Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 22.17
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Vészcsengő a házban

2008. május 20., 16.30 Kedd
1. kép

Eleinte azt mondták róla, hogy a ház réme. Ma már, hogy az utca réme. Mindenkivel ungorkodik, az élő fába is beleköt, és nem ijedős. Kemény az ökle.

Már az óvodában ilyen volt, állítja az óvónő, és az iskolában sem sikerült megzabolázni. Kimondottan örömét lelte abban, ha leakaszthatott néhány pofont a társainak, sőt a nála erősebbek sem úszták meg veretlenül, ha összetűzésbe kerültek vele. De hát volt kitől tanulnia. Otthon is ezt látja – állítják, akik ismerik a családot. Nagytörvényű az apa, csetepatéra mindig talál okot otthon, főleg, hogy a feleség sem tesz lakatot a szájára. A fiuk meg hol az egyiknek, hol a másiknak kibicel. Ilyen „modell” láttán csoda?!

Máskülönben jóképű vagánynak könyvelik el, akire buknak a lányok, és ő nem kényezteti őket. Udvarlás, bók ismeretlen fogalmak az ő férfiúi kelléktárában. A határozott, kemény fellépés olyan fegyver, amely elől egyetlen nő sem tud kitérni. Aztán vagy lelép, vagy elszenvedi a következményeket.

2. kép
Az elvált asszony meg a fia teljes összhangban éldegél, noha nem veti fel őket a pénz. A kamaszkorban járó gyereknek van bőrdzsekije, márkás farmernadrágja és hozzáillő lábbelije, sőt zsebpénze is módjával, hogy ne legyen kisebbségi érzése az osztálytársai körében. Ő mindezt méltányolja is, hálás az anyjának, mégsem felhőtlen a kapcsolatuk.

A felnőttkor küszöbén álló fiút egyre inkább zavarja, hogy mindent kizárólag női szemszögből vizsgál, bírál el az anyja, elvakítja a szeretet és a féltés. A „nevelése” főleg arra korlátozódik, nehogy valami rosszféle elcsavarja a fia fejét, és ideállítson egy poronttyal. Ebbéli igyekezetéhez a nagymama, sőt egy tánti is társul, úgy hogy teljes a nőuralom a családban.

Az első sikeres egyetemi évet is szűk családi körben ünneplik: a fiú és a három nő. Évfolyamtársnőt, barátnőt tilos felvinni a lakásba.
A barátok kajánkodva vigyorognak a háta mögött: “Hajmeresztő, hogy milyen hülyén viselkedik a csajokkal a haver.” Vagy nevetségesen tartózkodó, félszeg, vagy pedig sértően rámenős, durva, közönséges a modora.

3. kép
Amikor bejelentette a rendőrségen, hogy eltűnt a kiskorú fia, a körülményekről és a lehetséges okokról is kérdezték. Itt nem lehetett mellébeszélni, őszintén megmondta, hogy az élettársa, mármint a gyerek nevelőapja megütötte. Nem minden ok nélkül: betolakodónak nevezte a fiú, mert hozzájuk költözött, és mert úgy viselkedik, mintha ő lenne a gazda. Pedig itt minden az ő meghalt édesapjáé, tehát egy jöttment betolakodónak nincs mit keresnie. Az első perctől ellenszenvvel fogadta, és ez az érzés egyre inkább eluralkodott rajta, sőt, gyűlöletté fajult. Pedig ez a gyermeki féltékenység alaptalan, ő ugyanúgy szereti a fiát, mint eddig, bizonygatja az asszony, de egy harmincöt éves özvegy még nem maradhat magára, nem mondhat le a társas életről. Túl nagy áldozat lenne.

Öt nap múlva találtak rá a fiúra az utcagyerekek egyik „táborhelyén”, de nem mutatott semminemű megbánást, amikor átadták az édesanyjának. Konokul hallgatott, összepréselt ajka olyan volt, mint a késpenge.

Semmi garancia arra, hogy megbékült a helyzettel, és nem szedi fel újra a horgonyt.

Epilógus
Zilált családi viszonyok, megromlott kapcsolatok, rosszul értelmezett szeretet, megsebzett önérzet – megannyi tévút, amely elkerülhető lenne, ha idejében megszólalna a vészcsengő: vigyázat, aláaknázott terület! Ügyelj a lépésre, a szóra, a mozdulatra!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu