Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.27

„...vivat professores...”

2008. június 13., 12.15 Péntek
Álmok, világot átérő, szédítő álmok,
Ne hagyjatok el!
Remények és kedvek lobogjatok!
Szívemben ne csituljon el soha az ének.
Horváth István


Ma országszerte kicsengetnek, végzős diákok ballagnak, a még iskolában maradók pedig bizonyítványaikkal táskájukban kezdenek vakációzni. Vidáman és bizakodva, pusztuljanak a bilincses iskolák.

Pedagógus társaim többsége is várja, várta a vakációt, még akkor is, ha az érettségivel járó gondok most kezdődnek. De egyik-másik lassabban ballag ma hazafelé, az iskola csengője, a több százszor, ezerszer hallott csengetés ma búcsúhang is. Csingi-lingi, vagy bimm-bamm, több évtizedes oktatás-nevelés után a nyugdíjas évek, a vélt pihenés, az alma mater utáni sóvárgó pillanatok, az emléközönök következnek. Hányszor elhangzott régebben: alig várom. Az utóbbi időben ritkábban, s talán ma ezt a csengetést... nem is vártuk.

Arad megyében idén több, magyar diákokat oktató pedagógus megy nyugdíjba, mint az elmúlt évek bármelyikében. Vajon sikerül-e helyüket betölteni, s ha igen, akkor úgy betölteni, s ha mégis, ezután másképpen lesz...

A katalógusok nem érdem, hanem ábécérendben készülnek, ezért most így sorolom én is búcsúzó, ballagó pedagógustársaim nevét. BACSILLA EMESE ének-zene, BEKE ISTVÁN matematika és HAJAS ERZSÉBET biológia szakos tanár, mindhárman a Pécskai 2-es Általános Iskola pedagógusai, JAKAB ANNAMÁRIA, az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola testnevelő tanára, OLÁH GABRIELLA, az aradi Csiky Gergely Iskolacsoport angoltanára, PÉTER ÉVA, a Nagyvarjasi Óvoda óvónője és VÁGÁSI MÁRTA, az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola matematika szakos tanára nyugalomba vonulnak. Saját kérésükre, korkedvezménynyel mennek nyugdíjba DEÁK ROZÁLIA, az aradi Neuman Fivérek Általános Iskola testnevelő tanára, FAZEKAS JÓZSEF, a zerindi Tabajdi Károly Iskola történelem–földrajz szakos pedagógusa, HAÁSZ ÁGNES, a Zimándújfalui Iskola testnevelő tanára és HEVESI LÍVIA feketegyarmati tanító.

De úgy érzem, az aradi magyar közösség köszönettel tartozik annak a két búcsúzó angol szakos tanárnak is, akik évekig magyar gyermekeknek oktatták a világnyelvet: ANA ONOIU az Aradi 1-es (Mihai Eminescu) Iskolából és SZÜNDER MAGDOLNA az Aradi Sportlíceumból ballag.

Az óvónő, a tanító, a tanár állandóan ismétel diákjaival, hogy jobban jegyezzék meg a lényeget. Én is ezt teszem, amikor olyan szavakat írok-gondolok, hogy köszönet, megmarad a szép emlék vagy visszavárunk.

Matematikus vagyok, öszszeadtam. A 11 magyar iskolától vagy tagozattól búcsúzó pedagógus összesen 375 tanévet töltött el a katedra mögött (előtt, mellett). Fegyelmezett és dicsért, sírt és nevetett, bosszankodott és örvendezett. Gyermekeinkért, az aradi és Arad megyei magyar gyermekekért tették, s ezért is érdemlik meg a helyi kis és az egész nagy közösség nevében az őszinte szót,
óvó néni,
tanító néni,
tanár néni,
tanár bácsi
    KÖSZÖNJÜK!

Matekovits Mihály,
az RMPSZ Arad Megyei elnöke
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: k.K. / Kedd, 2008. június 17., 15.10 Válaszoljál rá!

Gratulálunk nekik!

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. június 16., 13.05 Válaszoljál rá!

"pusztuljanak a bilincses iskolák"
Mi legyen velük? Milyenekkel? Mikkel?
Vagy éppen az idézett fölsorolás miatt mennek idén négyen, saját kérésre, korkedvezménnyel nyugdíjba?
De vajon mit tesznek a bilincsverők?

Hozzászólt: Matekovits Mihály / Hétfõ, 2008. június 16., 10.27 Válaszoljál rá!

Én írtam el: PÉTER ÉVA nem kisvarjasi óvónő, hanem a NAGYVARJASI ÓVODA pedagógusa. Bocs.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu