Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 03.22

A meghűlés tünetei és megelőzése

2014. november 18., 19.00 Kedd / Arad

A megfázás a leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében, amelyet a felső légúti traktus vírusos megbetegedése okoz. Ez a betegség már az ősidők óta kíséri az emberiséget. Tüneteiről és kezeléséről a legrégebbi orvosi szöveg, az egyiptomi Ebersz-papirusz tekercs is beszámol, amelyet i.e. 1550 körül írtak. A „meghűlés” elnevezést a XVI. században kezdték használni, mivel tünetei hasonlóak az időjárás okozta megbetegedésekhez. A felnőttek évente átlagosan két-öt alkalommal fertőződnek meg, míg a gyermekek évente hat-tíz alkalommal is. A tünetekkel kísért fertőzések előfordulási aránya magasabb az idősek körében, a gyengülő immunrendszerük miatt. A statisztikusok szerint a meghűlés miatt kiesett munkaidő az összes betegszabadságos munkanapok 40%-át teszi ki, de jelentős az iskolai mulasztott napok száma is.

A meghűléses fertőzéseknél több mint kétszáz vírus játszik közre, de a kutatók szerint a leggyakoribb kórokozó a rhinovírus (az esetek 30-80%-ban). Terjedése kétféle módon lehetséges: a vírust tartalmazó levegőben szállított cseppek belégzése vagy szájon át bekerülése útján, illetve fertőzött orrváladékkal vagy fertőzött tárgyakkal való érintkezés útján. A fertőzés terjedése gyakori a napközikben, az iskolákban, ahol sok gyenge immunitású és gyakran nem kielégítő higiénés állapotú gyermek tartózkodik zárt közösségekben. A fertőzést innen tovább viszik az otthonaikba, továbbadják családtagjaiknak, játszótársaiknak. A rhinovírus által okozott meghűlések a tünetek jelentkezésétől számított első három nap során a leginkább fertőzőek, ezt követően sokkal kevésbé.

A meghűlés jellemző tünetei a köhögés, az orrfolyás, az orrdugulás, és a torokfájás. De jelentkezhet még, izomfájdalom, fáradtságérzet, fejfájás, étvágytalanság is. A megfázástól szenvedő személyek mintegy 40%-ánál fordul elő torokfájás, körülbelül 50%-nál jelentkezik köhögés és izomfájdalom. A láz nem gyakori tünet a felnőttek körében, viszont gyakran jelentkezik a csecsemőknél és kisgyermekeknél. A meghűlés kezdetekor rendszerint fáradtságérzet, hidegérzet, borzongás, tüsszögés és fejfájás lép fel, de jelentkezhet az orrnyálkahártya gyulladása, torokkaparás és torokfájás is, amelyeket orrfolyás, köhögés, végtagfájdalmak, néha enyhe láz követ. A meghűlés kezelésénél elsődleges a tünetek megszüntetése, ennek fontos része a testi nyugalom, a meleg, de nem túlfűtött szobában való tartózkodás. Köhögés és orrfolyás esetén (különösen kisgyermekeknél) nagyon fontos a folyadékpótlás. Mások védelme érdekében lehetőleg ne menjünk közösségbe, ne utazzunk tömegközlekedési járműveken, vagy ha ez feltétlenül szükséges, használjunk arcmaszkot.

A kamilla- vagy más gyógynövényforrázatok meleg gőzeinek belégzése (inhaláció) jó hatású, mert segíti a légutak kitisztulását, javítja a nyálkahártyák vérellátását, megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, így csökken a köhögési inger és a torokfájás is. A tünetek enyhítését célzó kezelések között vannak az egyszerű fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók (ibuprofén, paracetamol), vagy az acetilszalicilsav (aszpirin) tartalmú gyógyszerek is. A köhögéscsillapítók alkalmazásáról megoszlanak a vélemények, alkalmazásuk egyéni megfontolást igényel, mivel egyrészt csökkentik a légutak váladékainak ürülését, ami nem kívánatos hatás, másrészt az erős kínzó köhögés jobban megviseli a beteget, mint maga az alapbetegség. Az orrfolyásos tünet orrspray alkalmazásával mérsékelhető, de használata csak rövid távon javasolt (maximum 5 napig), mert hosszú távú alkalmazásától kiszáradhat és bedagadhat az orrnyálkahártya.  Az antibiotikumok hatástalanok a vírusos fertőzésekkel szemben, de ha másodlagos bakteriális fertőzés lép fel (arcüreggyulladás, garatgyulladás vagy középfülgyulladás) használatukat a családorvos javasolhatja. Az alternatív gyógymódok is alkalmazhatók, így a propoliszos méz immunerősítő, fertőtlenítő hatású, csökkenti a torokfájást. Jó hatása van a langyos sósvízzel való gargarizálásnak és a cink tartalmú anyagok alkalmazásának. Az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, erősítik az immunrendszert. Ajánlott, hogy ezeket természetes forrásból szerezzük be. Magas a C-vitamin tartalma a bogyós gyümölcsöknek, citrusféléknek, a paprikának és a savanyú káposztának. Az A-vitamin (megtalálható a májban, sárgarépában, tej és tejtermékekben, csukamájolajban), erősíti a nyálkahártya védekező képességét. A gyógyteák (kamilla, bodza, hársfavirág, csalán, kakukkfű, citromfű) segítik a bélműködést, a salakanyagok távozását, biztosítják a szükséges folyadékot a szervezetnek. A meghűlés megelőzésének hatékony módja, az ha fizikailag megakadályozzuk a vírus terjedését, ezt elsősorban rendszeres kézmosással és arcmaszk viselésével érhetjük el. Kerüljük a zsúfolt helyiségeket, tömegközlekedési járműveket, tartózkodjunk és mozogjunk sokat a szabadban. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget nyers állapotban.

                                                                                               

Dr. Vajda Sándor

főorvos                                                                                                    
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu