Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 15.09

A kábítószerek egészségkárosító hatásai

2012. június 26., 20.36 Kedd

A hallucinogén anyagok használata ősi, mint maga az emberiség. Sziklarajzok és más régészeti leletek egyértelműen bizonyítják, hogy már az ókortól kezdve sokan részegítő hatású növényi anyagokat alkalmaztak transzállapot előidézésére és a túlvilági szellemekkel való kommunikációra. 

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

A civilizáció és a tudomány előrehaladásával azt várnánk, hogy a világ – látva annak káros hatásait – végleg kigyógyul a kábítószerek élvezetéből, ehelyett napjainkban a drog soha nem látott méretekben történő terjedésének lehetünk tanúi. A köznyelvben a drog és a kábítószer elnevezést szinonimaként használjuk, azonban jelentésüket tekintve jelentős eltérést találunk. A drog kifejezést az angolszász nyelvterületen használják gyógyszerre, gyógynövényi készítményekre, néhol fűszerekre is, tehát jóval tágabb jelentésű fogalom, amely felölel minden olyan anyagot, ami hatást gyakorol az élő sejtre. Drog lehet az alkohol minden formája, koffeint tartalmazó italok (kávé, tea, kóla, energiaital), cigaretta, altatók és mások. Kábítószernek számít tulajdonképpen minden olyan tiltott vagy nem tiltott anyag, ami a szervezetbe kerülve hat a központi idegrendszerre és megváltoztatja annak működését, hat az illető hangulatára, viselkedésére, jellemére, hosszú távon káros az egészségre és hiánya elvonási tünetekkel jár.

A kábítószereket kifejtett hatásuk alapján három nagy csoportba sorolhatjuk:

1.stimulánsok (izgatószerek) – fogyasztási módja szippantással és tabletta bevételével történik. Hatása: kis mennyiségben izgató hatást vált ki, az éberségi szint növekedése, magas vérnyomás, izzadás, vízveszteség, nyugtalanság, álmatlanság, túlzott önbizalom, beszédesség jelentkezik. Nagy mennyiségben keringési zavarok, kezelhetetlen vérnyomás ingadozás, szorongás, pánikolás, légzési nehézség, kóma, halál állhat elő.

2. depresszánsok (nyugtató hatásúak), ópiátok: ópium, morfium, heroin, methadon, kodein, máktea, nyugtatók, altatók. Fogyasztás módja: por, folyadék, illetve tabletta formájában. Hatása: kis mennyiségben nyugtató, izgalomcsökkentő hatás lép fel, a reakciókészség, a fájdalomérzet csökken, a pupilla szűkül, csökken vagy megszűnik a szexuális vágy. Nagyobb mennyiségben légzési és keringési elégtelenség, általános görcsös állapot jelentkezik. Túladagolás esetén a száj és a körmök kékesen elszíneződnek, a pupilla beszűkül, a légzés szabálytalan lesz, a testhőmérséklet alacsony, a vérnyomás leesik. A drogfogyasztó kómás állapotba kerül, majd beáll a halál.

3. hallucinogének (tudatállapot-módosítók): cannabis-származékok: marihuána, hasis, hasisolaj, LSD, PCP, DMT. Fogyasztás módja: a marihuanát, a hasist elszívva fogyasztják, a hasisolajat cigarettára csepegtetve szívják el, néha süteménybe sütve eszik meg használóik, az LSD-t bélyegszerű formában is használják. A kifejtett hatás a fogyasztott mennyiség szerint változik. Fizikálisan szájszárazságot, éhségérzetet, hányingert okoz és csökkenti a reflexeket; nagy mennyiségben hányást idéz elő; túladagoláskor halált eredményez a használata. Az LSD fő hatása a tudatmódosítás, állandó hallucinációkat okoz. Feszültség, pupillatágulás, vérnyomás emelkedés és fokozott izgalom jelzi a szer jelenlétét a szervezetben.

A kábítószerekről általánosságban elmondható, hogy a kezdetben még ártalmatlannak tűnő szer nagyon hamar a használója fölé kerekedik és szinte teljes egészében átveszi az élete fölötti uralmat. A fogyasztó észre sem veszi, hogy egy láthatatlan sötét erő kezdi el mozgatni és cselekvésre ösztönözni, így a kábítószer sajnálatos módon a drogfogyasztó elsőszámú életvezetőjévé válik. Ezért van az, hogy a drogfogyasztó olyan dolgokat is elkövet, ami korábban nem volt jellemző rá, pl. lopás, csalás, betörés, gyilkosság. A kábítószer kipróbálása és használata az alábbi okokra vezethető vissza: kíváncsiság, kalandvágy, lázadás, a valóságtól történő eltávolodás, menekülés a családi, iskolai problémák, megoldatlan konfliktusok elől, kortársak, barátok rábeszélése, unalom, önbizalom hiányának pótlása, családon belüli szexuális zaklatás, csonka család, a szülők túl szigorú vagy túl engedékeny nevelése. Pszichés tünetek is jelentkeznek: kedélyállapot-változás, levertség, kedvetlenség, közöny, ok nélküli örömkitörések, koncentrációs zavar, indokolatlan fáradtság, gyors kimerülés, ingerlékenység, idegesség, alvászavarok. Testi tünetek: beesett, hamuszürke arc, elszíneződött bőr, véraláfutások, tűszúrásnyomok, szájszárazság, orrfolyás, tág vagy szűk pupillák. Magatartásbeli zavarok: túlzott költekezés, állandó kölcsönkérés, pénz és egyéb értékek eltűnése, a ruházat elhanyagolása, kimaradozás iskolából vagy munkahelyről és elmagányosodás.

A drogfogyasztásnak a leghatékonyabb ellenszere a megelőzés, de ha már beállt a betegség, akkor a drogfogyasztó feltétlenül jelentkezzen terápiára. A gyakorlat azt bizonyítja, hogy érdemes a terápia után hosszabb rehabilitációra küldeni a betegeket, ahol kiszakítják őket a régi környezetükből, és megpróbálják újra „összerakni” pszichikailag a tévútra térteket.

Dr. Vajda Sándor

főorvos

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Brigitta / Vasárnap, 2014. december 14., 07.50 Válaszoljál rá!

Jó napot. Kérem segitsen. 19eves lany vagyok fél évvel ezelőtt még használtam szintetikus porokat évekig azóta nem és most olyan panaszaim vannak hogy hányok napok óta és a gyomromba semmi nem marad meg kérem segitsen már nincs éjszakám se nappalom.

Hozzászólt: Mester Anita Anita / Kedd, 2013. május 28., 16.06 Válaszoljál rá!

Nagyon jó amit leirtatok

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu