Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 17.33
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Uborkaszezonban – a kapcsolatok tartósításáról

2008. augusztus 12., 13.00 Kedd
Nyárderékon, aki teheti, nyakába veszi a világot, és illa berek!... A mobiltelefonokat kikapcsolják, a hívott szám nem elérhető – válaszolja a maroknyi műszer, és ezzel a reménye is szertefoszlik annak, hogy megtudhat valami érdemlegeset a kapcsolásra váró személy.


Uborkaszezon – mondják a sajtó munkatársai, de azt is tudják, hogy nem tettek lakatot az ajtóra mindenütt. Vannak szolgálatosok, akik félszemmel már az ősz felé kacsingatnak.
Hogy a nagyszentmiklósi 3-as számú magyar napközis óvodában a szolgálatosok éppen nők, azon egy pillanatig sem csodálkozunk. Egész esztendőben amolyan női szakasz ez, ahová nem muszájból nyitnak be a szülők, hanem mert ezt választották.
– Éppen a festők érkezésére várunk, hogy tiszta ruhába öltöztessék a helyiségeket és idejében kimosdathassuk. Mert csalóka ám ez a hónap, gyorsan elillan a vakáció – mondja Vingan Liliana, a gondnoknő, aki kolléganőjével, Minea Borbálával állt rajthoz ma reggel. Most övék itt a kormánypálca.
Kellemes, barátságos a hely, bizonyára ez az egyik titka, hogy elismerést vívott ki magának. A másik pedig az, hogy Kocsis Tünde óvónő, megbízott koordonátor és pedagógus munkatársai, Fazekas Melitta, Crăciun Klaudia és Elekes Cecília értenek a gyermekek nyelvén.

Liliana gondnoknő siet megjegyezni: itt magyarul beszélnek a gyermekekkel. Azért magyar nyelvű a napközis óvoda, hogy ez így legyen. A szülők igénylik, elvárják ezt az óvónőktől. Azért választják ezt az intézményt, hogy megfelelő nevelést, többlet-tudást kapjanak a gyermekeik. A makói óvodával kiépített szakmai és baráti kapcsolatnak mindenki örül, értelmét, hasznát látják. Nagyszentmiklóshoz nemcsak távolságban, de emberi szempontból is közel a határ. A kisváros szerencsére tud munkahelyet kínálni az itt lakóknak, sőt a környékbelieknek is, így aztán hoznak az oviba csanádi, pusztakeresztúri, keglevichházi, újbesenyői kicsinyeket is, és nem kizárólag a magyar nemzetiségű szülők. Ide járatja gyermekét a román orvos, a jogtanácsos, a mérnök, a rendőr...
Van olyan szülő, például, aki ezekben a hetekben Magyarországon nyaraltatja a kislányait, hogy gyakorolják a nyelvet, és ne felejtsék el, amit tanév közben az oviban tanultak.

Már távozóban vagyok, amikor felfigyelek a bejáratnál kifüggesztett tájékoztatóra. Azt adja hírül, hogy az óvodai kiscsoportban a helyek száma betelt. A középső és nagycsoportba még vesznek fel gyermekeket.

Úgy tűnik, szemléletváltásnak vagyunk tanúi. A szülők elvárása, hozzáállása, szemlélete elmozdult a holtpontról, a régi ellenségkeresés gyakorlata megfeneklett.

Most már csak az a kérdés, hogy elkísér-e az iskolába is ez a vonzalom?...
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu