Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 22.45
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Nézd azt a csillagot!

2008. július 22., 12.45 Kedd
Az utcára néző ház kívül-belül olyan fehér, olyan tiszta, mintha tejben fürösztötték volna. Ilyennek akarja, ilyennek szereti látni Katica néni, és meg is indokolja, miért:


– A fehéret a legkönnyebb tisztán tartani. Ha folt esik rajta valahol, nyomban ki lehet javítani, és nem üt el az alapszíntől. Végighúzom rajta a fehér festékbe mártott ecsetet, és máris makulátlan.

A szikrázó fehér visszaveri a napsugarakat, a júliusi hőség kiszorul a csukott folyosóról is, ahol kényelmes fehér kerti székek bírják maradásra a betérőt. A hideg hűsítő meg a szép tálcán trónoló habos sütemény még ráadás, ellenállhatatlan csali.
– Katica néni vendéglátásra készül?
A kérdésre titokzatos mosoly dereng az arcán, és a szava csak sejteti, hogy mire gondol...

– Aki egyedül él, mint én, és a gyerekei, unokái szerteszét a nagyvilágban, nem tudhatja, mikor toppan be vendég a házba... De ne gondolja, hogy engem nyomaszt az egyedüllét. Ellenkezőleg, szeretem. Számomra a rend, a nyugalom, az, hogy kedvem szerint, szép ruhát veszek magamra, örömmel tölt el. Sokat dolgoztam életemben, ez a hetvenkilencedik nyaram, tehát úgy érzem, rászolgáltam a pihenésre. Elvagyok magamban, a gondolataimmal... Van úgy, hogy énekelgetek.

A mögötte maradt sok nyarat szavakkal be is rajzolja képzeletbeli térképébe Sándor Katalin. Először a Fehér-Körös partján időzik, ahol fiatal korában gátőrként dolgozott az édesapja, csakhogy...
– Kitagadták. Mert beleszeretett egy szegény sorsú román lányba, és ezt nem tudták megbocsátani a szülei, akik Borosjenőn laktak, és elég módosak voltak. Kézen fogta hát apám a fiatal feleségét, és elhozta Máriaföldre (Kisteremia), így kezdték ketten az életet. Aztán apámat elvitték a háborúba, és anyám ott maradt négy gyerekkel. Akkoriban ilyen volt az asszonysors. Tele küszködéssel. Mai észjárással nehéz felfogni, hogy tudtak helytállni az anyák, etetni, ruházni a sok gyereket. Én sem ültem ölbe tett kézzel otthon, kézilánynak (kisegítőnek) szegődtem egy tehetős német családhoz, mert szükség volt a keresetre. Később Óbében vettek házat a szüleim, kapáltam, arattam, húsz lánc földet műveltünk felesben, és amikor tizenkilenc éves koromban férjhez mentem, Nagyszentmiklósra költöztünk, mert az uram ott dolgozott a téglagyárban. Az ő régi, fagerendás családi házában éltünk, harminchétezer téglát vettünk a kijavításához, és három évig dolgoztunk rajta, közben neveltük a négy gyerekünket: Attilát, Lacit, Katicát meg Ilonkát. Hát ezért mondtam a beszélgetésünk elején, hogy rászolgáltam a pihenésre, pedig a kollektívet még nem is soroltam ide... Csak bár lenne elegendő nyugdíj is hozzá! Mert a kétszázhetven lejes kollektív-nyugdíjból százhetvenet költök gyógyszerre, meg aztán az orvosnak is csak kell adni valamennyit, és akkor még hol a többi költség?!

– Azért látom, az újságra mindig kiszorítja a rávalót...
– A gyerekeim segítenek – avat be a titokba Katica néni. – Gondoskodnak arról, hogy ne szenvedjek hiányt. Németország meg Ausztrália a jelenlegi hazájuk, dolgoznak becsületesen, onnan jönnek hozzám látogatóba. A garázs fölé ők építtettek napozó teraszt arra a kis időre, amíg itthon tartózkodnak, mert én igazán meglennék anélkül. “Napoztam” én életemben eleget a határban – nevet jóízűen.

– Eszerint innen, a nagyszentmiklósi „fehér házból” messzire ellát Katica néni...
– De el ám! Három napba telt, amíg itthonról eljutottam Ausztráliába repülővel. Nekivágtam az ismeretlennek, teljesen egyedül. Biztattam magamat: „Ne félj, azokhoz mész, akiket nagyon szeretsz!”. Telefonon is tartjuk a kapcsolatot. És van még egy hely, ahol találkozni szoktunk... Mondtam a gyerekeimnek: esténként keressétek meg a Holdhoz legközelebb lévő fényes csillagot, meg a Fiastyúkot és a Göncölszekeret. Azokat nézegetem én is idehaza, így közelebb kerülhetünk egymáshoz, ott találkozhat a pillantásunk...
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu