Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.38
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

A fogászati implantumokról (I.)

2009. november 01., 19.30 Vasárnap
Addig kérleltük a fogtündért, hogy hozzon nekünk vasfogat, amíg hozott: implantumokat.Valójában a fogtündérek azok a kutatók, orvosok, mérnökök, akik kifejlesztették azokat a fogászati implantatumokat, amelyeket ma már széles körben alkalmaznak. Felhasználásuk már nem egy fikció, hanem mindennapos gyakorlat. Ezt a szolgáltatást egyre több fogászati rendelőben biztosítják a páciensek számára. Persze nem könnyű elhatároznunk, hogy alávessük-e magunkat egy ilyen kezelésnek, félretéve azt a tényt, hogy ez egy költséges és időigényes eljárás.


De kezdjük azzal a kérdéssel, hogy mi is egy fogászati implantatum? A jelenleg beültetésre kerülő implantumok tulajdonképpen gyökérformájú csavarok, melyeket a csontba, képezett fészkekbe ültetnek, pótolva az elvesztett fogak gyökerét. 


A legszélesebb körben alkalmazott implantumok titánból készülnek, melyet a szervezet nagyon jól tolerál. Fejlesztésük, tökéletesítésük folyamatos. A fejlesztés legújabb eredménye a cirkonium-oxidból (biokerámiából) készült implantum. Felépítésüket tekintve léteznek két darabból készült implantumok, amelyeknél a gyökércsavar jelenti az egyik alkotórészt (ezt ültetik a csontba), ebbe illesztik a koronai csonkot, a másik alkotórészt. Egy másik tipus az egy darabból készült implantum, amelynél a gyökércsavar és a koronai csonk nem választható szét. A koronai csonk egy lecsiszolt fog koronáját utánozza, erre rögzítik a fémkerámia (porcelán) koronát vagy hidat. A világon számos cég gyárt implantumot, melyek alapfelépítése azonos, de apró részletekben nagyon különböznek.


Milyen esetekben ajánlottak az implantumok? Az implantumok nagy előnye, hogy a páciens saját fogait kímélve, a hiányzó fogakat kiváló esztétikai és funkcionális eredménnyel lehet pótolni. Például egyetlen fog hiányát szokványos módon híddal pótolják, amelyhez a foghiányos rés két szomszédos fogát kell lecsiszolni. Ez gyakran nagy lelki traumát okozhat, különösen, ha egy fiatal felnőttről van szó, aki a felső nagymetszőjét veszítette el. Az illető fog pótlása implantummal nagyon jó esztétikai megoldást biztosít, a szomszédos fogak csonkítása nélkül. Olyan esetekben, amikor a páciens a nagyőrlőket és kisőrlőket veszítette el, egyik vagy mindkét oldalon, a szokványos megoldást a részleges protézis jelenti. Hosszú sorközi foghiány esetén a hídra nehezedő rágóerők nagy nyomása alatt a híd eltörhet, ezért ilyen esetben is a szokványos kezelés a részleges protézis. Két vagy három (esetleg több) implantum beültetése ezt a kellemetlenséget is megoldja, mivel a páciens a kivehető munkálat helyet egy rögzített hidat viselhet, amely nemcsak esztétikai és funkcionális, hanem pszichés szempontból is jobban kielégíti a páciens elvárásait. Az összes fog elvesztését egyik vagy mindkét állcsonton protézissel orvosolják. Bizonyos esetekben lehetséges több (6-8) implantum beültetése, amelyre fixmunkálat készül. Nagyon gyakori a régi protézisviselőknél, különösen alsó protézisnél, ahol a csontos gerinc erőteljes sorvadást szenvedett, hogy a protézis stabilitása labilissá válik (lötyög). Ilyenkor már nem segít a protézisragasztó és az alábélelés sem. Kettő vagy négy implantum behelyezése az állcsontba biztosítani fogja a protézis megfelelő stabilitását rágás és beszéd közben. 


Fontos tudni, hogy csak olyan helyre lehet és érdemes implantumot behelyezni, ahol elegendő csontszövet van. Kis csonthiányokat lehet pótolni az úgynevezett műcsonttal, ez az eljárás azonban megnyújtja a kezelés időtartamát. 


Dr. Kopcsák Emese
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu