Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 14., 18.03
„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is százszor megtettem.” Mark Twain

A dohányzás pusztító szenvedély

2012. november 27., 21.42 Kedd

A cigaretta meggyújtott részén az égési zóna hőmérséklete kb. 1000 °C, itt keletkezik a füst, cigarettánként kb. 2 liter, a másik végén helyezkedik el a füstszűrő azzal a céllal, hogy csökkentse az ártalmakat. 

A környezetbe jutó füst nagy része két szívás között keletkező ún. mellékfüst, amikor az égés alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe, ún. tökéletlen égés, és ezért rákkeltő anyagtartalma nagyobb, mint a fő füsté. A dohányfüstöt kb. 4000 anyag alkotja, ebből 40 bizonyítottan rákkeltő (ezek főleg ún. aromás szénhidrogének), ezek közül hármat ismertetünk részletesen.

A nikotin az az anyag, amely felelős a függőség kialakulásáért. A nikotinnak számos farmakológiai hatása van, de leglényegesebb a vegetatív idegsejtekre (belső szervi működéseket szabályozó sejtek) valamint a központi idegrendszerre kifejtett hatása. A központi idegrendszert kettős hatás éri: a serkentő, majd a bénító hatás. Amit ebből észrevesz a dohányos: eleinte enyhe serkentő hatás (éberebbnek érzi magát), majd gátló hatás, stresszoldás, feszültségcsökkenés. A nikotin valójában méreg, halálos adagja 20-60 mg. A nikotinmérgezés tünetei: szédülés, fejfájás, hányás, didergés, verejtékezés, térdremegés, erős izomgyengeség, hasmenés, kezdetben gyér pulzus majd magas vérnyomás, szűk pupilla. Súlyos mérgezés esetén eszméletvesztés következik be, rángógörcsök jelentkeznek.

A szénmonoxid a tökéletlen égés során keletkezik, nagyon mérgező gáz, mivel a vérben az oxigénszállító molekulához, a hemoglobinhoz kötődik, és megakadályozza a megfelelő oxigénszállítást. Mérgezési tünetei: fejfájás, hányinger, szemkáprázás, nagyfokú gyengeség, összeesés, szapora légzés és görcsök. A dohányosoknál ha több cigarettát szívnak el, jelentkezhet makacs fejfájás, álmatlanság, emlékezetzavar, mozgáskoordinációs problémák.

A kátrány a füst alkotóeleme, a dohányzás során a tüdőbe jut és ott lerakódik. Egyes számítások szerint egy napi húsz szálat elszívó dohányos ember tüdejében tíz év alatt 2 kg kátrány is lerakódhat.

A dohányzás hosszú távú hatásai zömében káros jellegűek. A füst, amíg bejut a tüdőbe, útközben mindenhol növeli a rák kialakulásának valószínűségét. A dohányosoknál gyakran alakul ki szájrák, gégerák, légcsőrák és tüdőrák. A légcső- és tüdőrák kialakulásának valószínűsége 11-szeres, a gégeráké 5-szörös a nemdohányzókéhoz képest. Aki napi nyolc szál cigarettát szív, esélye a rákos betegségekre 10-szeres, negyven cigarettánál pedig 30-szorosára nő. A dohányzás nemcsak a légutak rákjának valószínűségét növeli, de gyakrabban fordul elő nyelőcső-, gyomor-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag-, prosztata- ill. vesedaganat is. A dohányzás hatására az ereken fokozódik az érelmeszesedés és növekszik a vérrögképződés gyakorisága is. Ez áll a szívinfarktus hátterében valamint az agyvérzés kialakulásában is. A végtagokban, ha romlik a vérellátás, elhalnak a szövetek, emiatt sor kerülhet a végtag amputációjára. A nikotin növeli a gyomorsav szekréciót, serkenti a bél mozgását, főleg alkohollal és kávéval együtt gyomorfekély kialakulásához vezethet. A nikotin direkt érösszehúzó hatása miatt gátolja a merevedést és hosszútávon az érelmeszesedés érszűkítő hatása miatt impotencia alakul ki. Csökkenti a spermiumok számát, és a kevés spermium között is több a rendellenes alakú, méretű és genetikailag károsodott spermium, hátráltatva ezzel a fogamzást. A dohányzó nőknél gyakoribb a korai vetélés, mivel a méhlepény erei károsodnak, de gyakoribb a koraszülés is.

A dohányzásról leszokni nem könnyű, de visszaszokni annál egyszerűbb. Felmérések szerint a dohányzók 68%-a szeretne leszokni a szenvedélyéről, de ez igen komoly testi és lelki megterhelést jelent. A leszokásnak többféle módja van, sokan önerőből próbálják meg letenni a cigarettát, mások segítséget kérnek. A segítség is többféle lehet. Ezek között vannak bizonyítottan hatékony módszerek, mint a viselkedésterápia és a gyógyszeres támogatás (nikotinpótlás), ill. egyéb, bizonyítékkal nem rendelkező módszerek (akupunktúra, biorezonancia). A dohányzásról leszokni a patikában kapható nikotintartalmú rágógumival lehetséges, vagy a szakorvos által előírt speciális kezeléssel. A nikotintartalmú gyógyszeres anyagoknak az összetételében ott van a nikotin, tehát megvannak a hatásai és mellékhatásai, ezért használatuk hosszú távra csak orvosi felügyelet alatt ajánlott. Minden szer csak akkor képes segíteni, ha kellően erős a leszokásra való elhatározás.

A dohányzásról való leszokás bármilyen nehéznek tűnik, mégis minden eszközzel támogatandó elhatározás. Ezzel megelőzhetőek mindazok a betegségek, melyeknek okozója egyértelműen a dohányzás, így az egyén nemcsak saját egészségét, de a környezete egészségét is kíméli.

Dr. Vajda Sándor főorvos

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu