Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 15.54
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Prédalesen

2008. július 15., 13.00 Kedd
Boriska néninek szólították, pontosan fizeték a házbért, és igyekeztek alkalmazkodni hozzá meg a falusi körülményekhez. A városi élet után nem tűnt szórakozásnak, hogy a begyújtáshoz fát kell vágni, vizet vödörrel kell hozni az utcai pumpás kútról, és a lavórban történő mosakodást sem lehetett egy napon emlegetni a fürdőkádas lubickolással, illetve tusolással.

 
A városi tömbházlakás költségei elől menekültek falura, ez a megoldás kínálkozott a legelfogadhatóbbnak. Ráadásul egy csomó  előny: a tiszta falusi levegő, a kert, a gyümölcsfák, amit fele-fele alapon használtak Boriska nénivel. Nem kellett többé piacra járni, a főznivaló kikerült a kertből, és nem számolták, ki hány szem cseresznyét, barackot eszik meg. Palántázni, magot szórni, gyomlálni, kapálni Boriska nénitől tanultak meg, és mikor látták, hogy még ebbe is besegít nekik az idős asszony, a házaspár összemosolygott: „Megfogtuk az isten lábát.” A napi ingázás meg a gyári munka után már egyáltalán nem  hiányzott nekik a kertben való derékgyötrő hajlongás, tehát jobban sikerült minden, mint remélték.

A „rövidzárlatot” Boriska néni betegsége okozta. Agyvérzés következtében félig lebénult, ápolásra szorult, és gyereke nem lévén, ki más gondozta volna, mint a lakói. Tették is a maguk módján, reménykedve a gyógyulásban vagy... ki tudja?!
Csak hát a türelem is véges. Az albérlet fejében vállalták az ápolási munkát, és egy adott pillanatban többre taksálták annál, mint amit cserébe kaptak. Tehát úgy döntöttek, eltartási szerződést kötnek.

Boriska néni belement. Értette is, nem is, amit a házhoz hívott közjegyző kérdezett, csak azt tudta, hogy neki igent kell mondani, más választása nincs, ha nem akar az öregek otthonába kerülni. És nem akart semmi áron! Reszkető, ép kezével aláírta hát az eléje tett hivatalos papírokat.

Csak akkor kezdett sirdogálni, amikor néhány héttel később tudtára adták, hogy nagyobb házba költöznek. Ott csapból folyik a víz, van fürdőszoba és kazán, amit ha befűtenek, melegíti az egész lakást. Ehhez persze el kell adni sürgősen ezt a jócskán vedlő, nedvességtől térképes falú házat, sőt, örülni kell, ha találnak rá vevőt.

Találtak.

Azt már nem közölték Boriska nénivel, hogy az ő neve nem szerepel tulajdonosként a megvásárolt, egykor sváb ház hivatalos irataiban. Azt mindenestől magukra íratták az „eltartói”. Ráadásul a régi kis ház árát is elkérték „kölcsönbe”, hogy a megtakarított pénzükhöz csapják, ne adósságra vásároljanak.

Ezt követően már felgyorsultak az események. Előbb kórházba utaltatták Boriska nénit kezelésre, és mikor onnan kiengedték, a Kárpátokon túli kis faluba „száműzték” egyikük anyja hajlékába. A két öregasszony majd jól meglesz együtt!

Hogy mennyire jól, csak ők tudták... Boriska néni ugyanis csupán az anyanyelvében volt otthon, nehezére esett a folytonos másfajta beszéd, a hangsúlytól meg különösen idegenkedett a füle. A hazai szőlőpermetező medence jutott eszébe a parányi kékkő színű házról, melynek pléh tetejét mindannyiszor úgy paskolta, verte az eső, hogy eközben az álmot is kiverte az ő szeméből. Töprengett és folyt a könnye. Nem volt ő itt egyéb befogadott, megtűrt idegennél, noha kevéske nyugdíjából ketten, a „mamaiával” tengették az életüket. Mert a „gyerekek” (akik már jócskán középkorúak) nyomtalanul eltűntek. Nem hagyták itt a címüket, sem az úgynevezett eltartási szerződést, amely talán sohasem volt az, inkább adásvételi... A kölcsönbe elkért összegről is „megfeledkeztek”, közben a nagy sváb házon is túladtak, hogy az árából új életet kezdjenek valahol Spanyolországban.

A prédát megszerezték, és horizontjukról lesöpörték a két „öregasszonyt”.

Kinek jut itt már eszébe igazságról, törvénykezésről beszélni, perre vinni az ügyet, és főleg költeni rá?!

Alperes nincs. Emberség, lelkiismeret nem is volt.

Csak tanulság van!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu