Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 23.52
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Menekülés a “névtelenségbe”

Írta: Sipos Erzsébet
2008. április 08., 11.30 Kedd
Éjszaka volt. Az utcai vaskaput előbb ököllel döngette, majd lábbal rugdosta a csupaizom férfi, mintha nem is létezne csengő a bejáratnál. Nem először folyamodott ily módon “meghallgatásért” a szomszédjához, mert biztos volt benne, hogy ide menekült az asszonya.


A szomszéd idős házaspár mindig befogadta, reggelig ott tartotta szegény teremtést, mert sajnálta. Arra gondolt, hogy alkoholos állapotában megütheti úgy az ura, hogy egész életére nyomorék marad. Vagy még rosszabb!... Most azonban nem csitították, nem próbálták jobb belátásra bírni a dühöngőt, hanem határozottan kijelentették: akit keres, nincs a házban, akár személyesen meg is győződhet róla. Kár tovább döngetni, rugdosni a kaput, zavarni a nyugalmukat. Ki tudja, merre vette az irányt az a szerencsétlen asszony?!

Csakhogy reggel sem tért viszsza, ahogy szokott, miután megbizonyosodott, hogy kialudta a mámorát meg a mérgét az ura. Sőt, másnap sem.
 
Harmadnap R. C. jelentette a rendőrségen: eltűnt, megszökött a felesége.

– Akit kíméletlenül ütnek-vernek, az nem szökik meg, hanem menekül. És ez nagy különbség. Ezen a menhelyen többnyire azokat a nőket fogadjuk be, akiknek az utcán kívül egyáltalán nincs hová menniük. Legtöbb esetben a szomszédoknál, rokonoknál, barátoknál húzzák meg magukat ideig-óráig, de ott sem maradhatnak sokáig, nem ez a végleges megoldás. Egyrészt az anyagiak, másrészt a biztonságuk miatt. Mert a zsarnokoskodó férj, illetve élettárs rendszerint megtalálja az asszonyt, kellemetlenkedik a befogadó családnak, fenyegetőzik, vagy kezes bárányként viselkedik, ígér fűt-fát, amíg eléri a célját, aztán kis idő múlva kezdődik minden elölről. Mi ezt el akarjuk kerülni. Ha nyilvánosan működnénk, itt is részük lenne a nőknek mindabban, ami miatt kénytelenek voltak elmenekülni otthonról. Sőt, bennünket, a menhely munkatársait is zaklatnák, zavarnák segítő munkánkban. Ezért nem tüntetjük fel a menhely nevét az épület falán, az utcáról nézve ez is olyan, akár a többi családi ház, a postacím és a telefonszám titokban tartása intézményünk belső szabályzatában is szerepel. A “névtelenség” alapvető óvintézkedés. Azért ne higgye senki, hogy a saját fejünk után megyünk, hogy önállóan dolgozunk. Több intézménnyel karöltve teljesítjük a feladatunkat. A Nők Érvényesüléséért Küzdő Egyesület, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a rendőrség, orvosok állnak mellettünk. A menhely személyzetét egy szociális asszisztens, egy gyógypedagógus, két éjszakai felügyelő és jómagam alkotjuk, gondoskodunk a hozzánk fordulók biztonságáról és arról, hogy megnyugodjanak, majd körültekintően, megfontoltan döntsenek további sorsukról. Igyekszünk feltárni azokat a lehetőségeket, amelyek hozzásegítik őket párkapcsolatuk rendezéséhez, vagy pedig az erőszakos légkörből való kitöréshez. Szerintünk téves az a nézet, hogy egy erőszakos férj, egy durva apa is jobb a semminél – mondja Florica Carali pszichológus, a menhely igazgatója.

Mindez a múlt héten megjelent riportunk – Kinek fáj a válás? – kapcsán került látókörünkbe, és személyesen is megkérdezhettük az úgymond “megszökött” aszszonyt: hogyan tovább? Hisz a menhely csak ideiglenes biztonságot nyújt (háromtól hat hónapig tartózkodhatnak ott a nők),visszamegy-e a férjéhez, miként szeretné rendezni további életét?

“Munkahely, kereset nélkül kiszolgáltatott voltam. Bízom benne, hogy ezután minden jóra fordul, dolgozhatom majd egy étkeztető egység konyháján: Lesz keresetem, és válok! Nekem nem fáj a válás.”

A pontosítás kedvéért utólag lejegyezzük: Mária, Apostolok Királynője néven jegyezték be a menhelyet Friederike Ammershuber Temesváron tevékenykedő németországi szalvatoriánus nővér kezdeményezésére.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu