Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 16.48
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Ízek, színek, hangulatok

Húsvéti képek Nagy Gizella tanárnő, Arad városi tanácsos naplójából

2008. március 18., 12.30 Kedd
Éppen hazafelé tart, amikor utolérem. Jócskán esteledik, zsúfolt munkanapja lehetett, és a hétnek még nincs vége. Kötődése “háromfázisú”: Szentleányfalva, Arad-Gáj és Arad város között osztja meg idejét, figyelmét, tudását, és aligha sikerülne fontossági sorrendet felállítania. Mindenik feladat a maga idejében számíthat az elsőbbségre.


– Igazán otthon mégis Szentleányfalván vagyok, a családi házunkban, ahol édesanyám is él, és mindig hazavár. Nem a régi értelemben vett “akáclombos kis falu” ez, inkább városias már a jellege, mégsem befelé forduló, zárkózott, itt nincs kirekesztett idegen. Húsvétkor rendszerint eljön locsolkodni néhány fiúcska, elmondják a szokásos versikét, kalácsot, piros tojást, némi pénzt kapnak fizetségül, és már állnak is odébb egy házzal, mert mások is várják őket. A szomszédságunkban lakó román nemzetiségű gyermekek számára is készít piros tojást édesanyám, ettől ünnepibb a hangulat függetlenül attól, hogy egybeesik-e vagy sem az ortodox húsvét a miénkkel. A vegyes házasságban élő, külföldre költözött fiatalok az ünnepre rendszerint hazajönnek az itt maradt szülőkhöz, úgy látszik, az otthon vonzásának nehéz ellenállni... Akárcsak a régi hagyományoknak, hisz mi is megfőzzük a húsvéti sonkát, tojást, ünnepi ebédet, ilyenkor nagyobb hangsúlyt kap a hitbéli összetartozás, és mindez hatásos áramforrás, feltölti az embert.

– Az arad-gáji iskolában, a gyermekek körében érezhető-e a húsvét közeledte?
– Két-három évvel ezelőtt jó ötletnek bizonyult, hogy az első osztályba való beiratkozás idejét összekötöttük a húsvéti készülődéssel: kézműves foglalkozást szerveztünk a gyermekeknek, és amíg én az apukákkal, anyukákkal beszélgettem az iskoláról, céljainkról, Vízhányó Aranka és Vincze Juci kolléganőim tavaszvarázsló műhelyt nyitottak a kicsiknek: rajzoltak, festegettek, és az elkészült “műveket” hazavitték nyuszicsalogatónak, ajándéknak. Ez most már hagyomány nálunk, igyekszünk összekötni a hasznost a kellemessel. A két tanító néni nemcsak jó pedagógus, de ügyes kezű játszótárs is ilyenkor. Az iskola bentlakásának növendékei pedig, a Gyorokról és Fazekasvarsándról hozzánk került gyerekek előhúsvétot tartanak. Gerebenics Jolán kolléganő, az örökifjú nyugdíjas tanárnő, aki felügyel a bentlakóinkra, ki nem fogy az ötletekből. Mentora, szellemi irányítója ennek a kis közösségnek, gondoskodik műsorról, virágról, húsvéti tojásról, jó hangulatról, és mindezt remek nevelői érzékkel meg sok-sok szeretettel teszi. Ilyen szép “bevezetővel” tartalmasabb, élménydúsabb a húsvét odahaza is. Amikor ünnep után visszajönnek a gyerekek, nem győzik mesélni az élményeiket!

– Az idősebb korosztály részéről tapasztal-e ilyet Nagy Gizella, a városi tanácsos?
– Harmadik éve már, hogy megrendezzük az egyedül élők, a kisnyugdíjasok húsvétját a Csiky Gergely Iskolacsoport kantinhelyiségében. Mintegy nyolcvanan gyűlnek össze, a terített asztalra báránypaprikás, édesség, hűsítő ital kerül, pohárköszöntőt Bognár Levente alpolgármester mond, az egyház képviselői áldásban részesítik a jelenlévőket, szórakoztató műsor emeli a hangulatot, és ha a szükség úgy kívánja, a vendégek hazaszállítása is biztosított. Sokan összefognak azért, hogy mindez így legyen: az RMDSZ, a Máltai Segélyszolgálat, a jórészt magyarlakta falvak és községek polgármesterei meg az ott élők megnyitják a szívüket, pontosabban, az éléskamráikat, hogy azoknak is legyen húsvétjuk, akik szűkösen, illetve egyedül élnek. Az ő sok szép szavukról ezúttal hallgatnék, az ünnep magáért beszél...

Iskolanapló, munkanapló, életnapló a Nagy Gizelláé. A benne foglaltakon jólesik elgondolkozni, kiváltképp így húsvét táján...
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu