Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 19., 18.10

Szülésről, születésről a baba-mama klubban

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. április 07., 21.06 Hétfõ / Hunyad

A szülés egyfajta beavatás a teremtésbe. Ezért van az, hogy az anyák évtizedek múltán is szinte tökéletesen fel tudják idézni gyermekeik születését. Az akkor megtapasztalt érzést mindenképp. És talán nincs is meghittebb témája a női társalgásnak, mint e csodálatos élmény megosztása. 

Így nem véletlen, hogy a dévai baba-mama klubban is szorosabbra fűződött a mamák barátsága a márciusi találkozót követően, amikor a klub szervezőinek kezdeményezésére a szülés, születés, újjászületés körül forgott a beszélgetés.  

A tavasz az újjászületést hozza a természetbe, és ennek kapcsán fogant meg bennünk a párhuzam a tavasz és a mai témánk között. Hiszen úgy gondolom, hogy minden nő számára a szülés valamilyen formában újjászületést is jelent – fogalmazott Daradics Annamária, a baba-mama klub egyik vezetője. A témát kolléganője, Boboc Csilla vezette fel, aki egyben ötletgazdája is volt az utóbbi találkozónak. – Nekem minden nehézség ellenére csodálatos élményt jelentett mindkét gyermekem megszületése. És valahogy azóta is szükségét érzem annak, hogy ezt a jó érzést megosszam másokkal is. A ma esti beszélgetés pedig megerősítette azt a sejtésemet, hogy ezzel szinte minden édesanya így van. Szívesen beszélünk a gyermekeink születéséről.

A beszélgetés valóban meghitt hangulatban zajlott. Az élmények megosztása során érdekes volt megtapasztalni az idő gyógyító erejét. Az egészen fiatal kismamákban még élénken ott él a szülés fizikai élménye. Az idő multával azonban ez egyre inkább halványul. Az események összemosódnak, csak egy-egy emlékfoszlány szintjén maradnak a lelkünkben. A kilenc hónapos várakozás, illetve a szülés lelki élménye viszont életre szólóan belevésődik az édesanyák szívébe: a pillanat, amikor először magához ölelheti a sokszor elképzelt csöppnyi gyermeket, az első sírás, az első nevetés... – Hajlamosak vagyunk a szépre emlékezni és a szülés kapcsán, azt hiszem, ez fokozottan igaz. De most talán az együtt érző asszonyi társaságnak köszönhetően a fájdalmasabb, kellemetlenebb élményekről is beszélni tudtunk. Ezek gyógyulásához gondolom, idő kell – fogalmazott a találkozót követően Daradics Annamária. Hiszen az anyai ragyogás mögött mindig ott vannak a rengeteg aggodalom, gyötrődés, a szülés, szoptatás körüli nehézségek, a lázas kisgyermek mellett átvirrasztott éjszakák, a gyermekvállalás kételyei, a társadalmi modellel szembeni anyai „sikertelenségek”. Jó beszélni ezekről is. Megosztani az élményeket, erősíteni egymást abban a tudatban, hogy mindezek ellenére csodálatos dolog anyának lenni – vélték a kismamák.

A beszélgetés érezhetően szorosabbra fűzte a klubba járók közti kapcsolatot. – Hónapról hónapra igyekszünk olyan témát keríteni, aminek megbeszélése felüdülést hozhat a kismamáknak. Ez az ötödik találkozásunk a dévai baba-mama klubban. Az ismerkedést követően az ünnepek családban való megéléséről, megszervezéséről beszélgettünk, volt a szokottnál is vidámabb farsangi találkozónk is. Arra törekszünk, hogy lehetőséget nyújtsunk az anyukáknak a mindennapi teendőktől való elszakadásra. Hogy egy-két óra erejéig ne kelljen a mosógépet lesni, ne kelljen mosogatni, főzni, porszívózni, hanem tudjunk egymásra, és mindenekelőtt a gyermekeinkre figyelni – mesél a klub céljáról Boboc Csilla. A történetéről pedig Daradics Annamária beszélt: – Régóta fontolgattuk egy baba-mama klub életre hívását. Hiszen itt van a Szent Antal-ház, amely teret kínál a közösségi tevékenységekhez, és a városban elszórtan élő magyar kismamák részéről is egyre határozottabban fogalmazódott meg az igény egy ilyen jellegű rendszeres találkozó iránt. Végül tavaly ősszel sikerült beindítani a baba-mama klubot, és most már átlagosan 15-20 kismama jön el, egy-két-három gyermekével.

A találkozók „bemelegítővel” indulnak. Néha kézműves foglalkozással, újabban egyre inkább „kerekítő” mondókázással, melyben szülő, gyermek egyaránt aktívan részt vesz. – Engem egészen hatalmába kerített a „Kerekítő mondókák” világa. A ritmikus, játékos szöveghez egyszerű mozgást kínál, ami egyrészt jól fejleszti a gyermekek készségeit, másrészt igen jó lehetőség a szülőkkel való közös játékra – mondja Daradics Annamária. A „kerekítés” során a mamák minden figyelmüket saját gyermekükre irányíthatják. S miután közösen jól kijátszották magukat, a gyerkőcök az igen jó pedagógiai érzékkel megáldott diáklány, Todor Franceska társaságában szórakozhatnak tovább. A mamáknak pedig a különböző témák kapcsán lehetőségük van megosztani gondolataikat, érzéseiket, tanácsot kérni, adni, felszabadultan együtt lenni „hasonló cipőben járó” társaikkal.  

A „klubtagok” közösséggé érését, Boboc Csillának köszönhetően, a virtuális világ is erősíti: – Létrehoztam egy zártközű levelezőcsoportot, ahol kizárólag mi látjuk az egymásnak írt üzeneteket, képeket. Ide mindig ki szoktam tenni az utóbbi találkozón készült fotókat. És itt értesítjük egymást a következő találkozó időpontjáról. Úgy érzem, a beszélgetések mellett ez is hozzájárul a klubba járó anyukák kapcsolatának erősítéséhez. És végül is ez a célunk, hiszen egymást őszintén támogatva a mindennapokban is könnyebben helyt tudunk állni, s talán több időnk, energiánk jut gyermekeinkre, családunkra.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu