Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. augusztus 09., 02.04

A kullancscsípés veszélyei

2015. május 15., 17.23 Péntek / Arad

Lassan beköszönt a jó idő, és igyekszünk mennél több időt tölteni a természetben, sokszor nem is gondoljuk, hogy a kirándulások alkalmával összeszedett élősködők aggodalomra adnak okot, hiszen különböző betegségeket terjeszthetnek. A kullancsok 3-6 mm hosszúságú élősködők, az atkák egyik alrendjébe tartoznak, a magas páratartalmú helyeket, a tölgyerdőket kedvelik, nem szeretik a meleget és a fényt. Az ember bőrére hang és szaginger hatására ejtik rá magukat, lakmározás előtt a bőrt érzéstelenítik, így sok esetben észre sem vesszük azokat. Miközben táplálkoznak, saját gyomorgyomornedvüket a vérkeringésünkbe juttatják és azzal együtt a különböző kórokozókat is. A fertőzött kullancsokból a kórokozók emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk azokat. A kullancs eltávolítására nem célszerű olajat, krémeket, kenőcsöket, alkoholt, vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, vagy bekenni, mert az oxigén hiánnyal küzdő parazitából még több kórokozó juthat a szervezetünkbe, de vigyáznunk kell, hogy ne nyomjuk össze a kullancs potrohát sem, mert ekkor „köpi” a vérkeringésbe a vírusokat és baktériumokat. Eltávolításukra a legajánlottabb a kullancskiszedő-csipesz, de ha ez nem áll rendelkezésünkre, és ha hosszúak a körmeink, meg lehet próbálni a hüvelyk és középső ujjal, közel a fejéhez kell megfogni és enyhe húzással többnyire kijön a fej beszakadása nélkül. Ha a feje bent marad a bőrben, nem okoz különösebb problémát, az már nem terjeszti a fertőzést, és a szervezetünk úgy viselkedik vele szemben, mint bármely idegen testtel, kilöki magából.

     A biztonságos idő az agyvelőgyulladás elkerülésére 4-6 óra, a Lyme-kór esetében 24 óra. A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás, a csípést követő 5-14 napon jelentkezik, láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalmak formájában. A betegek egyötödénél fejlődik ki a betegség agyhártyagyulladással, agyvelő és gerincvelő gyulladással, súlyos esetekben arcideg bénulás, a tarkó, a vállöv és a karok bénulása léphet fel. Megelőzésére a legajánlottabb az agyvelőgyulladás elleni oltás, ami már egyéves kortól a gyerekeknek is adható, két fázisban végzik, és általában három évig véd, utána meg kell ismételni.  A kullancs-csípés által bekerülhet a szervezetünkbe egy baktérium is, ami a Lyme-borrellosis betegséget okozza. A csípés után néhány nappal egy piros, körkörös, gyűrű alakú folt jelenik meg a bőrön (kokárda foltok), ami magától elmúlhat, de a vérbe került kórokozó – ha nem kezelik idejében –, izületi gyulladást, idegrendszeri panaszokat, memóriazavart, szívizomgyulladást és más nagy fájdalommal járó panaszokat okozhat. Azért ajánlatos idejében felkeresni a háziorvost, a pontos diagnózis után a betegség kezelhető, sajnos a Lyme-kór elleni védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésünkre. 

     A megelőzés érdekében, elsősorban az öltözködésre kell nagy figyelmet fordítani, kiránduláskor ügyelni kell arra, hogy nagy felületű bőrt ne hagyjunk szabadon, főleg az alsó végtagokat kell védeni, viseljünk hosszú nadrágot, amit tűrjünk be a zokniba, az inget, pólókat is gyömöszöljük bele a nadrágba, a hosszú hajat ajánlatos lófarokba kötni és sapka, vagy kalap alá helyezni. A világos színű öltözéknek az az előnye, hogy könnyebben észrevehetjük, azonosíthatjuk a kullancsot. A gyógyszertárakban kaphatók különböző rovar- és kullancsriasztó szerek, amelyekkel kiránduláskor be kell fújni a szabadon maradt bőrfelületet. Otthon ellenőrizzük bőrünket (főleg a térd, a könyökhajlatokat, az ágyék környékét), a gyerekeknél ajánlatos a fül körüli részt és a fejbőrt is alaposan átvizsgálni, hogy nem találunk-e egy vagy több fekete pontot, majd zuhanyozzunk le, a használt ruhát, zoknikat, tegyük a mosógépbe, mert lehet, hogy az öltözéken megbujt kullancs gazdára vár. Ha találunk kullancsot, azt ajánlott minél hamarabb eltávolítani, a csípés helyét fertőtlenítsük jódkészítményekkel, vagy alkohollal, de ezek hiányában kölnit is használhatunk. Figyeljük a csípés helyét öt-hat héten keresztül, általában egy két napon belül körömnyi nagyságú bőrpír szokott jelentkezni, enyhe viszketés kíséretében, ez többnyire a szervezet védőreakciójának tulajdonítható, és maguktól elmúlik, de ha körkörös „kokárda foltok” jelentkeznek, azok már a Lyme-kór előhírnökei és a diagnózishoz szükséges a vérminta szerológiai vizsgálata. A kullancsveszélyt komolyan kell venni, de megfelelő elővigyázatossággal megelőzhető és élvezhetjük a természetjárás örömeit.

                                                                        

Dr. Vajda Sándor

főorvos  

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu