Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 16.39

„Éva mindig Éva marad”

Írta: Sólya Emília
2010. szeptember 28., 14.54 Kedd

A szépségszakma két aradi üzletasszonyával beszélgettem a minap, nevük minden bizonnyal sokaknak ismerősen cseng, hisz Arad legrégebbi fodrászüzletéből kinőtt szépségszalon vezetői. A Super Lady összetartó „pillérei” Billa Erzsébet kozmetikus és Nagy Rozália fodrász még a líceumból ismerik egymást. A forradalom után elindított vállalkozásuk útját közösen egyengetik, s az elébük gördülő akadályok, a gazdasági válság ellenére, most is sikeresnek mondhatók.  

A szalonban kifüggesztett, megsárgult régi fényképek az 1936-ban megnyílt híres fodrászüzlet hangulatát idézik. A két üzletasszony rendkívül büszke arra, hogy az egykori üzlet két, mára szépkorú alkalmazottja, Sándor Klári és Simandan Etelka is rendszeresen jár hozzájuk szépítkezni.

Billa Erzsébet édesapja, Lengyel Aladár 34 évig vezette a fodrászüzletet. Az aradi UCECOM iskola alapító tagjai közé tartozott. A fodrász diákok a mai napig az általa írt tankönyvekből tanulnak. Nagy Rozália is tanítványa volt. A jelenlegi szalon nagyszabású felújítását sajnos már nem érhette meg. Lánya szerint azonban valahol, nagyon büszke rájuk.

 

– Egy vállalkozás vezetése komoly felelősség. És az önök szakmájában különösen fontos lépést tartani az aktuális trendekkel.

Billa Erzsébet: – Egy házasság is nagy felelősség. Én azt szoktam mondani, hogy még nyugdíj előtt 5 perccel is tanulok. Ez nagyon fontos. A fiatalok erre nem helyeznek kellő hangsúlyt. Sokan azt hiszik, hogy egy féléves kurzus után már kitanulták a mesterség fortélyait. A mi szakmánkban taktikázni is kell. Ha ez nincs meg valakiben, akkor lopja el valahonnan! Tanuljon! Nem elég az alap, kell egy szakember is, aki mellett a tanonc megtanulja a gyakorlati részét is a dolgoknak.

– Nagyon sok fiatal hölgykollégával dolgoznak együtt. Ezt a hozzáállást hogyan tudják beléjük sulykolni?

Nagy Rozália: – Erre szokta azt mondani egy ismerősöm, hogy vannak fodrászüzletben dolgozók és vannak fodrászok. Akinek ez a szakma a vérében van, az azután is fodrász, hogy kilép az üzlet ajtaján, mert otthon is azon gondolkodik, hogy a másnapi vendégnek milyen frizurát készítsen. A másikat csak az érdekli, hogy mennyi pénzt kap a munkájáért.

Billa Erzsébet: – Mi azért mindig megköveteljük a kollégáktól a színvonalat. Függetlenül attól, hogy fodrászatról, kozmetikáról vagy manikűrről van szó. Nem mindegy, hogy valaki szívből csinálja, amit csinál, vagy kizárólag pénzért. Ez egy bizonyos idő után megmutatkozik. És akkor csodálkoznak, hogy elveszítik a vendégeiket. De ki a hibás ezért?

– Lehet még újat mutatni ennyi év után?

Nagy Rozália: – Igen! Vendégeim 90%-a már közel 30 éve jár hozzám. De kétszer egymás után ne kérjék ugyanazt tőlem! Mindig azon jár az eszem, hogy mit tudok újat mutatni nekik.  

Billa Erzsébet: – Ha ez nem fakad belülről, akkor a dolog nem működik. És mindenféleképpen lépést kell tartani az új termékekkel, az irányzatokkal.

– A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre kevesebb nő engedi meg magának, hogy rendszeresen járjon fodrászhoz, kozmetikushoz…

Billa Erzsébet: – Én erre azt szoktam felelni, hogy Éva mindig Éva marad. Tehát egy igazi nő, ha akarja, akkor inkább elvesz egy kicsit a kosztpénzből, de csak eljön, hogy rendbe hozza magát. És ez jellemző minden korosztályra. Például nagyon büszkék vagyunk arra, hogy vannak 70-80 éves vendégeink is, akik rendszeresen járnak hozzánk. És igénylik a minőségi termékeket.

– Milyennek látják a mai hölgyeket? A vendégeiket.

Nagy Rozália: – Igényeseknek. De tanítani kell őket. Nem tudják például, hogy miért megy tönkre a hajuk. Nem használják a megfelelő termékeket, ezért mindent el kell nekik magyarázni. Mert ez is a fodrász feladata. Az sem mindegy, hogy milyen arckrémet használnak. Ki magyarázza el ezt nekik, ha nem a kozmetikus?  

Billa Erzsébet: – A piac tele van mindenféle termékkel. És sajnos a forgalmazóknak fogalmuk sincs arról, hogy mit tartalmaznak. Ők csak oda vannak téve, mint eladók, vásárlás után pedig jön hozzám a vendég, hogy nézzem meg, mit kapott. Nagyon kevesen olvassák el a termék leírását, ezért nem a bőrüknek megfelelő krémeket használják.

– Tehát nem kell mindent elhinni, amit a tévében reklámoznak és egészségünk érdekében, nem árt egy szakembert is megkérdezni egy új termék kipróbálása előtt.  

Billa Erzsébet: – A nők nem mindig tudják, hogy mi a jó nekik és elhiszik a reklámok vagy a gyönyörűen csomagolt dobozok szövegeit. Nagyon fontos, hogy mindig a korosztálynak és a bőrtípusnak megfelelő termékcsaládokat használjuk. A serdülőkortól az idősebbig. 40 év után pedig pláne. Manapság sajnos nagyon sok mérget eszünk meg, ezért nem árt egy szakember tanácsát kikérni. Nagyon örülünk annak, hogy az utóbbi időben egyre több férfi vendég keres fel bennünket, ami azt jelenti, hogy a férfiak manapság nem tartják szégyennek a kozmetikai arckezelést. Ez nem jelent piperkőcséget. Örülök, hogy most már a bőrgyógyászok is elismerik a kozmetikus szerepét és a pácienseiket gyógyszeres kezelés előtt elküldik arctisztításra.

– Milyen nőkkel együtt dolgozni? Egyáltalán milyen főnöknők önök?

Nagy Rozália: – Először is szerintem nem kell érzékeltetni, hogy van főnök. Ezt egyébként tudják is a lányok, úgyhogy amikor heccelni akarnak, azt mondják: „A főnök”. A viszony azonban abszolút kollegiális. Persze ez kölcsönös tisztelet nélkül nem működik. Ezt meg kell alapozni, mert akkor a tiszteletet visszakapod. Amikor jött ez a krízishelyzet, voltak olyan személyek, akik bepánikoltak és elmentek tőlünk. Látván, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés, visszatértek. És mi örömmel visszafogadtuk őket. Persze ehhez egy kis csalódás is társul olykor, hisz rájössz, hogy olyanokat hordtál a tenyereden, akik talán meg sem érdemelték. Ez mind hozzátartozik a nagybetűs élethez, amit mindannyiunknak meg kell vívnunk.  

– Mit üzennének az ifjú kezdőknek?

Billa Erzsébet: – Tanulás, hozzáértés és sok-sok kitartás! 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu