Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 18.59

A cukorbetegség (diabétesz) világnapja

2016. november 14., 16.50 Hétfõ / Arad

Diabétesz világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. A cukorbetegség globális probléma, az ENSZ közgyűlés elfogadta a 61/225 sz. Határozatot, amely e betegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet.

A diabéteszt korunk betegségeként emlegetik, de már időszámításunk előtti második században az egyiptomi  Ebers-papíruszokon leírták ezt a kórt. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Romániában több mint kétmillió diabéteszes beteget tartanak nyilván (számuk évente 64 000-el gyarapszik), Arad megyében közel 24 888-an szenvednek ebben a betegségben, és számuk minden évben 1350-el emelkedik. Minden évben november 14-én ünneplik a Diabétesz világnapját. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a glükóz feldolgozási zavara, amelynek oka a hasnyál-

mirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszínt megemelkedik, és ez okozza a betegség tüneteit. Több típusa létezik, az 1-es típusút az abszolút inzulinhiány okozza, hirtelen áll be, bármely életkorban előfordulhat, de a gyermek- és fiatalkorban a leggyakoribb, kezeléséhez inzulin adása szükséges. A 2-es típusú diabétesz nem inzulinfüggő, a magas cukortartalmú szénhidrátok nem elégséges feldolgozása a szervezet által okozza, általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki hosszú évek során, gyakran csak a szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják. Ebben a típusú betegségben szenvedők száma drámaian növekszik (az összes cukorbetegség 90%-a), a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. Korábban a cukorbetegséget enyhe kórnak tartották, de bebizonyosodott, hogy igen súlyos szövődményeket okoz (főleg szív-érrendszeri, vese és látásszervi) és 10-15 évvel lerövidíti a várható élettartamot. A diabétesz ritkábban előforduló formái: a terhességi cukorbetegség,( a terhesség harmadik harmadában jelentkezhet és a szülés után megszűnik), a hasnyálmirigy krónikus gyulladása, endokrinológiai betegségek, gyógyszerek hatására, öröklött betegségek következtében és ritka immunológiai eredetűek is lehetnek. Általános tünetei: fáradtság, teljesítménycsökkenés, farkasétvágy, izzadás, fejfájás, nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése, szomjúságérzet, sok folyadék fogyasztása, éjszakai vádligörcsök, látászavarok, viszketések (főleg a nemi szervek és a végbélnyílás környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, potencia vagy menstruációs zavarok, vöröses arcszín, az éhgyomori vércukorszínt 110mg/dl vagy 6,1 mmol felett van.    

A szövődmények közül a leggyakoriabbak a közepes, és a nagy átmérőjű verőerek (artériák) károsodása, az érelmeszesedés már viszonylag fiatal korban jelentkezhet és érintheti a szívkoszorú ereit (szívinfarktus), az agyi ereket és az alsó végtagok ereit. A diabéteszes nefropátia (vesekárosodás) a régebbi betegek 35%-nál jelentkezik, a vese kis erei károsodnak, melyek a vizelet szűrését végzik, gyakran társul magas vérnyomással. Egy másik gyakori komplikáció a diabéteszes retinopátia, amikor a szem recehártyája (retina) sérül és Európában a szerzett vakságok 30%-át okozza. A cukorbetegség okozta neuropátia, a betegek 50%-nál jelentkezhet, az idegeket érinti, leggyakoribb  a szenzoros neuropátia, amely az érzőidegek megbetegedése, és a kezek, lábak kesztyű, illetve zokniszerűen  fellépő fájdalmával, zsibbadásával jár. Ha a vegetatív idegek sérülnek, a belső szervek zavara alakul ki, szapora szívverés, potencia zavarok, a gyomorürülés lassulhat, vagy rohamokban hasmenés jelentkezik. A diabéteszes láb szindróma, egy komplex szövődmény, mivel a perifériás érző és mozgató, valamint a vegetatív idegek sérülése párosul a közepes és nagy vérerek károsodásával. A bőr kiszárad, sérülékennyé válik, a sarkak berepednek, szövetelhalás keletkezik, amely fekélyeket okoz, a sebek nehezen gyógyulnak, sokszor a lábujj vagy a láb amputációját tehetik szükségessé.

A cukorbetegség kezelése a különböző típustól függően történik, az 1-es típus esetében azonnal inzulinnal kezdődik, a 2-es típusnál először életmód-változással, diétával, testsúly-

csökkentéssel, sporttal és szájon át adott antidiabetikus gyógyszerekkel gyógyítják. Már

sikerrel próbálkoznak  hasnyálmirigy, illetve szigetsejtek átültetésével is. Nagyon fontos a cukorbetegség megelőzése, a rízikófaktorok (elhízás, dohányzás, hipertrigliceridémia) csökkentése, a racionális életmód, a korai diagnózis, a veszélyeztettek szűrése és kivizsgálása, állandó orvosi kontroll és a beteg szoros és fegyelmezett együttműködése.

A Diabétesz világnap logója egy kék kör, ez a szimbólum jelképezi a betegség ellen küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét. A figyelem felhívása érdekében, ezen a napon világszerte különböző épületeket, műemlékeket kék színben világítanak meg.

 

Dr. Vajda Sándor főorvos  

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu