Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.29
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Zsákutca

Írta: Chirmiciu András
2021. október 06., 17.08 Szerda / Hunyad

Súlyosbodik a politikai válság a Cîțu-kormány megbuktatása nyomán. Korábban is előfordult, hogy a parlament megbuktasson egy kormányt, ekkora többséggel és gyorsasággal viszont nem. A Cîțu-kormány ugyanis alig kilenc hónappal megalakulása után bukott meg, sőt, akár egy hónappal korábban is megbukott volna, ha a PNL és a PSD nem húzták volna az időt, és napirendre tűzték volna a bizalmatlansági indítványt.

Az időhúzással Ciolacuék segítséget nyújtottak Cîțunak a pártelnöki belső küzdelem során, illetve zsákutcába taszították a PNL-t. A liberálisok – és Klaus Iohannis államfő – ugyanis mindent egy lapra tettek, s a bukás szélén álló kormányfőt választották meg pártelnöknek, noha egyértelmű volt, hogy vele a kormánykoalíció visszaállítása lehetetlenné válik, a parlamenti többség elvész, és az ország súlyos válságba sodródik. A liberálisok azonban határozottan ráléptek a gázpedálra, amikor a gépkocsi a szakadékba tartott. Superman „nyerő csapata” ugyanis politikai zsákutcába manőverezte magát, az RMDSZ-en kívül jóformán senki sem hajlandó együttműködni a PNL-vel.

Az USR már a kormányból való kilépésnél leszögezte, hogy csak akkor hajlandó a liberálisokkal szövetkezni, ha más valakit jelölnek kormányfőnek. Marcel Ciolacu is leszögezte a kormánybuktatás után, hogy a PSD sem szavazna meg a parlamentben egy Cîțu-vezette kisebbségi kormányt. Sőt, a liberálisok is morgolódnak, a párton belüli szakadás sem zárható ki, Ludovic Orban volt pártelnök és követői fel is említették ezen lehetőséget.

A labda Klaus Iohannis és a PNL-sek térfelén pattog: a Cîțu melletti feltétlen kiállásukkal csak a politikai válság elhúzódását érhetik el. Cîțu a kormányzás lehetőségeivel nyerte meg a partelnöki tisztséget a balkáni komédiának beillő szeptember végi kongresszuson, azaz állami forrásokkal (vagy annak ígéretével) vásárolta meg őket. Az 50 milliárd lejes, 6 évre szóló vidékfejlesztési program ezt célozza. Ezért is fogadták el gyorsan, még a pártkongresszus előtt. Cîțu meg volt győződve, hogy hasonló módszerekkel az USR-t is maga mellé tudja állítani, de nagyot tévedett, az USR-sek inkább lemondtak a miniszteri, államtitkári vagy prefektusi tisztségekről az elvek javára. Ha a konchoz ragaszkodtak volna, sokan könnyen kiléphettek volna az USR-ből, csakhogy megtarthassák tisztségüket – amire számtalan példa volt már az elmúlt 30 évben –, de nem tették. 2016-ban alakult, viszonylag új pártként az USR-nek nincs közpénzre kiéhezett politikai klientúrája, az állami adminisztrációba csak idén januárban ültette be embereit.

Ellenben a PNL-nek nagy a politikai klientúrája, szinte csak a PSD-é nagyobb, amely a közpénzhez való hozzáférésért bármire képes lenne. Erre is volt már precedens, 2007–2008-ban a Cîțunál még hataloméhesebb Tăriceanu hasonló módszerrel szerezte meg a PSD parlamenti támogatását kisebbségi kormányzásához.

Ciolacu viszont nemigen fogadná el ezt, legalábbis egyelőre úgy tűnik. Nem elégszik meg a másodhegedűs szereppel. Végül is a PSD nyerte meg a tavaly decemberi parlamenti választást, s csak azért szorult ellenzékbe, mert a jobboldal, azaz a PNL és az USR együttesen több szavazatot és parlamenti mandátumot szerzett. Mivel Cîțu felrobbantotta a jobboldali együttműködést, az elsőbbség a PSD-t illeti, második legerősebb parlamenti pártként a liberálisok (ha már egyáltalán annak lehet nevezni őket) nemigen követelhetnék a kormányzást. Bármennyire is erőltetné Iohannis továbbra is a bukott kormányfőt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu