Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 22.30
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

A házi víziló meséje

Írta: Sipos Erzsébet
2008. március 04., 12.00 Kedd
Hangos szóváltás, családi perpatvar nem kerekedett az ügyből, de a gyanú befészkelte magát a fiatal szülők fejébe. És a gyanú olyan, akár a szú...


A nagymamát, a nagytatát meg a dédit vélték az eset hátterében. Egyik is, másik is mesélhetett olyat az ötéves Zsuzsinak, ami felkavarta, elültette benne a félszt. Mert, hogy valaki elültette, az biztos. Különben nem riadozna fel éjszaka, nem kérné, hogy égjen az éjjeli lámpa, nem félne kibújni az ágyából pisilni. Sőt, az utóbbi időben már ez sem bizonyult elégségesnek: “Fogjad a kezemet vagy a lábamat, amíg alszom” – alkudozott a szüleivel, és azok értetlenül álltak az új helyzet előtt. A miértre egyetlen kurta szó volt a felelet: csak!

Egyik nap aztán tapintatosan előhozakodtak kételyeikkel a nagyszülők előtt, igyekeztek kinyomozni, honnan, kinek a mesetarisznyájából bújt elő holmi boszorkányos, kísértetes történet, de senki sem vállalta. Sőt, rossz néven vették a feltételezést: még hogy ők rémisztgetnék gonosz mesékkel a drága kis unokát, a szemük fényét? Egyáltalán hogy lehet ilyet kigondolni róluk?!

A félés gyerekszokás. Majd kinövi! – hangzott végül a bölcs következtetés az “öregek tanácsa” részéről, de ez korántsem jelentette a megnyugtató megoldást.

A véletlen volt az, ami a szülők kezére játszott...
A televíziót nézték, amikor kép kíséretében felhangzott az estéről estére megismételt reklámszöveg:
“Minden este, mikor már az ágyatokban alszotok, a házi víziló előbújik rejtekhelyéről. A házi vízilovak általában félénk állatok, de szükség esetén elszántan védelmezik területüket. Ébrenlétük rövid ideje alatt víz és apró rágcsálnivalók után kutatnak a házban, mielőtt újra visszatipegnek kuckójukba.

Néha olyan dolgokat is láttok a televízióban, amelyek valóságosnak tűnnek, de nem azok. Gondolkozzatok és kérdezzetek, így lesztek ti is médiatudorok.”

A kislány szeme kerekre nyílt, és némán meredt a képernyőre. Amikor pedig megszólalt, szinte könyörgött a hangja: “Ugye nem oltjuk el a villanyt? Fogod a kezemet, mami?”

Találkozott a szülők pillantása. A titok nem volt titok többé. Rádöbbentek, hogy Zsuzsi fél, viszolyog a képernyőn látott házi vízilótól. A szöveg jobbára még érthetetlen a számára, amit felfog belőle az csak annyi, hogy a házi vízilónak rejtekhelye van a lakásban, ahonnan az éjszaka sötétjében elősettenkedik, rágcsálnivaló után kutat... netán az ágyra is felkapaszkodik... könnyen ráléphet, aki mezítláb kikel az ágyából...

A helyzetfelismerés magyarázatra késztette a szülőket. Mert, hogy hol az a bizonyos rejtekhely a lakásban, hogy a rejtőzködő vendég számára mi lehet a rágcsálnivaló, hogy mindez valóságosnak tűnik, de nem az, hogy kiből lesz médiatudor, és tulajdonképpen mi is az?... Kemény dió a kis tejfogaknak! Pedig semmi kétség: a megszólításból, a mesélő hanghordozásából kiviláglik, hogy gyermekeknek címezték a reklám kitalálói ezt a sületlenséget. A kicsiknek talán megszeppentésül, hogy edződjenek, tanulják meg idejében félni a környező világot... A nagyobbacskáknak pedig, hogy megtapasztalják, miszerint lódításért a tévé sem megy a szomszédba, hazudni csak hihetetlent érdemes. Ha egyáltalán “tudor” akar lenni a gyerek. Hogy ez milyen emberfaj, arról nem esik szó.

Mindezt estére, elalvás előtt tálalják. Teljes bizonyossággal nem tudni, miért. Ami viszont köztudott: a víziló még soha nem nyert szépségversenyt. A látványa nem gyönyörködtet, se meg nem kacagtat, szép álmot sem ígér... Akkor hát mi célt szolgál ez a rossz mese?
Ha netán fejtörőnek szánták, fejtsék meg azok, akik kitalálták!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu