Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 19., 17.56

Főszerepben a NŐ

Írta: Takáts D. Ágnes
2013. március 08., 09.00 Péntek

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án tartanak virágárusok és ajándékbolt-üzemeltetők örömére. Na és örömünkre is, persze, hiszen – azt gondolom, bátran kijelenthetem – nem létezik olyan nő a Földön, aki nem szeret virágot kapni.

De vajon tudjuk-e, tudják-e férfitársaink, hogy a nőnapnak eredetileg munkásmozgalmi eredete van? A 19. században a női egyenjogúságért harcoló határozott nők teremtették meg alapját. Az egyenjogúság központjában pedig a munkavállalás állt. Ezek a nők nemcsak egy ünnepet, hanem történelmet is alakítottak. A nők évszázadokon keresztül harcoltak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezzenek.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari női alkalmazottak tüntettek New York utcáin.

A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Ha csak egy picit is jártasak vagyunk a művészetekben, nem nehéz észrevenni, hogy a NŐ, mint lény, megannyi művészt megihletett a zenében, festészetben, szobrászatban, irodalomban egyaránt.

Nők vagyunk, és ez természetes számunkra, de van egy nap, amikor minden rólunk szól. Ha a hétköznapokban nem is, de legalább ma tartsuk ezt szem előtt és legyünk büszkék arra, hogy nők vagyunk.

De vajon mit érne a szépség, a ragyogás, a sok-sok erény, jó tulajdonság, ha nem lenne, aki ezt észreveszi? A nők nagy része csak egy férfi mellett érzi magát igazán nőnek, ami nem feltétlenül baj. Végtére is mi a férfi nő nélkül, és mi a nő férfi nélkül? A férfit a nő teszi férfivá, a nőt a férfi nővé.

 

Ezen a virágoktól színpompás napon nőket kérdeztünk arról, hogy hogyan képzelik el az ideális nőnapot, és mi az az ajándék, amit semmiképp NEM szeretnének kapni ezen a napon?

 

Tünde (33)

Mint ahogy ideális nő nem létezik, szerintem ideális nőnap sincs. Rólunk, nőkről kellene szóljon, de igazából egy szál virággal és egy üres jókívánsággal ki is merül ennek a napnak a lényege, na meg egy jó kis fejtörésben a férfiak részéről, hogy ugyan milyen ajándékot is vegyenek nekünk március 8-ra. Szerintem az ideális nőnap nem az anyagiakról és a puccos vacsorákról szól, hanem arról, hogy milyen fontos szerepük van a nőknek ebben a világban, hiszen a családok fő tartópillére egyértelműen a NŐ, legalábbis ideális esetben.

Hogy mit nem szeretnék március 8.-ra kapni? Jó kérdés... Hát belépőjegyet egy focimeccsre.

 

Éva (29)

Számomra az ideális nőnap (vagy egyáltalán csak nap) későig alvás, aztán elsétálni a legközelebbi wellness-központig, és órákon át csak élvezni a szaunát, masszázst, medencét stb. Sajnos ez idén sem fog összejönni.

Nem szeretnék semmilyen ajándékot kapni, maximum virágot. Általában senkinek nem sikerül az ízlésemnek megfelelő ajándékkal meglepnie engem.

 

Noémi (38)

Csakis virágözönnel tudom elképzelni ezt a napot, ami eddig mindig tökéletes volt számomra. A férjem nagyon szeret engem kényeztetni, de nem viszi túlzásba az év többi napján, hogy ezen a napon érezzem az ünnepet. Olyan családban nőttem fel, ahol a férfiak rendkívüli módon tisztelik a nőket. Gyerekkoromtól kezdve minden reggel édesapám és két bátyám virággal köszöntött minket minden évben. Sajnos, édesapám három évvel ezelőtt elhunyt, így hát az ideális nőnap az lenne számomra, ha visszatérnének a régi szép nőnapok, amikor még ő is köztünk volt.

Bármennyire is szeretem az állatokat, nem szeretnék kiskutyát kapni ajándékba, ugyanis nem tudnám megfelelő környezetben, megfelelő körülmények közt nevelni és az borzasztó lenne, ha nem tudnám elfogadni.

 

 

Kinga (30)

Számomra a nőnap nem igazán fontos. Bár nem szoktam ünnepelni ezt a napot, néhány éve március 8-a körül mindig összeülünk a barátnőimmel, úgyhogy ez jó alkalom arra, hogy a középiskolai barátnőkkel csajos délutánt tartsunk. Az idei pedig ideális lesz, mert kiruccanást szervezünk bukaresti barátnőnkhöz. Nem tervezünk nagy bulizást, sétálni, dumálni, röhögni fogunk, sokat-sokat, és az ilyenkor szokásos férfi-sztriptízes klubok helyett inkább betérünk egy kellemes hangulatú indiai teázóba. Aztán pedig a baráti beszélgetésekhez ideális bor mellett próbáljuk „megváltani a világot” ötösben.

Egyáltalán nem szeretek kozmetikai és tisztálkodási cikkeket kapni, így nőnapon sem örülök ezeknek. Szerintem nehéz eltalálni például a nekem legjobban tetsző illatot, ráadásul ezek nagyon személytelen ajándékok. Bárki bemegy egy boltba és véletlenszerűen levesz valamit a polcról, aztán pedig ki tudja, hogy éppen eltalálja-e az ízlésemet vagy sem. Akkor már sokkal inkább örülök egy doboz finom csokinak vagy egy tavaszi virágcsokornak.

 

Emese (37)

Az ideális nőnapon semmikképp nem szeretnék dolgozni. Azt szeretném, ha aludhatnék legalább délig, szeretném, ha a párom becézgetve ébresztene. Jó lenne, ha legalább ezen a napon nem számítana az idő, ha nem lennék időhöz kötve. A hétköznapokban folyton rohanok, mindenhova időben elérni, időre teljesíteni a feladatokat, hát az ideális nőnap számomra az lenne, ha nem kellene folyton az órámat lesnem. Egy délig tartó lustálkodás után jöhetne egy wellness-rész: szauna, úszás stb. Ha tehetném, akkor kiruccannék egyet Párizsba, a Szajna partján meginnék egy finom kávét. Az ideális nőnapi estét egy tengerparton képzelem el a számomra legkedvesebb emberekkel borozgatva.

De a legideálisabb nőnap mégiscsak az lenne számomra, ha nem kellene munkába menni. Majd csak lesz egy olyan év, amikor március 8-a vasárnapra esik.

„Ajándék lónak ne nézd a fogát” – tartja a mondás, nem szép dolog tehát rosszat mondani egy ajándékról. Viszont tény és való, hogy egy ember élete során számos haszontalan ajándéktárgyat összegyűjt, megtart. Semmiképp nem szeretnék kapni kis plüss állatokat, sőt nagyokat sem. Sőt, egyáltalán semmit, ami plüss.

***

Természetesen férfi nélkül mit sem ér a nő, így férfiakat is faggattunk, hogy megtudjuk, ők hogyan viselkednek párjukkal ezen a napon? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy amennyiben megtehetnék, hogy bármit megadjanak társuknak, mi lenne az, amivel meglepnék őt?

 

Zsolt (30)

Szerintem ez is ugyanolyan nap, mint a többi, legalábbis a mi kapcsolatunkban ezek a „szirup-napok”, mint nőnap, Bálint-nap, nem fontosak. Azért egy pici ajándék lehet, hogy belefér ebbe a napba is. Idén például egy kulacsot vettem a páromnak, mert szoktunk együtt biciklizni. És, hogy ezt egy kicsit egyedivé tegyem, megkértem egyik barátnőnket, aki kézzel készített termékeket gyárt, hogy fessen rá egy kedves üzenetet tőlem.

Egy váratlan közös utazással, kirándulással lepném meg. Ez bármikor kellemes meglepetés, nem kell ahhoz feltétlenül nőnapnak vagy egyéb ünnepnapnak lennie. Szívesen választanék például egy kellemes biciklitúrát valahol külföldön, és ha már a kérdés úgy szólt, hogy lehetőségem van bármit megadni neki, akkor mindenképp Ausztrália mellett döntök, mert tudom, hogy oda vágyik. Hogy ott mennyire lehet jót biciklizni, az majd kiderül.

 

Tibor (35)

Nem érzem úgy, hogy ezen a napon másképp kellene viselkednem, mert ha szeretsz valakit, akkor minden nap úgy próbálsz viszonyulni hozzá, hogy ő jól érezze magát.

Nem tudom megmondani, hogy mivel tudnám meglepni… Volna egy-két ötletem, melyekkel biztos meglepetést tudnék páromnak szerezni, de nem valószínű, hogy örülne is nekik.

 

Kálmán (27)

Lehet, hogy másképp fogok viselkedni, de nem az ünnep miatt, csupán csak azért, mert szeretem. Még nincs konkrét tervem erre a napra, de majd kialakul.

Mindketten szeretünk utazni, így ha megtehetnénk, elutaznánk egy szép helyre a világ másik felére, egy szigetre, nélkülözve minden kommunikációs eszközt, és élveznénk az együtt töltött időt... hacsak előtte nem veszünk össze a repülőn, hogy ki üljön az ablaknál.

***

Gyakran hallani férfitársaink szájából, hogy nem könnyű, sőt, olykor képtelenség minket, nőket megérteni. Végszóként csak annyit mondanék, hogy megfontolandó Oscar Wilde szállóigévé vált híres mondása: „A nők olyan lények, akiket szeretni kell, nem megérteni.”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu