Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. május 25., 00.56

Világvége?

Írta: Jámbor Gyula
2008. szeptember 07., 23.00 Vasárnap
Felröppent a hír, hogy rövidesen itt a világvége. Nem egy vallási szekta röpítette világgá, mint már jó néhányszor a történelem folyamán 19. századtól errefelé, ezúttal, úgy tűnik, egy közismert brit napilap volt a „forrás”.


Eszerint készülhetünk arra, hogy két nap múlva, pontosabban 2008. szeptember 10-én, szerdán, azaz holnapután eltűnik a Föld, sőt…

De miért is?

Egy rég leszögezett menetrendnek megfelelően holnapután az emberiség legnagyobb tudományos megvalósításainak egyikét helyezik üzembe: a Large Hadron Collider (LHC) ringet, azaz a nagy hadronütköztető gyűrűt. A tudományos újdonságok iránt érdeklődők már rég hallhattak erről a fantasztikus létesítményről, amely a CERN (Európai Részecskefizikai Kutatóintézet) égisze alatt épül hosszú évek óta. Olvashattak, például, arról, hogy mintegy 4 milliárd font sterlinget költöttek rá nagyon sok ország összefogásával (ez igen komoly összeg, bár mintegy ötször kevesebb, mint amennyit a házigazdák fordítottak a pekingi olimpiára), hogy 27 kilométer kerületű, három méter átmérőjű alagút Genf közelében található a föld alatt 150 méterig terjedő mélységben, és többször átszeli a svájci–francia határt. Mindehhez, természetesen, hatalmas, egyéb tudományos apparátus járul. A laikus persze meglehetősen keveset érthet a nukleáris fizika olyan kérdéseihez, amelyeket a szuperlétesítmény segítségével tanulmányoznak majd, így könnyen meg is félemlíthető az apokalipszis előrevetítésével. Egyesek pedig az indulás előtt nem kevesebbet állítanak, mint hogy (az építése során nem mellesleg technikai rekordokat megdöntő) LHC által előállítandó antianyag a Föld szétrobbanását, sőt a keletkezett láncreakció a Világegyetem pusztulását okozhatná (?!). Ami tény: az LHC, többek között, azt kutatja majd, miért van több anyag mint antianyag, s milyen természetű a világegyetem 96 százalékát alkotó anyag; tulajdonképpen megpróbálják az univerzum keletkezését, a nagy ősrobbanás folyamatát – visszafelé haladva – rekonstruálni, választ keresve a nukleáris fizika és az emberiség számos alapvető kérdésére.

Kár, hogy a tudomány óriási kísérletét némelyek ijesztgetésre használják fel.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: süti / Szombat, 2008. október 11., 02.46 Válaszoljál rá!

sokat akar a szarka de nem birja a farka. nem tanácsos babrálniaz anyaggal a fizika ilyen ismeretlen területén. az anyabolygó is háborog. mi van ha eltolnak vmit? a hibát nemtudják kijavitani, mert ismeretlen anyaggal kisérleteznek.hosszútávon megszívjuk.

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. szeptember 12., 21.08 Válaszoljál rá!

Fogalmam sincs.
Ha a világegyetem lüktető, akkor sok, és akkor az ismétlődések sok-sok évmilliárd év után követik egymást.

Hozzászólt: Mihály Lehel / Péntek, 2008. szeptember 12., 20.08 Válaszoljál rá!

Nagy Istvántól kérdem,ön szerint,idáig kb. hány ősrobbanás vólt?

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. szeptember 12., 08.11 Válaszoljál rá!

több, mint 100-an

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. szeptember 12., 08.10 Válaszoljál rá!

Az LHC programban a fizikus egyszemélyi felelősségét nagyon nehéz tetten érni. De ma már így van ez minden természettudományban. Romániából több, mint -an vesznek részt a kutatásokban, Magyarországról szintén. A döntéshozó is egy testület, ami persze nem mentesíti tagjait a felelősségtől.

Szerintem az LHC-programba fektetett pénz egyáltalán nem profitorientált forrásokból, hanem állami kutatásfejlesztési alapokból van, éppen azért mert az ilyen típusú, alap kutatási munka megtérülése megjósolhatatlan, és igen-igen alacsony. Soha nem fognak például X-részecskéket boltban árulni.

Nem jártam Svájcban, és a CERN-be sem valószínű, hogy valaha el fogok jutni. De egyáltalán nem lepne meg, ha a kutatóalagútban és a mérőszobákban kínai és más távolkeleti eredetű berendezést látnék. Semmivel sem megbízhatatlanabbak a Kínában gyártott HP-computerek, mint az AEÁ-ban készültek. Ez technológiai kérdés, és ha azt nem tartják be, akkor nem működik a végtermék. Szemetet meg sehol sem vesznek meg, a CERN-ben sem. De ami jó, és esetleg még olcsóbb is, azt igen.

Hozzászólt: Olvasó / Péntek, 2008. szeptember 12., 00.40 Válaszoljál rá!

A szept. 10-i hozzásomban valóban nem a CERN-ben munkálkodó fizikusok szakmai kompetenciáját szándékoztam megkérdőjelezni, nem áll sem jogomban, sem módomban, abból kifolyólag, hogy nem rendelkezek megfelelő szaktudással, ugyanis a fizikával kapcsolatos ismereteimet igen hézagosnak tartom. Ezért valószinű, hogy aggodalmaim abból adódnak, hogy számomra a proton nyalábok ütköztetése idegen, és az ember fél attól ami számára idegen, ugyanakkor érdekli is. Elég ambivalens az érzés.
Így igaz az emberi tényező/változó az ami nem hagy nyugodni. Ezek mellett felmerül bennem az a kérdés, hogy a tudósok nem rohannak-e fejjel a falnak túlzott magabiztosságuk miatt, ebből pedig újabb kérdések adódnak: Kit terhel a felelősség 1 esetleges katasztrófa bekövetkezésénél? (Ha egyáltalán megmarad a világ, és feleősségre vonhatunk bárkit is:). ) Remélem az aggodalmaim alaptalanok, és valóban csupán a fizikával kapcsolatos tudatlanságomból erednek. Úgy vélem a kísérletek eredménye az lesz, hogy az emberiség újabb kérdéseket kap, amelyekre tovább keresheti a választ.
Egyesek rémes embernek tartanak, hogy egyfolytában kérdéseim vannak, és kételkedem. Nemtudom megállni, hogy ne ragadjak ki Nagy István hozzászólásából egy részt, amelyre már más cikkekben is felfigyeltem:
„Mint mindent, ezt a legbonyolultabbak közül való óriási méretű berendezést is be kell üzemelni, ami időt és pénzt vesz igénybe.
Azt a 10-12 milliárd eurót, amibe ez a kutatóközpont és az ott végzendő munka van, szerintem nem országok népének szájától vonják meg. Ilyen és más tudományos kutatások az emberek anyagi-szellemi jólétét és közérzetét hivatottak javítani, és a XX. század eredményei a bizonyíték rá, hogy ez nagyon-nagyon jó befektetés!”
Itt aláhúznám a „pénz” szavat és a „10-12 milliárd eurót”. Nagyon remélem, hogy nem ez az ÁRA az emberiség létének. Nem szeretném azon kapni magam, hogy az emberiség pusztulását olyan banális tényező okozta, mint a befektetők nyereségvágya. A mai világban még ezt sem tartanám meglepőnek, de ugyanakkor elszomorítana, hogy nem a tudásszomj vezérelte volna az embert.
A húr akkor szakadna el végképp nálam ha az LHC alkatrészein azt tálnám, hogy: Made in China:). Ezt már nevezhetnénk rossz ómennek.

Hozzászólt: Ilona János / Csütörtök, 2008. szeptember 11., 23.06 Válaszoljál rá!

Olvasó szept. 10-i, 20.47-es hozzászólásának első bekezdésében ír az emberi tényezőről, amelyre utaltam.
A Los Alamos-i teszt pedig, amire Olvasó utal, valóban okozott rémálmokat az ott dolgozó fizikusok egy részének. 1945. aug. 6-a után pedig az amerikai hadifogságban raboskodó Otto Hahn a feljegyzések szerint elájult a hír hallatán. Nem így képzelte felfedezésének további sorsát. Újra aláhúzom: ennek nincs köze az LHC-hez, de van a tudós felelősségének témaköréhez. De ezt alaposan végigbeszélni itt valóban nem fogjuk tudni. Talán majd más alkalommal.

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. szeptember 11., 22.50 Válaszoljál rá!

Az alábbi, általam kissé átszerkesztett szöveget most olvastam:

A világvége elmarad

A protonok indítása először Európában történt meg, a svájci–francia határon egy 27 km-es alagútban. Az amerikaiak Dallasban akartak ilyen kísérletet végezni, 2 évig dolgoztak rajta, de mivel a Kongresszus megvonta a kísérlet támogatását, abbamaradt minden – mesélte lapunknak a temesvári fizikus.

Toró Tibor temesvári asztrofizikus és kozmológus, elméleti fizikai szakíró:
A világ legnagyobb ilyen jellegű berendezéséről van szó, amelynek segítségével a kutatók olyan alapvető kérdésekre keresik a választ, mint például hogy a világ keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége, hőmérséklete, s egyéb tulajdonságai.
Meg kell ismerjük végre, miből áll a világegyetem anyaga, milyen energiák működtetik azokat. Meg kell tudnunk, hogyan keletkezett a világegyetem. A megismerés természetes vágy, az ember meg szeretné ismerni azt a világot, amelyben él.
Történhet-e valami végzetes?
Toró: „Természetesen vannak előre nem látható dolgok is, amikről nem tudunk, mert ilyen nagy energiák még nem ütköztek, de arról, hogy világvége jönne, szó sincs“ – magyarázta.
A Földet millió és millió év óta érik kozmikus sugárzásból jövő részecskék, milliárdszor nagyobb energiával bombázzák a Földet, mint amilyent az ember elő tud állítani. Mindezeket túléltük, a világvége egy nagyon naiv elképzelés.

Vesztergombi György fizikus, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) működő magyar kutatócsoport vezetője:
Ez az első lépés, ettől függ minden, ugyanis ez mutatja, hogy minden alapelem jó és működik. A második lépés – amely egy kicsit késlekedett –, hogy a szembemenő nyalábot is bevigyék az alagútba. Most a két nyalábot külön-külön viszik körbe, az ütköztetést még nem próbálják meg, az a következő lépésben történik.
Jelenleg a nyaláb szélessége 1 centiméter körüli, az ütközéshez pedig az kell, hogy 20 mikronra koncentrálják, vagyis a hajszálnál vékonyabb nyalábbá kell sűríteni. Ennek elérése több hetes munkát igényel.

http://umsz.manna.ro/aktualis/a_vilagvege_elmarad__2008_09_11.html

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. szeptember 11., 21.51 Válaszoljál rá!

Árpád 09.41-kor írt hozzászólását olvasva azon se csodálkoznék, ha a szorzótáblát véleményezné.
A fizikus tudósok kísérletek végzése közben nőnek ki, és rengeteg tapasztati tényt ismerve finomítják a világról és az anyagról alkotott elméleteket. Olykor persze meglepődnek. Most is kódolt, előre várt a majdani meglepetés, de hogy az NEM a VILÁGVÉGE lesz arra mérget veszek.
Szerintem komoly fizikus és fizikában valamennyire is jártas ember időutazásról nem szokott beszélni és írni.
Szerintem az LHC-s kísérletek elsődleges célja véletlenül sem katonai. Hogy a majdani eredményeket a katonai fejlesztésekben is hasznosítani igyekeznek az viszont valószínű.
Értelmezni márpedig fognak, ha létrejönnek a tervezett részecskenyaláb-találkozók. És szerintem biztos létrejönnek. Mint mindent, ezt a legbonyolultabbak közül való óriási méretű berendezést is be kell üzemelni, ami időt és pénzt vesz igénybe.
Azt a 10-12 milliárd eurót, amibe ez a kutatóközpont és az ott végzendő munka van, szerintem nem országok népének szájától vonják meg. Ilyen és más tudományos kutatások az emberek anyagi-szellemi jólétét és közérzetét hivatottak javítani, és a XX. század eredményei a bizonyíték rá, hogy ez nagyon-nagyon jó befektetés!

Ilona kolléga lehet, hogy olvasott itt tudósok módszereiről és céljairól, de én ezzel ITT nem találkoztam!
Feltételezésekről, kitalációkról igen, de azok nem módszerek vagy célok.

Igaza van kedves deszka, de én a zöld levelet és az 520 nanométer hullámhosszúságú, zöld színű fényt pusztán a példa kedvéért használtam. Egyébiránt lakásul folyosóján egész évben jól érzi magát egy lila levelekkel rendelkező növény. :)

13,49-kor melléfogott, kedves Árpád. Deszka nem vitatta, hogy az 520 nanométer hullámhosszúságú elektromágneses hullám szemünk közreműködésével zöldérzetet kelt az agyunkban. 520 ugyanis az általa megjelölt 500-560 sávban található.
Itt megnézhető:

Második bekezdése számomra érthetetlen.

Hozzászólt: Árpád / Csütörtök, 2008. szeptember 11., 13.49 Válaszoljál rá!

Hát éppeg ez az érdekes eset mutassa meg hogy 100% hitt tények felett is lehet vitatkozni. Sokszor valamiről azt hisszük hogy biztos mignem jön valaki és bebizonyitja hogy nincs éppeg úgy.

A tudomány is éppeg ilyen, a mai biztosnak hitt tények lehetnek a holnapi téves feltevéseknek köszönhető hibás következtetések.

Hozzászólt: deszka / Csütörtök, 2008. szeptember 11., 12.47 Válaszoljál rá!

Nem szoktam belemászni ilyen magasröptű vitákba , de most kedves Nagy István , azt kell mondjam , maradt volna a kaptafájánál . Ugyanis csak azok a levelek zöldek , amelyek adott hullámhosszon verik vissza a fényt , aminek egyszerű magyarázata az , hogy a növény számára használhatatlan a fotoszintézis során .Az illető hullámhossztartomány , pedig , ha tanulmányaimra jól emlékszem 500 - 560 nanométer közé esik . Ezek csak adott esetekben , ugyanis kismillió levéltipus létezik , amelyek nem zöldek . Egy kis túlzással állithatom , hogy a levelek szine felöleli a látható fény tartományát kb . 400 - 750 nanométert . Ezt mint kertészmérnök irom és nem mint véleményt hanem mint tényt , mar megbocsásson .

Hozzászólt: Ilona János / Csütörtök, 2008. szeptember 11., 11.27 Válaszoljál rá!

Természetesen nem a természettudományban alaposan bizonyított TÉNYEK kapcsán ütköznek a vélemények, hanem a tényeket feltárni igyekvő tudósok MÓDSZEREI és CÉLJAI kapcsán. Az emberi tényezőről szól a vita itt, az újság honlapján, és más vitafórumokon is. Ebben pedig semmi kivetnivaló nincs.
Abban viszont feltétlenül egyetértek, hogy egy-egy hozzászólást érdemes előre átgondolni, hiszen csak így van értelme a társalgásnak.

Hozzászólt: Árpád / Csütörtök, 2008. szeptember 11., 09.41 Válaszoljál rá!

Márpedig igen Nagy István uram, lehet véleményt kifejteni bármiről (még ha tévedünk is néha). És igenis, hiszem, hogy a "tudósoknak" fogalmuk sincs a kisérletnek az összes lehetséges következményeiről. És nem csak fekete lyukak, atomrobbanás, láncreakció és időbeni utazásra gondolok, hanem az eredmények felhasználására is. Ne legyünk naivak, ilyensfajta kisérleteket elsősorban katonai célokra használják fel, persze a "butyuta" népségnek ezt nem mondják el "saját érdekükben". És igenis megkérdöjelezhető az áradat pénz amit a kisérletbe fektettek, miért hogy válaszoljanak egy bonyolult kérdésre? Az is meglehet hogy nem lesznek képesek értelmezni semmit, mert kiderül hogy a gépezet nincs eléggé lehütve (hallotam hogy 1 Kelvin közelébe) és még várni kell 10 évet. A pénzzel pedig országok népe tudna megélni... szóval vannak itt gondok, ha csak elemezni akarjuk.

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. szeptember 11., 08.58 Válaszoljál rá!

"Nem hiszem, hogy bármi gond volna azzal, ha egy fontos természettudományos hír kapcsán sokféle vélemény ütközik." - írta Ilona kolléga.
Szerintem GOND az, ha TERMÉSZETTUDOMÁNYos hír kapcsán VÉLEMÉNY-ek ütköznek.
A levelek zöldek (kb. 52 Angström hullámhosszúságú fényt vernek vissza). Erről olyan VÉLEMÉNYt olvasni, hogy márpedig azok 58,9 Angstrom hullámhosszú nátrium-sárgák, már megbocsájtson, de szerintem megengedhetetlen.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szerda, 2008. szeptember 10., 22.38 Válaszoljál rá!

Kedves Dominick!
Nem célom Önt kioktatni. Őszintén segíteni szeretnék.
Úgy tűnik, hogyha meglátja, vagy meghallja Nagy István nevét, az úgy hat Önre, mint csatalóra a rohamkürt tralalája. Öreg hiba, mert olyan felütésekbe fut bele, amely eredményeként Nagy István akár felmosórongyként is használhatná. Öreg hiba volt az Ön részéről egy gyakorló fizika tanárnak, csak kimondottan az ellentmondás öröméért, a saját szakterületén magas labdát feladni. Attól nem kell tartania, hogy a közeljövőben egy szinten fogják Önt emlegetni Nagy Istvánnal, de törekedjen elérni/felülmúlni az ő ismeretanyagát. Ahogyan az elért tudásanyagot fogja alkalmazni/értelmezni/felhaszálni, az fogja Önt megkülönböztetni utálata tárgyától.
Az önvizsgálat a világegyetem egyik legrondább dolga, ezért nem csodálkozom, hogy kevesek hajlandóak elvégezni, pedig holtbiztosan segít elkerülni a hibák ismétlését. Néha jót tesz, ha nemcsak ajánljuk, hanem magunk is elvégezzük.
Egyetértek Önnel a tudósok/kutatók felelőségét illetően, mert a lángész és az őrült között is működik az alagút effektus. Például a klonozás, vagy akár a teljesítményfokozó dopping boszorkánykonyhájából nem lehet tudni mikor csap ki egy tűzvészt okozó kis szikrácska. Ezt mi, zsenik, jól tudjuk.

„Olvasó”-nak részemről egy nagy OK!

Hozzászólt: Olvasó / Szerda, 2008. szeptember 10., 20.47 Válaszoljál rá!

Nem kell mindjárt megsértődni. Olvashattad (remélem tegezhetlek, ha nem, akkor jelezd és elnézést kérek), engemet is aggaszt ez a kisérletezgetés, mivel az emberiség felfogóképességének a határait súrolja. Nem mint fizikában jártas szakember mondom, hanem inkább mint laikus aki nyitott a tudományokra, és aki megtanulta, hogy ne bízzon az emberekben, és azt, hogy kételkedjen, mert az gondolkodáshoz vezet. N.I. csak kijavított, személyeskedni pedig te kezdtél, ahelyett, hogy beláttad volna a tévedésed. De ezt hagyjuk is, mert csak elkanyarodunk a témától. Tulajdonképpen reménysugárnak számít ebben a világban, ha 1 fiatalember mint te, ezekkel a dolgokkal is foglalkozik.
Már több hónappal ezelőtt olvastam az LHC-vel kapcsolatos tudományos cikkeket, és már akkor felháborodtam azon, hogy hogyan veszik a bátorságot, hogy veszélyeztessék az emberiség életét. Ne mondja senki, hogy mindig minden a forgatókönyv szerint alakul. Az atombomba első tesztelésénél sem számítottak ekkora pusztitásra, hanem csak valamicske nagy pukkra. Az alkalmazásával járó eredményt pedig mindenki ismeri....Arra akarok rátérni, hogy nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy olyan is történhet a kísérletezések alatt amire nemszámítanak....Na és azzal mihez kezdenek?Nem csak az a tét, hogy kicsapja a gép a biztosítékot....Azt veszem észre, hogy az emberek ezt az egészet közönnyel fogadják. Nem mérik fel ennek a kísérletnek a jelentőségét, és kockázatát sem. A nagyátlagra gondoltam.
Gyulai Úrnak: Nem tartom magam annyira korlátoltnak, hogy mindent a Bibliával magyarázzak, ugyanis meg van a véleményem a Római Katolikus Egyházról...Ha jól tudom a Bibliában az is áll, hogy abból se elvenni, sem pedig hozzáadni...Ennek ellenére a nagyrabecsült egyházatyink, teológusaink a történelem folyamán, zsinatjaikon szépen eldöntötték, hogy mi is kerüljön bele abba a nagykönyvbe, úgy az Ószövetségből, mint az Újszövetségből. gondolom hallott már az Apokriff iratokról, de feltételezem, hogy olyan dolgokat is "cenzóráztak" amikről mi átlagpolgárok nem is tudunk. Nem szabad mindent a Bibliával magyarázni, nyitott kell lenni az Arianizmusra is, Szókratész, Platón műveire, vagy csak nem elfogadni a dogmákat. Az Ókori Görögök is higgye el tiszátban voltak az anyag (matéria) létzésével, valamint az atomokról is volt fogalmuk (nem atomnak nevezték őket), a naprendszer felépítéséről ne is beszéljünk. Ellentétben az egyház amelynek védöbástyálya az Inkvizíció intézménye volt, és a földet tekintették a világegyetem közponjának, valamit üldöztek minden szabadgondolkodó tudóst aki nem értett egyet a dogmáikkal, számomra nem jelképez valami nagy érteket.
Ha gondolja, hogy képes felhozni racionális érveket, hogy meggyőzzön engem arról, hyog tévedek...állok elébe. Mert amit itt leírtam azzal nemtalálkoztam a hittankönyvekben. És nem csak a Korintusiakhoz írt levélből kéerek idézetet. Ne értsen félre, nem ateista vagyok, nem azlrt támadtam, egyszerűen az emebrek korlátoltsága zavar. Szükség van a vallásra, de a bajok ennek intézményesítésével kezdődnek.
Ilona tanárúrral egyetértek, erről szükséges vitát folytatni, és ha időm engedi elmondom a további véleményemet. Legyen szó tudományról, legyen szó vallásról. Ki hogy kíványja meközelíteni az Univerzum kialakulását...
Elnézést az iromyányom szétszórtságáért, kicsit elkalandoztam.

Hozzászólt: Juhasz Dominick / Szerda, 2008. szeptember 10., 19.47 Válaszoljál rá!

Ja, es ez is egy VELEMENY

Hozzászólt: Juhasz Dominick / Szerda, 2008. szeptember 10., 19.45 Válaszoljál rá!

Latom sokan, igen jol szorakoznak a hibamon. Igen, beismerem hibaztam, sajnos nem tudok megfelelni az ide irogato zseniknek. Azonban ha, megfigyelik a hozzaszolasomat, akkor eszre lehet venni, hogy a velemenyemet kozoltem, de ez senkinek nem tunt fel. Tovabba, Isten orizzen meg attol, hogy egy szinten emlitsenek, Nagy Istvannal. Ilona Janos tanar urnak koszonom, hogy vedelmemre kelt, es osztom a velemenyet, miszerint el kenne gondolkozni azon is, hogy "szabad-e" bizonyos dolgokat feltalalni, gondolok itt a tomegpusztito fegyverekre. Valamint sokan letorkoltak azzal, hogy nem tortenhet semmi baj mivel nem holmi kuruzslok vegzik a kiserletet, nos, Csernobilt sem amatorok vezettek.

Hozzászólt: Ilona János / Szerda, 2008. szeptember 10., 10.28 Válaszoljál rá!

Nem hiszem, hogy bármi gond volna azzal, ha egy fontos természettudományos hír kapcsán sokféle vélemény ütközik. Akár a természettudományokkal (természettudósokkal) egykoron (és olykor még ma is) szoros kapcsolatban lévő vallás területéről is. Sokak szerint a mai természettudomány egyik legnagyobb baja éppen az, hogy túlzottan gyors fejlődése miatt teljesen „leszakította” magáról a laikusok érdeklődését. Ezenkívül nincs idő (és olykor érdek sem) megtárgyalni a felmerülő etikai, erkölcsi, vallási kérdéseket. (És most nem csupán a környezetszennyezés lerágott csontjára gondolok.) A „Megéri-e vagy sem?”-en kívül nagyon kevésszer mérlegeltetik a „Szabad-e vagy sem?” típusú dilemma. Kétségtelen, hogy rengeteg hasznos felfedezés és fejlesztés segíti ma az emberiséget, de hogy végső soron mennyire jár jól azon az úton, amelyen jár - nos, erre kevesen tudnának megnyugtató választ adni.
Érdemes, sőt kell is tehát vitát folytatni. Akár itt, ezen a portálon is. Egymás véleményét tisztelve, még ha annak leírásában tudományos pontatlanságok is szerepelnek.

Hozzászólt: Gyulai / Szerda, 2008. szeptember 10., 09.46 Válaszoljál rá!

bibi/ nek és Olvasó/nak
1Kor 1,23
Mi pedig Krisztust prédikáljuk, mint megfeszítettet, a zsidóknak ugyan botránkozást, a görögöknek pedig bolondságot;

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. szeptember 10., 08.28 Válaszoljál rá!

Semmi gond, kedves Koppány!
Köszönöm, olvasó!

Hozzászólt: Olvasó / Szerda, 2008. szeptember 10., 00.13 Válaszoljál rá!

A "népnek"/ emberiségnek szüksége volt arra h "hülyítsék" istennel, másképp nem alakultak volna ki vallások, szünkségünk van arra a tudatra hogy létezik nálunk felsőbbrendű, hogy ebben higgyünk, ezzel elismervén gyengeségünket. Ne is menjünk bele ebbe, mert még valaki előveszi Nietzschét is, és akkor már az ember lesz olyan hatalmas, hogy isteneket teremtsen, és megkavarodnak itt a dolgok...Osztozom Dominick aggaodalmaiban, bár Nagy Istvánnak van igaza ebben a témában. Valjuk be antianyag és feketelyuk nem ugyanaz. Talán Nagy István hozzászólásaiban azt is figyelembe kellene venni, hogy mit ír, és nem csak azt, hogy milyen a stílusa és esetenként kijavít....De egyes embereknek hízelgőbb a buták dícsérete mint az okosak kritikálya :)

Hozzászólt: Koppány / Kedd, 2008. szeptember 09., 23.47 Válaszoljál rá!

A hozzaszolasommal az volt a baj, hogy egy emeletre tette Nagy Istvant es Juhasz Dominickot. Ezert elnezest kerek Nagy Istvantol. Felreerthetoen fogalmaztam. Remelem igy rendezve vagyon.

Hozzászólt: bibi / Kedd, 2008. szeptember 09., 22.54 Válaszoljál rá!

A pápa mondjon le, és kérjen bocsánatot, hogy hűlyítették a népet istennel.

Hozzászólt: Norbert / Kedd, 2008. szeptember 09., 21.36 Válaszoljál rá!

Nem tűnik itt el semmi sem mese az egész!

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. szeptember 09., 17.18 Válaszoljál rá!

A Kossuth rádió tudomány rovatában ma volt róla szó, és egy hétig itt hallható a beszélgetés:
http://real1.radio.hu/kossuth/2008/09/09/2008-09-09-k15.ram
ebben az időintervallumban:
35 min 40 s - 42 min 37 s

Koppány, kedves, igaza van!
Olvasson vissza, és döntse el, hogy hol tévedtem. Szomorúan konstatáltam, hogy a velem vitatkozó érvek híján bánt, amit igyekeztem magamfajta humorral elütni.

Hozzászólt: Koppány / Kedd, 2008. szeptember 09., 17.09 Válaszoljál rá!

Dominick es Nagy Istvan... Konyorgom, ne kezdjek ujra egymast szedni. Valaki legyen az okosabb, es hagyja a masikat bekeben...

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. szeptember 09., 16.26 Válaszoljál rá!

Dominick, fekete lyuk közelében járt, de nem elég közel, és így itt maradt?

Puli, már csak a reinkarnáció hiányzott innen.

Hozzászólt: Juhasz Dominick / Kedd, 2008. szeptember 09., 16.14 Válaszoljál rá!

Nagy Istvan uram, nem beszeltem olyan emberrel akinek dicsero szava lett volna on iranyaba. Nem keszteti ez a teny egy kis onvizsgalatra, hogy esetleg nem jo az amit csinal, ha mar annyian mondjak?

Hozzászólt: Puli / Kedd, 2008. szeptember 09., 12.54 Válaszoljál rá!

A mitológiák azt mondják, hogy el kell dobnunk mindent, amit az emberiség eddig felhalmozott, ahhoz, hogy megújuljon, a civilizációt amire annyira a büszke az ember, mert az már egy puszta teher lett az emberiség számára, a megújulás akadálya - erre pedig képtelen lesz az emberiség. Tényleg szükség volna egy világvégére, hogy megújuljon az emberiség.

Na ezek után kérdezzünk rá, hogy mi a vallás lényege. A vallás lényegének meghatározásánál, a religio-religare latin szó jelentéséből indulnak ki, azzal határozzák meg, mely visszakapcsolódást visszakötődést jelent, visszatérést az Abszolutumhoz, aki maga a Kezdet. Érdekes, hogy a primitív vallások, azok a bizonyos hozzánk képest buták, jobban megélték a vallás meghatározása szerinti lényegét, mint a modern ember vallásossága, aki állítólag felvilágosult. Vagy akár a nyugati keresztény farizeusi keresztény vallásossága.

Hozzászólt: Puli / Kedd, 2008. szeptember 09., 11.48 Válaszoljál rá!

A kút ebből, a viszonyunk megváltoztatása, magával a földdel: teljesen szellemivé kell tenni. De ez, hogy megy? Hát úgy, hogy vissza kell térni a Kezdethez, amit önkéntelenül tesz a tudomány de nem igazán csak félig meddig. A nagy vallási mítoszok azt tanítják, hogy megújulás csak akkor lehetséges, ha minden eltöröltetik, elpusztul. Igazi újrakezdés, csak a régi teljes pusztulása révén lehetséges. Valyon, az emberek nem azért beszélnek a világvégéről, mert újra vágynak, nyomassza a régi súlya. A prédikátor könyve azt mondja, hogy a dolgok mindmegannyian megterhelnek. Ez igaz! Túl sok dolgot halmozott fel az ember élete adminisztrálására, ami már nem segíti hanem nyomassza? Az egyházak által önmaguk igazolására eltorzított Jézusi tanítás azt mondja, hogy legyetek olyanok, mint a gyermekek. Hát mi más a gyermek, a mitológiák, vallások szimbólumrendszerében, mint a Kezdet.De a Jézusi tan már azt tanítja, hogy a gyereket önmagadban kell megtalálnod. A gyerek az ember belső teljességének a szimbóluma. Jung az emberi individuáció folyamatáról beszél, melynek a célja, ennek a teljességnek a megtalálása. Az embernek le kell építenie minden régit, hogy megtalálja ezen teljességet önmagában. Civilizációnk problémálya, a személyiség problémálya, az önmaga központját, kezdetét, teljességét veszített ember problémálya. Miért veszítette az ember a maga belső teljességét? Mert kifele fordult, az anyagba.

Az önmaga teljességét veszített ember áll a nemzeti krizisek mögött is. A belső teljesség hiánya, a zemberi identítás hiánya, a nemzeti identítás hiányát is jelenti, amit apolitikum nem vesz tudomásul.

A tudomány is, az önmaga teljességét kereső embe tudománya. A tudományban is az elveszett teljességet keresi az ember, csak az a gond, hogy a puszta racionalítás eszközeivel önmagán kivül és nem önmagán belül fedezve fel a Nagy Kezdetet.

Hozzászólt: Puli / Kedd, 2008. szeptember 09., 11.20 Válaszoljál rá!

A fejlődés egy ördőgi kör, melyből nincs kiút. Csak a természet tudja helyreállítani önmagát, az ember ezt racionálisan képtelen. Ebből kiút, az újra szakrálissá váló föld, de ez nem a puszta ráció kérdése, hanem a természettel harmónikus rációé.
Az ember tévedése ott volt, hogy a ráció több, mint a természet. Az ember csak önön elmélyének tulajdonított szellemi értéket, így ezért megvetette a természetet. Az igazi Szellem, éppn a természetben uralkodik, és az ember akkor igazi szellemi lény, ha az elmélye, a természetben uralkodó szellemet tűkrözi.

Hozzászólt: Puli / Kedd, 2008. szeptember 09., 11.14 Válaszoljál rá!

Blaganak igaza van amikor azt állítja, hogy a tudomány is mitológikus, tehát a lélek egyazon tartományából születik. Az atomfizika, vissza akar menni a nagy Kezdetig, hogy megismerje a Kedet alapján, álalpotábol a későbbi világegyetemet. Ez hasonlít a buddhista mitológiához: a reinkarnációid sorozatán vissza kell jutnod az első születésedig, akkor éred el a Teljességet. Minden nagy vallás mitológiája, misztikája az elveszített Teljességhez, az Ősi Kezdethez, mely a Teljesség volt maga, oda akar visszajutni. A tudomány, Kezdet kutatásának is lehet egy ilyen tudattalan mozgatója, racionalizáltabb formába, látszólag.

Hozzászólt: Koppány / Kedd, 2008. szeptember 09., 10.49 Válaszoljál rá!

Nincs nekünk olyan szerencsénk, hogy valami izgalmas történjen. Nem lesz itt se fekete lyuk, se beszippantás, se semmi… Ahh… Unalmas itt minden!
:)

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. szeptember 09., 08.01 Válaszoljál rá!

Árpádnak
Fejlesztés nincs szenvedés, gyötrelem nélkül. Igaz, hogy az az alkotó-fejlesztő gyötrelme, önmegmérgezése stb. Mert semmi sincs ingyen :)

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. szeptember 09., 07.57 Válaszoljál rá!

Lehet, hogy a Hétfőzet helyett íródott:
http://www.nyugatijelen.com/allaspont/hal_a_korhazi_tortan.php

Hozzászólt: szeg / Kedd, 2008. szeptember 09., 01.51 Válaszoljál rá!

Ha vizipóló helyett focit írtál volna, akkor még boldogabb lennék. De igy is jó!

Hozzászólt: deszka / Kedd, 2008. szeptember 09., 01.17 Válaszoljál rá!

Bevallom , őszintén , hogy a fizikáról annyit tudok , hogy a magyarok jók benne , mint vizipólóban .
A probléma az , hogy nem jelent meg a hétfői újságban a hétfőzet á lá Irházi , pedig számomra az a nap fénypontja , e nélkül nem élet az élet .

Hozzászólt: Árpád / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 22.54 Válaszoljál rá!

Nem értette meg, a napelem fejlesztésekor (talán) nem kellett senkinek szenvednie...

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 22.51 Válaszoljál rá!

Nem tudom kinek!
A napenergiát elektromos energiává alakító félvezetőcellák előállításával fajlagosan sokkal több mérgező anyag jut a környezetünkbe, mint bármelyik atomerőműből!
Előállításuk során a meleg víz előállítására használt napkollektorokhoz szükséges csövek és egyéb anyagok szintén környezetszennyező melléktermékeket "termelnek".
Lehet választani: ciángőz és háttérsugárzás vagy a disznózsírmécses között.

Hozzászólt: Árpád - Nagy úrnak / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 22.39 Válaszoljál rá!

Tehát ha 1000km-nél távolabb van, akkor talán már jól fogok aludni :-)

Hozzászólt: Árpád - Nagy úrnak / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 22.35 Válaszoljál rá!

Az atomenergiát most sokan használják és egyik meghajtója a civilizációnak, DE ha választani kell az atomenergia meg a hiánya között mint egy 45-s Hiroshimai lakos, akkor biztos nem vállasztanám az atomenergiát (annál inkább a napelemes energiát). Hiába, kisérletezzenek nem bánom, de ne az én börömön.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 22.29 Válaszoljál rá!

Kedves Dominick!
Engedelmével, fizikatanárként azt kell mondanom, hogy mellé nyúlt. És nem először!
Ha hallgat, okosabb maradt volna.

Létezik anyag és antianyag. Ezek részecskéi találkozásuk pillanatában elektromágneses sugárzásként szétsugárzanak. Ezt érettségizettként, akkor is ILLENE tudnia, ha fizikából nem vizsgázott!

Az antianyag NEM fekete lyuk!

A fekete lyuk NAPnyi tömegű, atommagsűrűségű, ezért tömegéhez képest nagyon kicsiny térfogatú ÉGITEST! Ha a Napból fekete lyuk lesz, akkor annak sugara 3 km-re fog zsugorodni, a Földé pedig 1 centiméterre kellene zsugorodjon. Az ilyen égitestek a hozzájuk elég közel kerülő anyagot vagy az elektromágneses sugárzás fotonjait óriási gravitációs erőterükkel beszippantják, magukhoz vonzzák, mint, csak a példa kedvéért, a Föld teszi egy krétadarabbal.

A kísérleteket tervező, levezető és kiértékelő FIZIKUSOK nem kalandorok, olvasóvadász firkászok, és még csak nem is vaktában hozzászólók!

Hogy is mondta Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs?
Tanulj! Tanulj! Tanulj!
Illen eccerű, kedves fiatalember.

Hozzászólt: Juhasz Dominick / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 22.03 Válaszoljál rá!

*Magellan cimu, tudomanyos tvmusor

Hozzászólt: Juhasz Dominick / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 21.58 Válaszoljál rá!

Ezen temaban, nem szeretnek vitaba szalni Nagy Istvan urral, mivel nem vagyok jartas az atomfizikaban,azonban lattam egy riportot a a Magellan cimu tudomanyos riportsorozatot,amelyben a CERN kutatokozpont volt a tema, es a LHC. A riportban ugyan ezeket a dolgokat mondtak el, hogy kepes lehet antianyag (feketelyuk) letrehozasara. Amennyiben ez lehetseges, akkor ezt a szerkezetet Pandora szelncejenek tartom, mivel akkora ero szabadulhat fel, amit az emberi faj keptelen konrtolalni. Szerintem

Hozzászólt: Mihály Lehel / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 19.39 Válaszoljál rá!

ha igazak a hírek,akkor Debrecenben is tervezik ennek egy kisebb változatát megépíteni.

Hozzászólt: Straub József / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 19.14 Válaszoljál rá!

Ennek a herkentyünek semmi köze a világvégéhez. Esetleg a roman-litván meccsnek…

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép ZOltán / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 17.27 Válaszoljál rá!

Szóval a csigáknak annyi :)

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 17.09 Válaszoljál rá!

Az LHC-s kísérletek nyomán akkor keletkezik a környéket beszippantó fekete lyuk, amikor az azt kitaláló mákszemmé tudja zsugorítani lakóhelyét.

Hozzászólt: .......... / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 14.14 Válaszoljál rá!

Mindegy hogy hol lax ha tényleg létrejöhetnek feketejukak az előbb utóbb úgyis megtalál téged is.....:-)

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 13.29 Válaszoljál rá!

Márpedig az ilyen kísérleti bázisok nélkül nem lenne mágneses magrezonanciás rákdetektor-készülék, ultrahangos ekográf, de internet sem.

Hozzászólt: Árpád / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 13.18 Válaszoljál rá!

Márpedig nem laknék még a közelében sem ennek az óriási kisérleti bázisnak.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 08.17 Válaszoljál rá!

Egy kép arról a bizonyos részecskegyorsító-rendszerről:Világvége egyelőre márpedig nem lesz, és az 5-6 milliárd év múlva esedékes Napfölfúvódást, a Nap vörös óriássá alakulását amúgy sem mi érjük meg.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu