Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 08., 12.31

A hepatitis C-vírusos fertőzés

2014. október 20., 19.28 Hétfõ / Arad

A hepatitist, vagyis a fertőző májgyulladást több kórokozó is okozhatja és általában vírusfertőzés következtében alakul ki. A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik: hepatitis vírus A, B, C, D, E, G. A vírusok mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól, különböző mechanizmusokon keresztül betegítik meg az embereket . Az A- és B-típusú fertőző májgyulladásról már előzőleg részletesen írtunk. Olvasóink érdeklődésére és kérésére ismertetjük a C-vírusos hepatitist.

A hepatitis C kórokozóját 1989-ben fedezték fel, és az jellemző rá, hogy nemcsak a májat támadja meg, ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. Lappangási ideje 2–25 hét. 130-170 millió személy, azaz a világ népességének megközelítőleg 3%-a krónikus hepatitis fertőzéssel él. Évente 3 és 4 millió közötti személy fertőződik meg, és több mint 350 000-en halnak meg e kór következtében. Főként vérrel való érintkezés útján terjed: intravénás droghasználat, nem steril orvosi eszközök alkalmazása, vérátömlesztés, nem steril eszközök használata a tetoválásnál, vérrel való érintkezés (borotva vagy pedikűr-manikűrkészlet). Klinikai tünetek csak az esetek 15%-ban jelentkeznek, akkor is enyhe étvágycsökkenést, fáradtságot, hányingert, izom- és ízületi fájdalmakat, valamint súlycsökkenést észlel a beteg. Csak néhány esetben fordul elő, hogy az akut fertőzés sárgaságot okoz. A fertőzés az esetek 10–50 százalékában tünetmentessé válik, krónikus fertőzés alakulhat ki, ami májhegesedéséhez, májzsugorhoz vezethet. A májzsugorban szenvedő betegeknél a máj vénás vérkeringése akadályozva van, és a nyelőcsőben (de a végbélben is) a vékonyfalú vénák kitágulnak, megrepedhetnek, ami nagy vérzést okozhat, akár halálos kimenetelű is lehet. Ez a kórokozó onkogén (rákkeltő) vírus lévén, hatékony kezelés híján 10-20 év alatt májrákot is okozhat.

A világ sok részén a hepatitis C leggyakoribb terjedési tényezője az intravénás droghasználat, ezt bizonyítja egy 77 országra kiterjedő tanulmány, amely szerint a drogosok között a fertőzési arány 60 és 80% között van. Az előző évtizedekben előfordultak fertőzések hepatitis C-vírussal vérátömlesztéskor, vérkészítmények használatakor vagy szervátültetésekkor, ez ma már nem fordulhat elő, mivel 1992 óta szűrővizsgálatokat végeznek e kórokozó kimutatására. Az egyszer használatos tűk és fecskendők, a megfelelően sterilizált kórházi felszerelések és műszerek használata nagyban hozzájárult, hogy a fertőzések aránya csökkenjen. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a tetoválás elterjedésével két-háromszorosára nőtt a hepatitis C-fertőzés veszélye. Ez a nem steril eszközök használatának vagy az alkalmazott festékek szennyeződésének tudható be, de a testékszerek (piercing) behelyezése szintén jár bizonyos kockázattal. A C-típusú májgyulladás nem terjed olyan mindennapos érintkezéssel, mint az ölelés, a csók vagy az evő- és főzőeszközök közös használata, vagy a heteroszexuális párok nemi kontaktusa. Számos európai országban, a fodrászoknál az AIDS miatt megtiltották a borotva használatát, ez a hepatitis C terjedésének korlátozására is szerencsés intézkedésnek bizonyult.

A korai diagnózist jelentősen megnehezíti az, hogy sok esetben tünetmentesség vagy a jellegtelen tünetek miatt a betegek nagy része nem fordul orvoshoz, a későbbi diagnózis pedig már nagyon korlátozza a terápiás lehetőségeket. A hepatitis C tesztelése jellemzően vérvizsgálattal kezdődik, a specifikus antitestek kimutatásával. Ha az immunteszt pozitív, akkor további analíziseket végeznek. A fertőzés kezdeti szakaszában a májenzimek változást mutatnak, nagyon magas értékeket érnek el, a krónikus hepatitisnek gyakran ez az egyedüli jele. A megelőzés szempontjából fontos, hogy csak steril eszközöket használjunk, kerüljük a vérrel történő véletlenszerű szennyeződéseket, ne használjunk mások által is használt manikűr-, pedikűrkészleteket vagy borotvát, ha azok nem voltak kellőképpen sterilizálva. A hepatitis C elleni védőoltás még kísérleti szakaszban van, de nemrégiben M. Houghton (a C-vírus felfedezője) bejelentette, hogy oltóanyagot fejlesztett ki a májpusztító vírus ellen, amit pár év múlva alkalmazni lehet. Francia kutatók is kifejlesztettek egy új vakcinát e kór ellen, az előnye az, hogy nemcsak a megelőzésben van fontos szerepe, hanem a már megfertőződött pácienseken is segít. David Klatzmann és kutatócsoportja egyelőre állatokon tesztelte az oltóanyagot, humán kipróbálás még nem történt meg.

A kezelés jelenleg interferon és ribavirin alkalmazásával történik, valamint szigorú és kímélő diéta betartásával elősegíthető a májsejtek gyógyulása.

 

Dr. Vajda Sándor                                                      

főorvos                                                            

Dr. Vajda Katalin

infektológus főorvos

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu