Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 13.45
Gondolatok a határról innen

Vitáznak rólunk?

2008. szeptember 25., 21.30 Csütörtök

Régi rossz szokásaim egyike (több is van), hogy naponta többször is számítógép elé ülök, megnyitom az általam preferált internetes hírportálokat (amelyek között van jobb és baloldali álláspontú is) és elolvasom az éppen aktuális híreket.

Több ilyen portált is figyelemmel követek, mivel így könnyebben rá lehet jönni arra, hogy melyek azok a hírek, amelyek központi irányításúak és általában változatlan formában jelennek meg itt vagy ott.

Az elmúlt héten például egy remekül súlyozott, talán még éppen időben elindított, nyílvánvalóan választási töltettel is rendelkező pro-RMDSZ kampány indult el, amelynek az a lényege, hogy ott fenn, a magasságos brüsszeli fórumokon, ahol a nagyok döntenek a kicsikről és határozzák meg az állítólag egységes európai politikát, választott tulipános honatyáink felhoztak minket, mint a TÉMA. A recept és a mondanivaló elég ismerős: itt vagyunk, egyelőre még elegen, ezt és ezt adja nekünk az állam, az meg az nincs jól megoldva, van nekünk egy (román állam által) pozitívan diszkrimináltnak beállított kisebbségi politikánk, de úgy általában ez nem elég. Több kell, főleg a szabályozás terén, hiszen továbbra se nincs Kissebségi Törvény, amely állítólag majd megoldja a NAGY HELYZETET, kell még továbbá magyar állami egyetem meg hasonlók, na meg általában a túlsztárolt autonómia, mert az igen kérem, az megoldaná minden bajunkat. Na de ugyanakkor el ne feledjük azt, hogy kissebségek nem csak kavargó mioritikus tájainkon tengetik napjaikat, hanem szinte mindenhol vannak, nekik is kell ez meg az, de valamiért ez az egész kisebbségi cucc pont itt a nyugat felé aspiráló balkanikus Kelet-Európában nincs megoldva, valahogy ez elmaradt az idők folyamán.

EU-s barátaink, a franciák, angolok ésatöbbi erre felnéznek, félénken vonogatják vállaikat, néha totál hozzá nem értő válaszokat adnak, de úgy általában ódzkodnak a probléma napirenden tartásától, egyrészt azért, mert nem igazán akarnak kellemetlenséget a tagállamok vezetéseivel, másrészt nem igazán fogják fel ők ezt az egészet, mivelhogy náluk ezek a kisebbségek nem igazán panaszkodnak, mert vagy leszoktatták őket róla, vagy meg van oldva minden bajuk. Továbbá a legnagyobb probléma ezekkel a neoeurópai, posztkommunista és néha erősen nacionalistának tűnő magyarokkal van, mivel ezeket sehol sem szeretik igazán, sem Szlovákiában, sem Romániában, sem Szerbiában, sőt Magyarországon sem nagyon szeretik egymást úgy általában. Hiába, Trianon szelleme még most is kísért Európa politikusai között, igazán hálásak lehetnek politikus elődeiknek a rájukhagyott örökségért.

Ennek ellenére érzik ők, hogy van itt egy megoldandó probléma, ezt pedig EU-trendi módszerrel kell pontra tenni, hozzunk tehát olyan európai szabályozást, amely mindenhol érvényes lesz majd, minden sebet begyógyít és mindenkire kötelező érvényű lesz, megoldva úgy a magyar, mint a roma ügyet stb. Na kérem, ezzel aztán benyúltak a forró kásába. Tessék csak elképzelni milyen arcot fognak ehhez vágni a román, szlovák, horvát, lengyel és spanyol politikusok, lelkesedésük előbb az eget fogja verdesni, majd rájönnek, hogy milyen remek közös érdekük ennek leszavazása. Összefognak, megbeszélik milyen csúnya nénik és bácsik ezek a kisebbségmentő apostolok (akikre amúgy is gyanúsan tekintettek eddig is), majd szépen elaltatják az ügyet, különböző formai okokra hivatkozva.

Valahogy nem hiszek benne, hogy belátható időn belül átfogó megegyezés születik erre az EU parlamentben, sőt félő, hogy értetlenség és kuncogás áldozatává válik a kezdeményzés. Nem hinném, hogy az EU hajlandó ezért belenyúlni a tagállamok szuverenitásába, pláne azután, hogy nemrég kijelentették, hogy a roma helyzet rendezése mindegyik tagállam belső ügye. Náluk pedig a kisebbségek mind egyre mennek, legyen az svéd, vagy baszk vagy roma.

Így aztán ez az egész sajtóban való feszítés megmaradhat a békés akarunk valami frankót csinálni szinten, bár igazán nem kívánom, hogy ez a véleményem igaznak bizonyuljon.

Lehoczky Attila

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: nézelődő / Szombat, 2008. szeptember 27., 21.19 Válaszoljál rá!

A kedves hazafik a nemzet sírásói a gobáltemetőben.

Hozzászólt: Hazafi / Szombat, 2008. szeptember 27., 12.38 Válaszoljál rá!

Helyesbítek: Kedves kedves hazafi.

Hozzászólt: Hazafi / Szombat, 2008. szeptember 27., 12.11 Válaszoljál rá!

Helyesbítek: Kedves kedves hazafi.

Hozzászólt: Hazafi / Szombat, 2008. szeptember 27., 11.57 Válaszoljál rá!

Kedves Hazafi! Köszönöm a felvilágosítást (21. század).
Egyet kell értsek veled, ma már tényleg a diplomácia által lehet elérni dolgokat. CSak sajnos a legtöbb "diplomatánk" úgy táncol ahogy fütyentenek neki.

Hozzászólt: kvarckavics / Szombat, 2008. szeptember 27., 11.19 Válaszoljál rá!

Hazafinak: Tipikus XIX sz.kori siránkozás....mint azok a bizonyos fürdősalkalmazottak...

Hozzászólt: kedves hazafi / Szombat, 2008. szeptember 27., 11.13 Válaszoljál rá!

tudod ez itt a 21. század, azóta van már geopolitika, államérdek, bonyolult nemzetközi diplomácia, ja és ne feledjük azt sem, hogy Magyarország egy aprócska kis ország, aki nem a fegyverekkel, hanem csak a diplomáciával érhet valamit, a lehelek stb pedig közröhej és brüsszel prédájává váltak

ez persze nem jelenti azt, hogy a gyurcsányokat nem kell politikai süllyesztőbe dobni,mivel ők semmiképpen sem a normális próbálkozók kategóriáját erősítik

Hozzászólt: Hazafi / Szombat, 2008. szeptember 27., 06.14 Válaszoljál rá!

Mi lett veled magyarság?
Olvasva eme írást elgondolkodtam azon hogy honnan is indultunk és hova értünk...
Valamikor egy olyan nép voltunk aki elvette magának ami kellett, megtette amit kellett, volt egy Árpádunk aki ide vezetett bennünket, volt egy Istvánunk aki államot alapított és volt Botondunk aki betörte Brüsszel izé akarom mondani Bizánc kapuit és még lehetne sorolni őket.Most van markó bélánk, gyurcsány ferencünk, orbán viktorunk csupa méltatlan utód.Furcsa a történelem, sok megalázták már nemzetünket, szétdaraboltak minket, talán mindközül trianon a legfájóbb. Szülőfalum csupán 4 km-re fekszik a határtól, sokszor gondolkodom rajta, hogy miért pont ott kellett meghúzni a határt, miért nem 5 km-rel keletebbre?
Nem másoknak kell vitázzanak rólunk, nem másoknak kell dönteni sorsunkról. Nekünk kell a kezünkbe venni sorsunk irányítását, ehhez pedig Botondok, Lehelek.... kellenek akik ha kell lesújtanak, nem ilyednek meg, nem azoknak "nyaliznak" akik egykor szétdarabolták drága szülőfüldünket.

Hozzászólt: Árpád / Péntek, 2008. szeptember 26., 15.43 Válaszoljál rá!

Hát ha képes pozitivumokat is elismerni, belátom hogy nem annyira elfogult. Mindenesetre ha vigyázna hogy hozzászólásaiban a pozitivumokat is megirja akkor biztos hogy mindenki egy objektivebb személynek ismerné meg magát. Részemről tisztelet ha ezt megprobálja.

Hozzászólt: Koppány / Péntek, 2008. szeptember 26., 15.34 Válaszoljál rá!

Tavirati stilusban irtam. Az RMDSZ kiallasara gondoltam.

Hozzászólt: Árpád - Koppánynak / Péntek, 2008. szeptember 26., 15.22 Válaszoljál rá!

Kinek? Irjon egy teljes mondatot.

Hozzászólt: Koppány / Péntek, 2008. szeptember 26., 15.14 Válaszoljál rá!

Emlekezetem, ha nem csal, markans volt a kiallas Koszovo ugyeben.

Hozzászólt: Árpád / Péntek, 2008. szeptember 26., 14.01 Válaszoljál rá!

A témáról meg, hogy valóban az EU-tól nem várhatunk el pozitiv szabályozást e téren, ha meg valami születik is, az csak nem alkalmazható, általános, fakultativ fogalmakkal lesz tele. Az EU-tól elvárhatjuk a jobb életminőséget, a gazdaság fejlesztését, de kevésbé a kissebségi nemzetek megértését és támogatását. Az autonómia ügy mindik is nagyon kellemetlen lesz az EU számára és ha valaki elképzeli hogy mégis lesz támogatás és megértés, akkor nézze meg hogy mennyire vállalta fel az EU a keresztény értékeket az EUs alkotmányban. Na majd annyira vállalja fel a magyarok vagy más nemzetek autonómia ügyét is.

Hozzászólt: Árpád - Koppánynak / Péntek, 2008. szeptember 26., 13.49 Válaszoljál rá!

Tessék egy jó dolog amit az MPP tett:
Megszervezte - és remélem folytatása is lesz - a székelységi autonómia referendumot (már pontosan nem tudom hány községben), amit a kormányon lévő RMDSZ nem mert vállalni.

Nekem könnyű volt...

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. szeptember 25., 22.21 Válaszoljál rá!

"van nekünk egy (román állam által) pozitívan diszkrimináltnak beállított kisebbségi politikánk". Lefordítaná, kedves Szerző?

"nincs Kissebségi Törvény, amely állítólag majd megoldja a NAGY HELYZETET" Ki szerint, állítólag?

"a túlsztárolt autonómia, mert az igen kérem, az megoldaná minden bajunkat." Tényleg ennyire ellene van a legfontosabb elérendő romániai magyar közösségi célnak, az autonómiának? Konkrét érvrendszere?

"ez az egész kisebbségi cucc" - Gondolatébresztő :)

A negyedik bekezdés nekem zavaros, és ettől "neoeurópai, posztkommunista és néha erősen nacionalistának tűnő magyarok" magyarellenes is.

Azt is részletezhetné Szerző, hogy mit üzent a romániai magyar, -cigány párhuzamával.

Azon tűnődőm, hogy Szerző mit kíván igazán megvalósulva látni? Úgy is jó lesz, ha trendi szlengben teszi pontra a frakó cuccot.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu