Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.30

Őszi fészekrakók

2008. október 27., 22.00 Hétfõ
Egy hónappal ezelőtt a Diáknegyedbe vezető utakat elözönlötték a lányok, fiúk. Tömött hátizsákokat cipeltek, óriási táskákat, bőröndöket vonszoltak, segítséggel, szülői kísérettel többnyire csak a gólyák érkeztek.


A helyfoglalás mindig izgalommal jár, időbe telik, amíg valamennyien elrázódnak, és kísérőik megnyugszanak, visszavonulnak, hogy most már sínen van a gyerek, a folytatás rajta múlik...

A Diáknegyed arculatát a nyár folyamán kikozmetikázták, megnőtt a kávézók, falatozók, élelmiszert árusító egységek forgalma is. Új, tetszetős, étvágyfokozó fedett teraszok, kényelmes berendezéssel felszerelt helyiségek várják a diáksereget, a parkolókban kocsisorok jelzik, hogy sokan érkeztek négy keréken. Nagyjából így fest a világ kívülről, de ez vajmi keveset mond azokról, akik odabent élnek. Hozzájuk magyar szót keresni kopogtattam be, és a 17-es otthonban találtam is.

Antal Emese, Bándi Csilla és Szabó Kamélia néven mutatkoztak be a lányok, és beszélgetésünk főleg arra összpontosult, hogy milyen az élet a család nélkül, otthon-e a diákotthon olyan leányoknak, akikről nemrégiben még az édesanyjuk, édesapjuk, nagyszüleik gondoskodtak.

A csíkszeredai Márton Áron Líceumban végzett Emese és Csilla, onnan jöttek tavaly Temesvárra, tehát már átestek a „tűzkeresztségen”. Jelenleg másodévesek az angol–német szakon. Az igazfalvi Szabó Kamélia elsőéves az angol–románon, vagyis gólya, most ismerkedik az egyetemi élettel, a hellyel, a diáktársakkal. Tehát mindhárman a nagybetűs Élet előszobájában időznek, és sok csatát kell még megvívniuk ezután.

Miért éppen Temesváron?

A kérdésre Emese és Csilla válasza egybehangzó: mert a Székelyföld zártabb közösség, és ők a bánsági nagyvárostól tágabb horizontot remélnek. A több nemzetiség jelenléte a többnyelvűséget hordozza magában, ami az itt tanulók látókörének a bővítését szolgálja, ugyanakkor a pályaválasztásukat, érvényesülésüket is meghatározhatja.

Így indokolták otthon a döntésüket, és a szülők elfogadták azt. Ha nem is könynyű szívvel, de elfogadták. Pedig nem mindegy, hogy néhány, vagy sok száz kilométer a távolság közöttük. Nincs olyan édesanya, édesapa, bármilyen felvilágosult, „modern” szülő is lenne, akiből ne hiányozna az aggodalom, a féltés, ha a gyerekéről van szó. Mitől óvják az otthontól távol került lányokat?
Egyetlen szóval kifejezve: a rossztól. Az egyetemi hallgató nem akkor ül asztalhoz, amikor úgymond delet harangoznak, illetve kicsengetnek az iskolában, és vasárnaponként nincs családi ebéd. Nincs pontos étkezési idő, nincs rendszeresség. Papírszalvétából, a tenyerükből falatoznak, stanicliból szemelgetnek, mikor így, mikor úgy. Semmi garancia arra, hogy naponta bekanalaznak egy tányér meleg levest. Márpedig a rendszertelen étkezés meg a száraz, hideg koszt nem szolgálja az egészséget, kikezdi a gyomrot. S ha ehhez hozzáadjuk a vizsgadrukkot, a stresszt, netán a cigit, fölösleges azon tűnődni, hogy mitől a gyomorbaj! Az sem mellékes továbbá, hogyan sikerül beilleszkedni az új környezetbe, talál-e jó kollégákra, tapintatos szobatársakra a leány, milyen külső hatás éri, képes-e megállni a saját lábán, tud-e nemet mondani, amikor arra van szükség...

Amolyan „edzőtábor” a diákélet. Igénybe veszi fizikailag, szellemileg, sőt lelkileg is a fiatalt – efelől semmi kétsége Csillának, Emesének, Kaméliának. Azt mondják, a hozzáálláson múlik, hogyan értékelnek, hol horgonyoznak le útkeresés közben.

– Az emeleten van konyha, főzőcskézhet, akinek kedve van hozzá. Vonzerő a színház, a TMD (Temesvári Magyar Diákszervezet), a TEKMEK (Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége), a sportolimpiák, a hétvégi ifjúsági gólyatábor... – sorolják a lányok a kikapcsolódási lehetőségeket.

A kérdésre pedig, hogy mit továbbít a szülői házból a telefon, mi a legfontosabb „tartalék” otthonról, a válasz tömör:
– A szeretet és a bizalom.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu