Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. augusztus 06., 19.38

A kulcs világszerte a megelőzés!

2012. december 11., 20.33 Kedd

Az AIDS-et – szerzett immunhiányos tünetegyüttes a humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés által okozott betegséget – 1981. december 1-jétől jegyzik, mint különálló betegséget. Viszont a vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudósnak az a véleménye, hogy a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a 20. század első felében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint százezer ember közül átlagban 5,7 fertőzött. Ezért az AIDS-t a legpusztítóbb pandémiák egyikeként tartjuk számon. A betegség súlyosságát fokozza a szociális stigma is, ami még inkább megnehezíti a fertőzöttek életét.

2011 végén 34 millió HIV-fertőzött ember élt a Földön, akik közül 3,3 millió 15 év alatti gyermek. A múlt évben 2,5 millió ember fertőződött meg újonnan a vírussal, és 1,7 millióan haltak meg AIDS-ben, a legtöbben Afrikában. Több mint hatmillióan vannak azok, akik jogosultak a kezelésre, mégsem kapnak ellátást.

Nagyon fontos tudni, hogy a vírus nem terjed könnyel, nyállal, köhögéssel, tüsszögéssel, izzadsággal, és nem fertőzhetnek meg a szúnyogok sem. A mindennapi érintkezés, de még a közös pohárhasználat sem veszélyes: így nem terjed a fertőzés, ahhoz a testnedvek (vér, hüvelyváladék, ondó, anyatej) cseréje kell – ezért lehet kockázatos egy sterilizálatlan fecskendő vagy tetováló gép. A "csere" annyit jelent, hogy közvetlen a véráramba kell kerülnie az idegen nedvnek, vagyis önmagában egy tüsszentés, köpés vagy karmolás nem kockázatos, sőt a nyál, ha nem keveredik vérrel nem is tartalmaz HIV-vírust, a szexuális érintkezés is sérüléstől kezdve válik veszélyessé. Veszélyes viszont a védekezés nélküli nemi kapcsolat és az intravénás droghasználat. Több mint harminc év után is újra és újra el kell ismételni ezeket a tényeket az AIDS-ről.

A WHO 1988-ban nyilvánította december elsejét az AIDS elleni küzdelem világnapjává. Ennek egyik legfontosabb üzenete, célja e szörnyű betegséggel kapcsolatos felvilágosítás, a megelőzés, az emberek mozgósítása a HIV elleni küzdelemben, a biztonságos szexuális élet fontosságának (óvszer használata) tudatosítása. Tény, hogy egyre jobbak a gyógyszerek, mind nagyobb az esélye annak, hogy a HIV-fertőzés nem alakul át AIDS-betegséggé, de a kérdés kulcsa világszerte a megelőzés.

Romániában a HIV/SIDA Román Központ 2012. június 30-án közétett adatai szerint, a HIV-vírussal fertőzött személyek 48 százalékának esetében a fertőzés heteroszexuális úton történt. A nyilvántartott HIV/AIDS-fertőzöttek száma 9475, közülük 237, 14 év alatti gyermek. Ugyanezek az adatok egy igen gyors lefolyású epidemiológiai jelenségre is felhívják a figyelmet, amely az intravénás droghasználók között terjed. Idén 157 ilyen úton fertőzött személyt vettek nyilvántartásba.

A HIV/AIDS elleni küzdelmet irányító országos bizottság 2013-ra konkrét feladatokat tartalmazó kampányt határozott meg, melynek célja a megelőzés, felvilágosítás. Ismét beindítják a Prezervativul (Óvszer) programot, az iskolai egészségnevelési akciókat, a közös fecskendők elleni küzdelmet, az önkéntes tesztelési programot elsősorban a legjobban veszélyeztetettek körében stb.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2011-ben nagyobb szabású felmérést végzett 14-19 és 20 évnél idősebb személyek körében. A felmérés célja az AIDS-szel és HIV-vírussal, a fertőzés, a betegség terjedésével, a megelőzéssel kapcsolatos ismeretek tesztelése volt. Bebizonyosodott, hogy ezek az ismeretek sajnos most, jó harminc év után is, igen hiányosak! Éppen ezért a közegészségügyi igazgatóság egészségnevelő osztálya a Román Vöröskereszt Arad megyei fiókszervezetével és a Noi şi ceilalţi Egyesülettel együttműködésben folytatja a közös egészségnevelési és tájékoztatási akciókat, rendezvényeket mindenekelőtt a fiatalok körében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu