Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.33
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Kinek fáj a válás?

Írta: Sipos Erzsébet
2008. április 01., 14.00 Kedd
Annak, akit otthagytak. Akinek hátat fordítottak, meguntak, kisemmiztek, becsaptak, megaláztak, kihasználtak, akinek visszaéltek a jóságával, önzetlenségével, naivitásával, bizalmával.


Fáj a gyermeknek, akinek életet adtak, és aztán magára hagyták. A válás testileg-lelkileg megviseli a felnőttet és a gyermeket, megfosztja az álmaitól, derékba töri a terveit, vagyis kihat a mindennapi életére és beárnyékolja a jövőjét is.

A címben jelzett kérdés, sajnos, nagyon időszerű manapság, mert a “holtomiglan-holtodiglan” valahogy ilyenképpen módosult: “untomiglan-untodiglan”. Egyre többen megtapasztalják, megszenvedik a válást, és ki így, ki úgy igyekszik azt átvészelni, orvosolni. Sok a miért, a hogyan kérdés ilyenkor, és nincs rá mindenki által elfogadható válasz, magyarázat, mert ahány válás, annyi ok, ahány házasság, annyiféle. A higgadt, józan ész gyakran meghátrál az indulatok előtt, és ami ebből következik, az maga a pokol.

Kinek fáj a válás? A kérdést alaposan dokumentált, közvetlen hangvételű előadással igyekezett körüljárni Schád László szegedi pszichológus, a Lélekszerviz Mentalhygiénés Szolgáltató Betéti Társaság munkatársa, aki az elmúlt hét végén látogatott Temesvárra és a Kós Károly Közösségi Központban találkozott az érdeklődőkkel. A kérdés sokoldalú taglalása során olyan magatartásformákra mutatott rá a szakember, amelyek döntően befolyásolhatják két ember kapcsolatát és ezen túl a család együttmaradását. Napjainkban az emberek rászoktak a válásra. Egymás alapos megismerése nélkül döntenek a kapcsolatfelvétel, illetve a házasság mellett, “ha nem megy, legfeljebb elválunk!” Csakhogy ez sohasem történik következmények nélkül, a felek mindenképpen sérülnek. És nem csupán ők...

A válás által megszűnő házasságok háromnegyed részében gyermek is van, ami megnehezíti a helyzetet – mondta a pszichológus. Annál is inkább, mivel a saját sérelmeiket mindenek fölé helyező, elvakult házastársak nem tudnak kulturált módon válni, és ennek elsősorban a gyermek, vagy gyermekek esnek áldozatul. A válást megelőző viták, durva megnyilvánulások és az azt követő acsarkodás, bosszú kikezdi a gyermekek egészségét, rossz irányba tereli a viselkedésüket. Közülük kerülnek ki a gyomorbajos gyerekek, jelentkeznek az iskolai problémák, tanulási nehézség, figyelemzavar, feszültség, agresszivitás, drog, illetve alkoholfogyasztás... és még sorolhatók a veszélyek.
Schád László pszichológus személyes tapasztalatokkal, példákkal szemléltette, színezte előadását (e témakörhöz még visszatérünk az elkövetkezőkben), és a hallgatóság sem maradt passzív: kérdéseket, véleményeket fogalmaztak meg a résztvevők, és – a jelek szerint – egyformán szorít a cipő határon innen és határon túl... A válások, az egyén boldogságkeresése, illetve boldogtalansága, a csonka családban nevelkedő gyermekek jelene és jövője érzékeny pont, beszélni kell róla, és keresni a nyugalmat, biztonságot adó otthon kulcsát.
A vendégelőadó szakmai és baráti jó tanáccsal zárta a beszélgetést: “Békével búcsúztasd a napot, mielőtt álomra hajtod a fejedet!”

***
Válással kapcsolatos véleményüket, tapasztalatukat, útkereső tanácsaikat szívesen közölnénk a Nő-Család-Otthon oldalon. Kérjük kedves olvasóinkat, írjanak!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Huszti Sanyi / Szerda, 2009. szeptember 16., 19.20 Válaszoljál rá!

A linket akartam csak rendesen kitenni:
Váljak vagy ne váljak?

Hozzászólt: Huszti Sanyi / Szerda, 2009. szeptember 16., 19.17 Válaszoljál rá!

Hasonló témát feszegetünk egy konkrét válási ügy kapcsán. Ha valakit érdekel, olvasson bele:
http://www.onmegvalositas.hu/blog/lelektars/utkereses_valjak_vagy_ne_valjak

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu