Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 16.11
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

A nagy lehetőség neve: vakáció

2008. június 03., 14.00 Kedd
Rohamléptekkel közeledik a vakáció. Ezt néha a szülők a gyereknél is jobban várják, remélve, hogy a júniusi csengő megszólalásával egyidejűleg otthon is lazábbra lehet engedni a gyeplőt. Egyszóval nem kell állandóan a gyermek körmére nézni, vakációs hangulatba kerülhet a szülő is.


– Ez csak részben igaz – állítja Borbély Ágnes iskolapszichológus. – A vakáció három hónapja ugyanis egy különleges adomány, amit a jó szülő okosan ki is használ és igyekszik maximális időt tölteni gyermekével. Főleg azért, mert ez az időszak egybeesik a szabadságolás idejével is.

– Hogyan lehet ezt okosan kihasználni?
– Mindenekelőtt közös programok szervezésével. Nagyon fontos, hogy a szülő pontos programot szervezzen minden napra (!) a gyermekének. És ezeknek a programoknak jó részét együtt bonyolítsák le. Lehet ez egy egyszerű esti séta, amikor megfigyelik, hogy milyen fák mellett haladnak el akár azon az úton, melyet mindennap rohanva tesznek meg az iskoláig. A gyerekek nagyon szeretnek felfedezni dolgokat. Ha még versenyszerűen is tesszük ezt velük, hogy ki fedez fel többféle fát, vagy többféle madarat, biztosan tetszeni fog nekik. A fontos az, hogy tudatosan figyeljünk a gyermekre. De visszatérve a közös programlehetőségekre, lehet az egy biciklitúra, vagy közös játék, akár a gyermek barátaival is. A fontos az, hogy a szülő minden napra eltervezze, hogy mi az a foglalkozás, mellyel a gyermek tudását, készségeit fejlesztheti és egyben a kettejük kapcsolatát is elmélyíti.

– A tényeket figyelembe véve azonban, a közös programalakítás mellett a gyermek napjában 8-10 órát mégis csak egyedül tölt otthon…
– Valóban, ez elég nagy gond szinte minden családban. Fontos, hogy a délelőtti órákra is valamiféle feladatot adjunk a gyermeknek. Persze nem parancsolóan, hogy “fiam, aztán porszívózd ki a házat”. De például úgy megfogalmazva, hogy kisfiam, ha te meglepsz valamivel, mire hazajövök, akkor én is készítek neked egy meglepetést. Ez már sokkal ösztönzőbb. És nagyon fontos, hogy a gyereknek legyenek erejéhez mért pontos feladatai is. Ez elsősorban a felelősségérzetét fejleszti, másrészt sikerélményt ad. A gyermek hasznosnak érzi magát és ez rengeteg pozitív energiát szabadít fel benne.

– Mi legyen a vakációs leckékkel?
– Persze, ami kötelező, azt el kell végezni. De ne arról szóljon a vakáció, hogy fiam, hány matekpéldát oldottál meg? A számtantudást ellenőrizni lehet barackvásárlás közben is, nagyobb diákok esetén pedig újra a közös feladatmegoldásokat ajánlom. Egy-egy logikai példa feladását, esetleg erre alapuló versenyt.

– És beférhet-e a vakációba a számítógép, a tévé?
– Módjával igen. A tévézést, számítógépezést is a szülővel közösen kell tenni. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a felügyelet nélkül képernyő előtt hagyott gyermeket milyen káros hatások érik. Filmet is nézhetnek együtt, sőt ilyenkor ideális alkalom kínálkozik egy-egy kényesebb probléma megtárgyalására. A számítógépről pedig meg kell tanulnia a gyermeknek, hogy az elsősorban információszerzésre használható. Ezt pedig csak úgy lehet, ha a szülő leül mellé és együtt keresnek meg érdekesebbnél érdekesebb dolgokat a világhálón. A számítógép és tévé felelőtlen használata amúgy szociálisan is mellékvágányra szorítja a gyermeket. Minél többet ül ezen eszközök mellett a gyerek, annál kevesebb időt tölt a barátaival, sporttal, mozgással és annál inkább fennáll a veszély, hogy fiatalként elidegenedik e világtól, céltalanná válik az élete. A családdal, szülőkkel megélt vakációs élmények viszont épp az ilyen hajlamokat hivatottak kiegyensúlyozni.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu