a világ legnagyobb, fenyőágakból készített, több tonna súlyú adventi koszorúját. Több nyugati nagyváros polgármestere is tiltja a köztéri faállítást, vagy ha engedélyezi, azt nem szabad karácsonyfának nevezni!) 

A tiltásról személyes emlék az átkosból. Az ötvenes évek elején, egyik évben a hatóságok megtiltották a karácsonyfa árusítását a piacokon. A Mócvidék falvaiból dézsát, létrát, almát áruló gazdálkodók hosszú ekhós szekereiken a széna alatt becsempésztek ugyan valamennyit, de azt arany árban vesztegették. Nagyapám a kertünkben három magasra nőtt tuja egyikének a csúcsát áldozta fel. Egy kerek tűzifadarabba lyukat fúrt, s abba állította bele. Édesanyánk azt díszítette fel a maga készítette és csomagolta cukorkával, ezüstözött dióval. Azért, hogy mi, gyermekek ne maradjunk karácsonyfa, karácsonyi élmény nélkül. Mert valamilyen örökzöld fa, ág nélkül nincs igazi karácsony!

Most a balliberálisok a természetvédő zöldmozgalom paravánja mögé bújva magyarázzák, hogy a karácsonyfa-állítás megszüntetésével mekkora „zöld” területet mentenének meg a pusztulástól. (Szemérmesen elhallgatják, hogy azok túlnyomó többségét arra szakosodott farmokon nevelik, nem az erdőben nőtteket áldozzák fel.) Aztán azt is hozzáteszik, hogy a karácsonyozás sérti a muszlim bevándorlók érzékenységét. (Érdekes, őket bántják a bennszülött keresztények évezredes hagyománnyal rendelkező vallási ünnepei. Azt sohasem hallottuk, hogy a ramadán sértené a keresztényeket!)

Őszintén sajnálom ezeket a lélekben szegény, divatos szlogenekkel (pénzzel?) elvakított liberálisokat. Őket szüleik, rokonaik valószínűleg megfosztották attól az utolérhetetlenül kedves hangulattól, ami akkor fogja el a keresztény (keresztyén) embert (életkortól függetlenül), amikor megszólal a Jézus (Angyal) megjöttét hírül adó csengő, s belépünk a fenyőillatú szobába. Ott, a feldíszített fán lobognak a gyertyák lángjai, s felcsendülnek a csodálatos dallamú és szövegű karácsonyi énekek. Ehhez még a kölcsönös ajándékozás örömét is hozzá lehet tenni. A hívő keresztények meg azonnal hozzágondolják a Megváltó születésének felemelő, az emberiségnek reményt adó történetét. Az ezektől az élményektől megfosztott lelki szegények bizonyosan nem álltak még egy betlehemi jászol előtt!

Nem tudom, meg sem jósolhatom, meddig fog terjedni, mennyi tért hódít ez a balliberális mozgalom. Nyugaton már talajra lelt, mifelénk még alig. Szerencsére. De ahogy az Európai Unió fejlődési irányát (trendjét) nézem, előbb-utóbb ide is tolakodva betüremkedik. Remélem, nem sok sikerrel, s én és generációm azt már nem éri meg. Lehangoló lenne.

Utódaimnak hagyatékul: Vigyázzatok az igazi karácsonyra! A szeretet ünnepére. Azt sem ateista handabandával (Télapó, télifa), semmiféle rátok erőszakolt, máshol divatos ajándékozási ünneppel (Valentin-nap) nem lehet helyettesíteni. Az a keresztény családok legszentebb közös ünnepe.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Jo Nobody / Péntek, 2020. december 18., 20.57 Válaszoljál rá!

Kovats elvtárs(nö), egyedül ön a sajnálatra méltó alak.
A cikk szívmelengetö és aktuális. Nagyon pontosan leirja a nyugateurópai balliberális és zöld idiótizmust.
Szerencsére önt és az ilyen alakokat ma már senki nem veszi komolyan.

Hozzászólt: Kovats / Hétfõ, 2020. december 14., 17.03 Válaszoljál rá!

Nem tudom...Valaki szeretett és tisztelt tanár volt, miért kell napról napra lerombolnia a saját nimbuszát. Ez már sajnálatra méltó. Amikor valakinek mindenről csak a libernyákolás jut az eszébe. Ez az iromány egy hülyeség úgy ahogy van. Ki tiltja be???? Hol???? Legyünk már komolyak!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu