Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 08., 00.28
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Folytatódik a méhnyakrák szűrési kampány

A leghatékonyabb fegyver a megelőzés

2013. január 22., 15.41 Kedd / Arad

Az  Európai Unió országaiban a Európai Méhnyakrák Megelőzés Hetét most, január utolsó hetében tartják. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nemzetközi kezdeményezés, amely harmadik éve kerül megrendezésre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a méhnyakrákra és annak megelőzési lehetőségeire.

Világviszonylatban ugyanis a méhnyakrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés, évente közel 500 000 új esetet diagnosztizálnak. A mellrák és a tüdőrák után a harmadik helyen áll a rák okozta halálesetek rangsorában. Az évente újonnan felfedezett 500 000 eset közel 30%-a 15–44 éves. Európában évente 60 000, Romániában 3000 új esetet diagnosztizálnak. E kegyetlen kór okozta halálesetek száma európai viszonylatban 30 000 (évente), romániai viszonylatban 2000.

A méhnyakrák akkor alakul ki, amikor a méhnyak sejtjei szabályozatlan osztódásba kezdenek. A sejtek betörhetnek a környező szövetekbe, és a daganat ráterjedhet a végbélre és a húgyhólyagra. A méhnyakrák főleg a környező nyirokcsomókban, a gerincben és a tüdőben ad áttéteket. A méhnyakrák általában igen lassan, 10-15 év alatt fejlődik ki.

A szöveti elfajulás leggyakrabban 25-40 év között alakulhat ki, és állapota egyre súlyosabbá válhat. Ha nem észlelik idejében, akkor a sejtek a méhnyak felszínéről betörhetnek a mélyebb szövetrétegekbe és tumorsejtekké fejlődhetnek. Ekkortól már méhnyakrákról beszélünk. Tünetei:vérzés a hüvelyből nemi aktus közben, után (kontakt vérzés), fájdalom a méhszáj területén aktus közben, rendszertelen, igen kevés vérzés, bőséges menstruációs vérzés, alhasi panaszok, szokatlan hüvelyi folyás, hátfájás, testsúly csökkenés…

A súlyos betegség elleni küzdelem egyik leghatékonyabb fegyvere ennek idejében történő felfedezése. Az Egészségügyi Minisztérium által finanszírozott, tavaly beindított ötéves ingyenes méhnyakrák-szűrési program fő célja a megelőzés, a méhnyakrák következtében történő elhalálozások számának csökkentése. Az ingyenes, Babeş-Papanicolau tesztként ismert szűrővizsgálat elvégzésére minden 25 és 64 év közötti nő jogosult. A kampányban azok a nők vehetnek részt, akiknél még nem diagnosztizálták a kórt.

A vizsgálaton nem vehetnek részt azok, akiknek esetében valamilyen sebészeti beavatkozás során eltávolították a méhnyakat, illetve azok sem, akik teljes méheltávolításon estek át. Ugyanakkor azon 64. élet évüket betöltött hölgyeket sem veszik be a programba, akiknél a legutóbbi három citológiai vizsgálat eredménye normális volt.

A mintavételre a háziorvosnál kell feliratkozni, ahol megtörténik az első felvilágosítás is a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatban.

A felvilágosítást követően eldől, hogy az érdekelt személy bekapcsolódhat-e a programba. Ha igen, kap egy jóváhagyó nyomtatványt a szűrővizsgálatot elvégző egészségügyi intézmények listájával. Az intézmény kiválasztása után a páciens előrejegyezheti magát a mintavételre.

Az eredményeket a jóváhagyó cédulát kitöltő háziorvosnak kézbesítik, ő közli a diagnózist a pácienssel.

Ezekben a hetekben az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakosztálya a Vasile Goldiş Nyugati Egyetemmel, valamint az Orvostanhallgatók Egyesületével közösen számos tájékoztató-nevelő jellegű akciót szervez a lakosság körében.

Dr. Călin Ardelean

osztályvezető

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu