Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 19., 17.16

Kisgyermek a hóban, jégen

Írta: Gáspár-Barra Réka
2013. január 11., 21.10 Péntek

Január derekén legfőbb ideje előkotorni a szánkát, korcsolyát, sílécet, még akkor is, ha térségünkben jó pár kilométert kell utaznunk ahhoz, hogy igazi nagy havat lássunk. 

A korcsolyapályák viszont minden nagyobb városban megnyitották kapuikat, így kár lenne kihagyni a szabadtéri sportolás lehetőségét. A kisgyermekes családokban ilyenkor mindig előáll a dilemma, hogy mi legyen a csöppséggel. Maradjon a nagymamánál vagy tartson a sízni, korcsolyázni induló szülőkkel, esetleg nagyobb testvérekkel.

Akik bátorkodnak kivinni a gyermeket a nagy hóba, netán a korcsolya- és sípályára, meglepődve tapasztalhatják, milyen hamar feltalálja magát a kicsi a téli sportok világában. A fontos, hogy alkalmazkodjunk a gyermek természetes igényeihez, ne erőltessük a dolgokat.

A szánkózás örömét már a pár hónapos kisgyermekkel is érdemes megismertetni. Műanyag szánon pedig 2-3 évesen önállóan is lecsúszhat a gyermek egy-egy kisebb dombon.

A sízés ennél több odafigyelést igényel. Néhány, sportosabb alkatú kisgyermek már 2 évesen szívesen siklik a hosszú talpakon. De általában három és fél, négyéves korukra válnak éretté a sízésre. Fontos, hogy lábacskáik már jó erősek legyenek, tudjanak hosszan gyalogolni, szaladni. És persze fontos tényező, hogy a gyermek is kedvet érezzen a sízéshez. Szakemberek szerint nem árt, ha az első alkalmakkor síoktatóra vagy nagy tapasztalattal rendelkező felnőttre bízzuk a csöppséget. Ha a szülő sok éve és biztonságosan sízik, akkor maga is próbálkozhat a gyermek oktatásával, leginkább úgy, hogy együtt siklanak le az enyhe lejtőn. Ilyen korban ugyanis elsősorban a gyakorlati tanítás jár haszonnal, kevésbé a szóbeli magyarázat.

Fontos odafigyelni a gyermek öltözetére, felszerelésére is. Síbakancsot nem igazán érdemes vásárolni, mert jövőre biztosan kicsi lesz már. Inkább béreljünk megfelelő méretet, ami 1-2 számmal nagyobb a gyermek cipőméreténél. A sílécet úgy válasszuk meg, hogy felállítva a gyermek hónaljáig, maximum válláig érjen. Érdemes egy vastagabb kezeslábast adni a kicsire, mert ez eséskor jó szolgálatot tesz. De ne öltözessük túl a gyermeket, hiszen ezzel mozgását is akadályozzuk, másrészt könnyebben megfázik, mert leizzad és a pihenők idején nem tud átmelegedni. A védősisak használata nem árt, de ilyen pici korban még nem fenyeget akkora esés, ami fejsérülést okozhatna. A kesztyűt viszont semmiképp se felejtsük otthon!

Az öltözködési szabályok a korcsolyázásnál is hasonlóak. A felszerelés terén viszont megoszlanak a vélemények. A három évnél kisebb gyermekek esetén többen is a kétpengéjű korcsolya kipróbálását ajánlják, ami a gyermek mindennapi bakancsára rögzíthető. Ezzel ugyan nem tanul meg korcsolyázni, csak sétafikálni fog a jégen, de legalább bátorságot kap. A négy év körüli gyermek már néhány óra alatt biztonságosan mozog a jégen egypengéjű korcsolyával is. Itt sem árt egy szakember irányítása az első alkalmakkor. A korcsolyaoktatók szerint kisgyermeknek mindenképp érdemes megfelelő méretű bőrkorcsolyát beszerezni (kölcsönözni). Ez biztonságosan tartja a bokáját és hajlékonyabb a műanyag változatnál.

Fontos, hogy bármelyik sportággal próbálkozunk, a gyermek számára játék legyen, a szülőket az örömszerzés vezérelje, semmiképpen nem a teljesítmény. Hiszen semmi baj nem származik abból, ha egy gyermek csupán 6-7 évesen, vagy ennél később tanul meg sízni, korcsolyázni. A fontos, hogy amikor lehetőség nyílik rá, kipróbálja és öröme teljék benne.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu