Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 17.07
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Gyermekközelben a fogorvosnő

2008. február 26., 12.00 Kedd
Civilben rokonszenvesek, szívesen találkozunk velük, kellemes a társaságukban lenni, ám ha felveszik a fehér köpenyt és leültetnek a fogorvosi székbe, inunkba száll a bátorság. Kár is tagadni: legtöbb ember tart a fogorvostól, halasztgatja egyik napról a másikra, hogy felkeresse a rendelőben.


És ha mi, felnőttek így vélekedünk, mit szóljanak a gyerekeink? Őket hogyan biztassuk, hogyan szoktassuk rá, hogy félelem nélkül lépjenek az orvosságszagot árasztó, surrogó, vijjogó szerkezetek országába, és hidegvérrel engedelmeskedjenek a felszólításnak: “Nyisd ki szépen a szádat! Nagyobbra!”

Márpedig ez elkerülhetetlen. Ahogy lelkesedünk az első tejfogacskák láttán, később úgy lessük-várjuk a maradandó fogak megjelenését is, és ez, valamint a későbbi időszak nem teljesen gondtalan.

– Hogyan könnyíthet, segíthet ebben a szülő? – kérdezzük Sütő-Udvari Magda fogorvosnőtől, aki nagyon közelről ismeri a helyzetet. Részben azért, mert tizennégy éve rendelője van a temesvári 27-es Általános Iskolában, részben pedig azért, mert maga is anya.

– Kezdjük az elején: minden anyukának azt tanácsolom, hogy amikor fogorvoshoz megy, vigye magával a kiskorú gyermekét. Nézőnek. Hogy ismerkedjen, barátkozzon a környezettel, szokjon hozzá a szeme és a füle a csillogó műszerek látványához, fémes csörrenéséhez. Ehhez viszont az is hozzátartozik, hogy az anyuka úgy viselkedjen, ahogy az tőle elvárható. Bármennyire is szorong, ezt ne mutassa ki, otthon se mondogassa a gyermek előtt, hogy “jaj lesz nekem a fogorvosnál!” Ehelyett adjon hangot a bizalmának: “Jó, hogy a doktor néni (vagy a doktor bácsi) meggyógyítja a fogamat, tudok majd enni, nyugodtan aludni.” Nem tanácsos váltogatni az orvosokat – mint a fodrásznőket szokták –, hol az egyikhez, hol a másikhoz vinni a gyermeket, mert ez elbizonytalanítja őt, nem tudja, mire számíthat az új helyen. Nekem például van olyan kis páciensem, akit egyéves kora óta figyelemmel kísérek, kezelek.

– Minden tanévkezdéskor azonban újakkal is találkozik. Általában milyen az első osztályosok fogainak az állapota?
– Ötven százalékuknak van lyukas foga. De ezért nem a kisgyermek felelős...

– Tehát elsősorban a megelőzésre gondol?
– Igen, a rendszeres száj- és fogápolásra, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Jó, ha a kicsi látja, végignézi, hogyan mos fogat az anyuka vagy a nagyobb testvére. Biztos, hogy “elkívánja”. Neki is kell fogkefe, és esetlenül ugyan, de munkához lát. Nem vagyok híve a sok hókusz-pókusznak, kezdetnek már az is hasznos, ha csak vízzel-fogkefével dörzsölgeti a fogacskáit. Segíthet ebben neki az édesanyja, illetve a testvére is. A szülői minta, a jó példa a leghatékonyabb nevelő módszer. A reggeli és esti fogmosás váljék szokássá a családban és ne kényszerré.

– Ludas-e az étkezés abban, hogy korán szuvasodnak a fogak?
– De mennyire! A sok édesség, a csoki, a töltött cukorkák, a nápolyi szelet helyett kapjon a gyermek gyümölcsöt, rágcsáljon nyuszimód sárgarépát, fontos számára mindennemű kalciumforrás. A tejfogak gyorsan szuvasodnak, ezért évente legalább kétszer tanácsos ellenőriztetni őket.

– Mi a teendő, ha egyik este elhangzik a panasz: “Mami, fáj a fogam!”
– Nem szabad pánikba esni, mert ez “fokozná” a fogfájást, azaz a gyermek ijedelmét. Bocsánattal legyen mondva, hisztis anyukának a gyermeke is hisztis. A nyugodt szó, egy fájdalomcsillapító aszpirin segít és másnap jöhet a fogorvos! Nem szabad azzal áltatni őket, hogy a kezelés nem fog fájni, semmit sem fog érezni. Meg kell mondani az igazat: egy kicsit fájni fog, de nem tart soká, és utána sokkal jobb lesz. Így meggyőződhet arról, hogy nem csapjuk be, és a továbbiakban is hinni fog nekünk. Érdemes megszívlelni: azért, mert megszűnt a fájdalom, nem szabad félbehagyni a kezelést, azt végig kell vinni.

– Sok “ujjszopós” kisgyerek szorul később fogszabályozásra, de lehet más oka is a rendellenességeknek. Felismerik ezt a szülők és élnek a korrigálás lehetőségével?
– Ma már a szülők is, az óvodai, iskolai nevelők is, a fogorvos meg különösképpen figyel erre, és intézkedik. Van kivehető fogszabályozó, amit csak éjszaka visel a gyermek, és van olyan, amit ráépítenek a fogakra, tehát esete válogatja. Mindegyik könnyen elviselhető, megszokható, fölösleges sopánkodni miatta, mert akkor a gyermek is “sajnálni” kezdi önmagát, nyűgösködik. Ehelyett biztatni kell, hogy szép lesz a fogsora, bájosabb a mosolya, helyesebben fog beszélni, nem fogják csúfolni a társai. Biztosan tapasztalta már minden szülő, hogy a gyermekeket, különösen a kislányokat a hiúságuknál lehet a legkönnyebben megfogni... És gondoljanak mindig arra: gyermekük egészséges fogazatáért elsősorban ők a felelősek – egy életre!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu