Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 19., 18.00

A fizioterápiáról

2012. szeptember 06., 20.42 Csütörtök

Szeptember 8-án ünnepeljük a fizioterápia világnapját. A fizioterápia kifejezés görög szóból ered, és természetet jelent, így nevéből adódóan a természet energiáit használja fel a gyógykezelésekhez. 

Ez a terápia a gyógyítás legősibb ága, hiszen a természet erőit már az ősember is felhasználta. A fizioterápiát sokan összetévesztik a fizikoterápiával. A fizioterápia természeti energiákat használ fel a gyógyításhoz, a fizikoterápia szűkebb fogalom, mert a gyógykezelésben csak tisztán fizikai energiákat alkalmaz.

A természetben többféle energiát találhatunk, amelyeket a fizioterápia részben eredeti formában, részben mesterségesen előállítva alkalmaz: kémiai energiák (ilyen energiákat találhatunk a gyógyvizekben, gyógyföldekben; mesterséges előállítással különféle gyógyszeroldatokat lehet bevinni elektromos árammal vagy mechanikai energiával), mechanikai energiák (lehetnek aktív izomműködéssel vagy passzív, külső energiával létrehozott mozgások), hőenergiák (közvetlenül pl. a napfény infravörös sugárzása, termálvíz), mágneses energiák (a fizioterápia csak mesterségesen előállított mágneses energiát alkalmaz), elektromos energiák (alacsonyfrekvenciás, középfrekvenciás és nagyfrekvenciás).

A fizioterápia feladata a megelőzés, amelyet két csoportra oszthatunk: a megbetegedés kialakulásának megelőzése, meggátolása, vagy a már lezajlott megbetegedés kiújulásának, visszatérésének megakadályozása. Mozgásszervi megbetegedéseknél több fontos feltétel biztosítja a megelőzés helyes végrehajtását. Elsődleges feladat az izomzat megerősítése. Ez elérhető tornával, teherviselés mérséklését biztosító víztornával, úszással vagy mesterségesen szelektív ingeráram-kezeléssel. A megelőzés fontos tényezője a fokozatosság elvének megtartása és a contracturák elleni küzdelem. A mozgásszervi megbetegedéseknél a megelőzés szempontjából elengedhetetlen a helyes életvitel betartása is. Specifikus kezeléshez olyan fizioterápiás beavatkozások tartoznak, amelyeket más kezeléssel helyettesíteni nem lehet. A tüneti kezelésnek két formáját ismerjük: egy bizonyos tünet mérséklése fizioterápiás beavatkozással, vagy nem egyidejű, hanem helyes sorrendbe állított terápiák egymás utáni alkalmazása.

A fájdalmak és gyulladások kezelésére leginkább a hő terápiát és a hidegterápiát (krioterápiát) alkalmazzák, de nagyon jó hatása van az elektromos stimulációnak, a masszázsnak és az akupunktúrának is. A hő élénkíti a kötőszövet véráramlását és növeli annak kezelhetőségét, csökkenti az ízületek merevségét és a fájdalmat, valamint enyhíti az izomgörcsöket. A hő alkalmazása lehet felszíni vagy mélyre hatoló. A felszíni terápiát forró pakolásokkal, infravörös sugárzással, parafinfürdővel, és hidroterápiával biztosítják. A mélyre hatoló hőt diatermiával – hő keltése a szövetekben elektromos árammal és ultrahanggal – állítják elő. A hideg alkalmazása megkönnyíti az izomgörcsök feloldását, segíthet az akut derékfájdalmakon és a heveny gyulladásokon. A hideget jeges tömlő, hidegpakolás és párolgásokkal hűtő hideg folyadékok (mint az etilklorid) használatával alkalmazhatják. Elektromos stimulációt az izomsorvadás és a bénulások megelőzése érdekében alkalmaznak. Jó eredményeket értek el krónikus hátfájásban, reumatikus ízületi gyulladásokban, övsömörben, bokaficamban is. A masszázs könnyíthet egyes fájdalmakon, mérsékelheti a duzzanatokat és segíthet működésbe hozni az összehúzott szöveteket. Nagyon jó eredményeket érnek el a derékfájdalmakban, ízületi gyulladásokban, nyáktömlő-gyulladásban, ideggyulladásban, sclerosis multiplexben vagy különböző fokú bénulások esetén. Nagyon elterjedt és hatásos a balneoterápia, amely a víz fizikai hatásai mellett a gyógyvíz vegyi anyagait is értékesíti. Ebbe a kezelési csoportba tartoznak a különböző fürdők, ivókúrák, száj- vagy ínyfürdők, iszapkezelés, borogatás, göngyölés és inhalálás. Szélesebb értelemben ide sorolják a gázfürdőket (mofetta – széndioxid, radon, hidrogénszulfid). A mágneses energia a szervezetben található membránrendszerekre hat. A változó mágneses mezők a sejtmembrán megváltozását idézik elő, ezáltal a sejt felszínén változtatják formájukat a sejt-receptorok, így jótékony befolyást gyakorolnak a sejtekben zajló biokémiai folyamatokra. Számos kísérleti tanulmány bizonyítja, hogy a mágneses mező-terápia elősegíti a vérellátást és a sejtanyagcserét, ezáltal pozitív hatása van a különböző betegségekben. Az utóbbi években erőteljes fellendülés tapasztalható a fizioterápiás gyógyítások területén, ez köszönhető a technika rohamos fejlődésének (egyre újabb és modernebb készülékek alkalmazása), de talán annak a szemléletváltozásnak is, hogy a természet erőit felhasználva sokat tehetünk egészségünk megtartása, javítása vagy visszaszerzése érdekében.

Dr. Vajda Sándor főorvos

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu