Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 07., 20.52

A herpeszvírus okozta betegségek

2010. szeptember 09., 19.42 Csütörtök
A világszerte elterjedt herpeszvírusok családjába számos kórokozó tartozik. Többek közt az ajak és a nemi szervek egyes betegségeit okozó herpesz szimplex vírus, a bárányhimlőért és az övsömörért felelős varicella-zooster vírus, a mirigylázat okozó Ebstein-Barr-vírus, a citomegalovírus és mások. 


A világon tízből nyolc ember herpeszvírussal fertőzött, függetlenül a higiéniai körülményektől, nincs kapcsolatban az illető tisztálkodási szokásaival. A legtöbben először csecsemő- vagy kisgyermekkorban kerülnek kapcsolatba a herpeszvírussal, zömében tünetmentesen. Az első fertőzést követően a vírus az idegek közt bújik meg, ahol a szervezet immunrendszere nem érheti el és minden negyedik fertőzöttnél időnként aktivizálódik, amikor általában ugyanazon az idegpályán kerül a felszínre, ezért többnyire ugyanazon vagy közeli felületen jelenik meg. A herpesz szimplex vírus két típusa ismeretes: a HSV-1 a bőr és nyálkahártya fertőzését okozza és általában az ajkakon (herpesz labiális) és a szem szaruhártyáján (herpesz szimplex keratitis) jelentkezik. A HSH-2 vírus a nemi szerveken, a végbélnyílás körüli bőrön és a környező területen okoz kóros elváltozást. A vírus előszeretettel betegíti meg a bőr és a nyálkahártya határát. Első tünete a bőrpír és a viszkető érzés. Ezután kis területen égő, viszkető érzéssel járó sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, csoportos hólyagocskák jellemzik. A hólyagocskák fájdalmasak és átlátszó, világossárga folyadékot tartalmaznak. A környéki nyirokcsomók megduzzadnak, de nem gennyesednek el. A folyadékkal telt hólyagocskák kezelés nélkül is leszáradnak, és a betegség 8-10 nap alatt, a beszáradt hólyagocska helyén a kialakult pörk leesése után, nyom nélkül gyógyul. A gyógyulás kortikoszteroid tartalmú kenőcs használatával gyorsítható. A nemi szerveken megjelenő fertőzés, a herpesz genitalis, általában a nemi aktus során terjed. A fertőzést követően a nemi szervek és a végbélnyílás környékén viszketés, égő fájdalom és a bőr érzékenysége, majd ezt követően kis vörös folt, majd apró, fájdalmas hólyagocskák jelennek meg. A kifakadó hólyagok összeolvadnak és fekélyeket hoznak létre, amelyek fájdalmasak és néhány nap alatt pörkösödnek, a fájdalom erősödik vizeléskor és járáskor. A lágyéki nyirokcsomók általában enyhén megnagyobbodnak, és érzékennyé válnak. A fekélyek 7-20 nap alatt gyógyulhatnak, de könnyen felülfertőződhetnek, főleg a legyengült immunrendszerű betegeknél okozhatnak komplikációt.

Ha a szervezet ellenálló képessége legyengül, egyéb fertőző betegségek jelenlétekor, stressz, fáradtság vagy kimerültségkor, gyomorrontáskor, menstruáció vagy terhesség esetén, fizikai vagy lelki megterheléskor az idegdúcokban megtelepedő herpeszvírusok aktivizálódhatnak és megjelennek a klinikai tünetek. A kiújuló elváltozás többnyire a korábbival azonos, vagy a szomszéd területeken jelentkezik, annál azonban kevésbé fájdalmas, rövidebb ideig tart és többnyire láz, rossz közérzet sem kíséri. A herpesz kontaktfertőzés és cseppfertőzés útján egyaránt terjed. Szigorú higiéniai előírásokra van szükség. Különösen fontos, hogy a hólyagocskák tartalmát ne kenjük el, a fertőzést ne vigyük át más testrészekre, vagy más személyekre, a biztonságos szex szabályainak betartásával elkerülhető a genitális herpesz terjesztése. A herpesz önmagától is gyógyuló betegség, de többszöri kiújulása esetén orvoshoz kell fordulni, főleg, ha komplikációk jelentkeznek (ha a szemet is érinti). Kezelésénél alkalmazzák az immunrendszert erősítő gyógyszereket, de hatékonyak a Virolex (Zovirax) helyileg alkalmazott kenőcs, vagy az Epivir kapszula is.

Dr. Vajda Sándor, főorvos
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Marrieovend / Szombat, 2017. április 15., 09.03 Válaszoljál rá!

unghii cu gel modele noihow to remove gel nail polish at home http://mieducation.com.au/6-column-classic disattivare rinnovo automatico xbox liveposta windows live messenger

xenical 120mggel french bianco http://phpfordevelopers.com/node/238 claritin d ingredientswindows live mail windows 7

Hozzászólt: Herpeszes / Szerda, 2012. január 11., 16.24 Válaszoljál rá!

Nekem is akkor jön ki leginkább, ha stresszes vagyok, vagy gyengül az immunrendszerem. Ezért akkor sok vitamint fogyasztok. És ha érzem, hogy ki fog jönni gyorsan elkezdem kenni a propoliszos herstat kenőccsel. Ez jól bevált gyógymód nálam.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu