Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 05.18

Hagyományos karácsonyi édesség a szaloncukor

2008. december 16., 12.00 Kedd
A csillagszórók, színes gömbök, égők, ezüst dió, angyalhaj és a sok féle egyéb dísz mellett ma is elsőbbséget élvez a szaloncukor.


Gyakorlatilag csak a magyarok aggatnak a karácsonyfára rojtozott végű, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt szaloncukrot (igaz, közben a külföldiek is „elkívánták”, még Kanadába és Ausztráliába is szállítanak), így ez a termék hungarikumnak tekinthető.

A szaloncukor ősét, a fondantcukrot a franciák kezdték készíteni, tőlük német közvetítéssel jutott el Magyarországra a tizenkilencedik században, és mivel a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz a szalon volt az a hely, ahova karácsonyfát állítottak, így lett a díszesen csomagolt édesség neve szaloncukor. Ma már oly népszerű, hogy nélküle nincs karácsony. Jókai szalonczukkedlinek nevezte, de már az ő korában is tizenhétféle szaloncukrot gyártottak, hát még manapság!...

Legkeresettebb a csokiba mártott zselés, kókuszos, diós, marcipános, citromos, kakaós és a klasszikus csomagolású: a Mikulás-napi többnyire pirosban, a karácsonyi főleg ezüstfehérben, halványkékben, rózsaszínűben díszíti a fenyőt. Akkor a legszebb, ha egységes színt választunk, és nem keverjük a színeket. Ajándéknak is adható.

Szaloncukor – házilag
1. Hozzávalók: 8 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg Glukonon (édesítőszer granulátum – diabetikusoknak is), 7,5 dl tej, 10 dkg burgonyakeményítő, egy nagy evőkanál kakaó, 5 dkg darált dió (vagy mandula), 1-2 csepp rumaroma. Elkészítés: főzni addig kell, míg a massza el nem válik az edény falától. Vajazott porcelán tálra ujjnyi vastagon simítjuk, és hagyjuk megdermedni. Hidegen tetszés szerint formáljuk, és még legalább 2 napig szárítjuk, lehetőleg rácson, hogy alul-felül érje a levegő. Fóliába vagy celofánba csomagoljuk. (A fenti hozzávalókból 60 darab lesz.)
2. Hozzávalók: 1 kg barna cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom.
 
Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó. Elkészítés: A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kevéske vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahány féle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk ki téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Csomagoljuk selyempapírba és csillogó sztaniolba.

Bevonó mázak
Cukros csokoládémáz: 20 dkg átszitált porcukrot elkeverünk 2 tojásfehérjével, majd 12 dkg olvasztott csokoládét öntve hozzá, gőz fölött simára keverjük.

Vajas csokoládémáz: 12 dkg cukrot 10 dkg csokoládéval és 1 dl vízzel sűrűre főzünk. A tűzről levéve, simára keverjük. Ha kihűlt, diónyi vajat keverünk hozzá.

Olvasztott csokoládémáz: Gőz fölött megolvasztott 20 dkg tortabevonó csokoládéhoz egy kanál vajat keverünk.
(Ezek a mázak jól használhatók minden torta bevonására is.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu