Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 15., 10.44

A köhögés a szervezetünk normális védekező reakciója

Írta: (onlinejelen)
2015. november 06., 04.00 Péntek

Az ősz, a tél kezdeti időszakasza a megfázások, köhögések jelentkezésének, sokszor tartóssá válásának ideje. A köhögés nem betegség, hanem tünet, a tüsszentéshez hasonlóan, a szervezetünk védekező mechanizmusához tartozik, amely arra irányul, hogy a légutakba került szennyező anyagokat, szemcséket, a levegő erőteljes kiáramoltatásával, eltávolítsa. Ez a folyamat akkor is működik, amikor nyák vagy egyéb váladékok jelennek meg a légutakban, így nátha, hörghurut vagy tüdőgyulladás esetében is. Köhögési ingerkor a rekeszizom hirtelen összehúzódik, izomerő hatására a tüdőben lévő levegő lökésszerűen távozik a légutakból, magával sodorva az idegen anyagokat is.

Megkülönböztetünk akut (heveny) köhögési tüneteket, amelyek leggyakrabban a megfázások kísérői és a vírusok vagy baktériumok okozta légúti gyulladással jár és kevesebbet tart, mint három hét. Krónikus köhögésről beszélünk, ha az hosszabb ideig tart és spontánul, házi kezelés hatására nem szűnik meg, ezek már orvosi kezelést igénylő esetek. Ezeknek különböző okai lehetnek, többek között: asztma, allergia, krónikus obstruktív tüdőbetegség, szívbillentyű-hiba, tüdőtágulat, a hörgők krónikus gyulladása (gyakori a dohányosoknál), gümőkór, tüdődaganat, krónikus arcüreggyulladás, gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe vagy különböző gyógyszerek mellékhatásai.

A köhögésnek több típusa, ezzel együtt többféle háttere van. Száraz köhögésről akkor beszélünk, amikor a beteg úgy érzi, a szája, torka kiszáradt, valami van a légutakban és azt próbálja felköhögni eredménytelenül. Ez a típus leggyakrabban a torokgyulladás, allergia, vagy a nyálkahártya kiszáradása kapcsán lép föl. Száraz köhögés jelentkezik az ún. húzó köhögés esetén is, amely egyes fertőzések (szamárköhögés), gégegyulladások, asztma kapcsán jön létre. Ilyenkor a beteg légvétele hangos, sípoló jellegű, váladékürítéssel nem jár. Igen gyakori oka a száraz köhögésnek a fűtés beindulása, amikor, ha nem használunk légpárásítót, a száraz levegő miatt a nyálkahártya kiszárad. Az ilyen típusú tünetek kezelésénél elsődleges fontosságú a légutak nyálkahártyájának nedvesítése, ezt szobai párásítóval vagy szobai szökőkutak alkalmazásával érjük el. Fontos a bőséges folyadékbevitel, de ajánlott a régi, jól bevált kamillás inhalálás is. Súlyos esetekben használjunk – az orvos által felírt, brómhexin vagy codein tartalmú – gyógyszereket is. A nedves (vagy produktív) köhögésre jellemző a különböző mennyiségű váladékok felköhögése, ez a produktum többnyire kórokozókat is tartalmaz, azért azt minden esetben ki kell üríteni, hogy ne kerüljenek az emésztő csatornába.. Kezelésében legfontosabb a váladék oldása inhalálással, bőséges folyadékfogyasztással, valamint nyákoldó gyógyszerekkel.  

    A gyerekeknél váladékos köhögés esetében a következő elvet érdemes követni: reggel, illetve a kora délutáni órákban adjunk váladékoldó készítményt, éjszakára viszont adjunk köhögéscsillapítót, hogy a gyerek tudjon pihenni. Este, lefekvés előtt sose adjunk váladékoldót, mert az is köhögést okoz és lehetetlenné teszi az éjszakai pihenést. Ha a váladékos köhögés hátterében tüdőgyulladás, illetve arcüreggyulladás áll, akkor a kezelést antibiotikumokkal egészítjük ki, de csakis orvosi utasításra.

Szopogassunk köhögés elleni (például fekete ribizli-, eukaliptusz- vagy orvosi pemetefű-) cukorkát, ez fokozza a nyáltermelést és enyhíti a köhögést. Száraz köhögésre keverjünk össze 2 evőkanál mézet két evőkanál citromlével, ez védőréteget képez a nyálkahártyán, nyugtatja az irritált szöveteket, csökkenti a gyulladást, felgyorsítja a gyógyulást. Régi és hatásos gyógymód: hámozzunk meg és daraboljunk össze 6 fej vöröshagymát, és 4 evőkanál mézzel együtt tegyük egy lábasba. Helyezzük az edényt forrásban lévő vizet tartalmazó serpenyőbe. Fedjük le, és lassú tűzön forraljuk 2 órát. Szűrjük le és 2-3 óránként vegyünk be belőle egy evőkanállal. A vöröshagymában lévő anyagok ingerlik a nyálkahártyát, s ez segít felhozni a slejmet. A kamilla gyulladásgátló gyógynövény, fogyaszthatjuk teaként, vagy inhaláció formában, csillapítja a hurutos köhögést. A kakukkfű, a fehér mályva levele olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nyugtatják a légutakat. A kámforos vagy mentolos balzsamot kenjük a nyakra, a mellkasra, ezek tisztítják a légutakat, megkönnyítik a légzést.

A köhögés legtöbbször 7-10 nap alatt elmúlik, ha tovább húzódik, esetleg zöld vagy véres köpetet köhögünk fel, forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy egy súlyosabb légúti betegség áll a háttérben.

Dr. Vajda Sándorfőorvos     

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu