Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 17.27

A daganatos betegségek okai életmódunkban

2008. április 14., 15.00 Hétfõ
A daganatos betegségek kialakulása többek között életmódbeli tényezők függvénye is. Bizonyított tény, hogy a rossz táplálkozási szokások megváltoztatásával jelentősen csökkenthetjük a betegségek kialakulásának esélyét.


A daganatos betegségek kialakulásának egyik legfontosabb rizikó faktora – a civilizációs ártalmak egyik leggonoszabb fajtája – a dohányzás. Bár nem tartozik a táplálkozáshoz, feltétlenül szólnunk kell róla. Kutatási statisztikák igazolják a dohányzás jelentős daganat etiológiai szerepét, így például a tüdőrák, a szájüreg, a garat és gége, a nyelőcső, a húgyhólyag, a hasnyálmirigy, a vesedaganatok előfordulásában.

A másik nagyon fontos tényező az alkohol. A garat és gége, a nyelőcső daganatos betegségeiben első helyen áll, de közrejátszik a májbetegségek, s az azok talaján kialakuló rák jelentkezésében.
Vizsgálatok igazolják, hogy a tumoros betegségek kialakulásában, gyakoriságában a bevezetőben említett táplálkozási szokások megváltozása mintegy 30-60% közötti szerepet játszhat. Bizonyított tény, hogy a zsírfogyasztás csökkentésével, a rostanyagok, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának emelésével csökkenthető a daganatos betegségek előfordulása, sőt az úgynevezett “civilizációs betegség”, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek száma is jelentősen visszaszorítható.
Maga a túltápláltság is fontos rizikótényező. Az elhízás növeli a méhdaganatok és az emlőrák előfordulását, de mindenekelőtt a zsír- és húsfogyasztásunk az, mely összefüggést mutat a daganatos betegségek magasabb előfordulásával. Rettegünk a ráktól, miközben megelőzése érdekében nem teszünk semmit, pedig ésszerű, helyes táplálkozással jó eséllyel vehetjük fel a harcot ellene. Aki hetente legalább kétszer káposztát eszik, védi szervezetét a betegségtől. A káposztafélék legjelesebb rákelleni harcosa a brokkoli, ami olyan vegyületet tartalmaz (szulforaphan), mely a májat rákellenes anyagok termelésére készteti. De a savanyú káposztáról se feledkezzünk meg, ugyanis rengeteg benne a kálium, kalcium és magnézium. A káposzta enyhén vízhajtó hatású, erősíti a csontozatot és védi a szívet a káros stressz hormonoktól. A vörös káposzta, a karfiol is jó szolgálatokat tesz.
A rák elleni küzdelemben a zöldteát se becsüljük alá, ugyanis rákkeltő anyagokat semlegesítő polifenolokat tartalmaz.
Mindezek mellett sokat ígérő táplálkozási faktorok állnak a kutatások középpontjában, melyek antikarcinogének, vagyis védenek a daganatok ellen (így például a vitaminok közül az A-vitamin és a retinoidok, a C-, a D-, az E-vitamin, az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a szelén, a cink, a vas, a jód), de valódi terápiás alkalmazásuk még további vizsgálatokat igényel.
A táplálkozás mellett a mozgásnak is kiemelt szerepe van a megelőzésben, mert nemcsak az anyagcsere folyamatokat rendezi, hanem a mindennapi stresszt is csökkenti, ugyanakkor a testsúlyra is kedvezően hat.

Mindent összevetve: törődjünk többet önmagunkkal és az egészségünkkel.
www.vital.hu
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: solya / Péntek, 2012. július 20., 18.36 Válaszoljál rá!

a cigányok miért nem rákosak?nem valami gyógyszerben ,fogámzásgátloban volt káros anyag ami a génjeinket tették tönkre?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu