Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. február 28., 23.49
Élettársi kapcsolat vs. házasság

Miért menekülnek az anyakönyvvezetőtől?

Írta: Sólya Emília
2012. február 14., 20.40 Kedd

Több tanulmány boncolgatja a társadalmi kérdést, hogy miért házasodnak egyre kevesebben a mai fiatalok közül? Miért választják egyre többen az élettársi kapcsolatot? 

Egy legutóbbi amerikai kutatás eredménye szerint a válástól való félelem a legnagyobb visszatartó erő a párkapcsolatban élő fiatalok számára. De az anyagiak (pl. saját lakás) hiánya is legalább ugyanilyen nyomós ok lehet a házasodás halogatására. Igényesebb világ, igényesebb nemzedék? – kérdezhetnénk. A kudarctól, esetleges komplikációktól való félelem eltántorítja a fiatalokat az oltártól. A „papír nélkül is ugyanúgy lehet” hozzáállást pedig egyre többen karolják fel. Egy válás sokkal bonyolultabb és költségesebb is, mint egy egyszerű szakítás, gondolják azok, akik szinte menekülnek kapcsolatuk hivatalossá tételétől. (Sok esetben szüleik legnagyobb bánatára.) Mások attól félnek, hogy a házassággal megfojtják szerelmüket, kapcsolatuk monotonná válik.  

Bakos Ramóna-Kármen 35 éves, hat éve él élettársi kapcsolatban – a helybéli pap szerint vadházasságban –, melynek gyümölcsét, egy tavalyelőtt született csöppséget együtt nevelgeti párjával. Hogy miért nem házasodtak össze? Mert így sokkal egyszerűbb, véli.   

„Egy lagziszervezés hatalmas stressz, ha magad csinálod. A házasságtól is elmegy a kedved, mire eljön a nagy nap. Ha céget fogadsz, a gatyád is rámegy, s egyik változatban sem biztos, hogy visszajön a beleölt pénz. Kinek vannak manapság gazdag rokonai, akik jól tejelnek ilyen alkalmakkor? Elmenni a „szfátra” és ott csak aláírni a papírt, abban meg mi a buli? Arról nem is beszélve, hogy az is egy kemény stratégiai játék. Előbb elmész az orvoshoz, hogy elküldjön laborvizsgálatra, aztán ez alapján kiad egy igazolást, ami viszont csak x napig érvényes. Ezért aztán előbb elfutsz a polgármesteri hivatalhoz, időpontot kérsz s utána a dokival úgy egyeztetsz, hogy az igazolás még érvényes legyen addigra. Kinek hiányzik ez a hercehurca? Ki szeret egy hónap alatt ötször elkérezkedni a munkahelyről (mert persze minden csak munkaidőben van nyitva)? Hát nem egyszerűbb összebútorozni s boldogan élni, míg meg nem halunk? Hál’ Istennek manapság már falun sem szól meg a szomszéd néni, hogy nincs papírom a páromról, szülni így is lehet, annyi csak, hogy az apának vállalnia kell papíron is a gyereket. Ha pedig még hasonlít is rá, le sem tudja tagadni...”

A házasság fogalma sokat változott az elmúlt évtizedekben – véli Raab Judit aradi pszichológus, aki szerint a társadalmon belül jelentkező átalakulás, fejlődés mindenképp nyomot hagy az emberek személyiségén. A házasság állandó változásokkal járó folyamat, melyet csakis alkalmazkodással lehet átvészelni. Kérdés, hogy ki mennyire hajlandó alkalmazkodni. A mai fiatalok viszonylag hamar felrúgnak egy kapcsolatot. Kevésbé alkalmazkodók, mint annak idején szüleik voltak. Változnak az idők és a szokások is. Az udvarlástól/mézeshetektől, a „valóságra ébredés” szakaszán át (amikor napvilágra kerülnek egymás szokásai), a család építgetésén keresztül, egészen a gyermekek kirepüléséig számos időszakot élnek meg a házaspárok. „Ez nem egy egyszerű folyamat. Energiát, odafigyelést, empátiát, önfeláldozást, elkötelezettséget, felelősséget igényel. Biztos vagyok benne, hogy e listát még hosszan lehetne folytatni. Az ember azt szeretné, ha kis energia-befektetéssel maximum profitot szerezne. A házasság viszont nem így működik. Rendszerint a párok az első szakaszban házasodnak össze, amikor a romantika és a szenvedély dominál. Majd mikor átlépnek a következő szakaszba, már ott a házassági bizonyítvány a kezükben és nem értik, miért is kellett ez nekik. Számos fiatalnak az a véleménye, hogy csak az első periódus érdekes és neki csak az kell, a többi unalmas és idegesítő” – mondja a pszichológus, aki szerint a lányok manapság azt állítják, „nincsenek már igazi férfiak”, a fiúk pedig fordítva.

 

„Nincs követendő modell”

Szász Tünde feleség, anya, kántor, tanítónő egy személyben. Szerinte a legnyomósabb ok, amiért nem divat házasodni, az a házasságok csődje, aminek a felnövő fiatal fiúk és lányok közvetlen áldozatai. „A szülők vagy elválnak, vagy úgy élnek egymás mellett, hogy csak jogi értelemben házasok. A gyerekek ilyenkor úgy nőnek fel, hogy csak a rossz oldalát látják szüleik házasságának. Sokszor kimondottan szélsőséges körülmények között nevelkednek: italozás, veszekedések, házasságtörések, hazugságok, gyűlölködés stb. Sajnos, ez egyáltalán nem ritka tapasztalataim szerint. Így nincs egy követendő, kívánnivaló modell. És ezt a félelmet csak még indokoltabbá teszi, hogy a férfi és nő kapcsolatáról szerzett információkat a filmekből vagy a világhálóról szerzik. Ezek az információk erősen házasságellenesek, mert úgy mutatják be a férfi és nő kapcsolatát, hogy csak a szexet helyezik előtérbe, eltorzítva a valóságot. A valóságban nem így működnek a kapcsolatok. Közben a fiatal férfiak és nők szüntelen kergetik a filmek diktálta rossz példákat, de nem értik, miért nem működik a lekoppintott „boldogság”. Aztán a fogyasztói szemlélet, ami az embertársi kapcsolatokat is meghatározza. Sokszor úgy cserélnek az emberek partnert, barátot, mintha valamilyen használati tárgyat cserélnének le. Sőt van úgy, hogy tárgyakhoz hűsegesebb az ember, mint egy másik emberhez. Valaki találóan fogalmazott: „Tárgyakat szeretünk, embereket használunk.” Úgy áll össze sokszor egy fiú és egy lány, mint a vizes homok. Kiszárad a „boldogság”, és széthull a kapcsolat. Mi ez, ha nem mértéktelen önzés? Eredetileg az ember a másik emberért lett teremtve. Azért lettünk embertelenek, mert istentelenekké váltunk. A fiataloknak azt is meg kell tudni, hogy igenis vannak jó házasságok. Persze ez nem hírértékű. A házasság gondolata a Teremtőtől ered. A biblia Istenével helyreállt kapcsolatú ember a másik emberrel is tartós és boldog kapcsolatra képes lesz. Mert a boldogságot nem ő maga akarja megvalósítani, hanem ajándékba kapja attól, akinek minden lehetséges. Erre bátorítanám a fiatal férfiakat és nőket, hogy ez a kapcsolat álljon helyre először. És így lehetséges a boldog házasság is!”  

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu