Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 15.04

A strandokon elkapható betegségekről

2012. július 05., 21.11 Csütörtök

Nyáron, aki csak teheti, a vizek melletti hűsítő élményt nyújtó fürdőhelyeket választja, legyen az folyóvíz, szervezett strand, vagy valamelyik tenger. 

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

A szakorvosok tanulmányozzák és előírják a biztonságos fürdőzés kritériumait, számos közleményben felhívják a figyelmet a túlzott napozás veszélyeire, de a strandokon, mivel nagy tömeg fordul elő kis helyen, különösen a nagy melegben, a vizek fertőzöttsége sokkal nagyobb lehet, mint normál körülmények között. A fürdővízben lévő kórokozók különböző fertőzések okozói lehetnek, a vírusok, baktériumok sok esetben influenza szerű panaszokat vagy hasmenést is okozhatnak. Ha a fül hallójáratába víz kerül és annak eltávolítását a fülzsír akadályozza, könnyen hallójárati gyulladás keletkezik (a gyerekeknél gyakoribb), ezért fontos a megelőző parafinolajos kezelés. A gyerekeknél fennáll a kiszáradás veszélye, ezért szükséges a megfelelő, magas faktorszámú naptej alkalmazása, figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékok fogyasztására, főleg szénsav mentes ásványvíz, vagy langyos tea formájában(az édes, cukros innivaló csak rövid időre csökkenti a szomjat). Fontos, főleg a kisdedeknél, hogy mindig legyen a fejük befedve, és azt ne érje direkt napsugárzás és ha már nagyobbacska és úszni is tud, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Ha strandolás után kivörösödik a szemünk, könnyezik és fáj, nem bírja a világos fényt és olyan mintha lenne benne valami idegen test, kötőhártya-gyulladásra (konjunktivitis) gyanakodhatunk. A szemorvosok adatai szerint, nyáron többen panaszkodnak ilyen tünetekre, többnyire a víz tisztításához használt klór tehető felelőssé, de ha közrejátszanak a baktériumok, vírusok vagy egysejtűek (pl.Clamydiák) akkor akut gennyes kötőhártya-gyulladásban szenvedünk, amivel feltétlenül a szakorvoshoz kell fordulni.

Van néhány fertőző bőrbetegség, amelyek kifejezetten a strandokon, uszodákban terjednek, ezek közül a leggyakoribb a szemölcs, amelynél a papilloma vírus kóros burjánzásra készteti a hámréteg sejtjeit. A talpi szemölcs jellemzően uszodai fertőzés, de megjelenhet a homlokon és leggyakrabban a kézháton. Ezeket, helyi érzéstelenítésben éles kanállal, vagy elektromos kiégetéssel lehet eltávolítani. A bőrgomba, először a talpon, a lábujjak közeiben, kipirosodással, viszketéssel, hámlással jelentkezik, de ha nem kezelik, átterjedhet a körmök alá is, ahol már nehezebb kezelni. Jellegzetes melegvizes „strandbetegségnek” tekinthetjük a vaginális gombásodást, amely kellemetlen és bőséges fehér hüvelyváladék megjelenésével jár, hasonló a trichomonas vaginálishoz, de ennél még vizelési panaszok is jelentkeznek, ám a tünetek szakorvosi kezelés után hamar elmúlnak. Ha a strandon baktériumok,

(strepto- illetve staphylococcus) támadják meg a bőrt, akkor az ótvar jelenik meg, leginkább az arcon, élénkvörös, sárgás pörkösödés, amely gyorsan terjed és csak antibiotikum kezeléssel szüntethető meg. Érdekes jelenség, hogy a hólyaghurut (a közfürdőket használóknál) sokkal gyakoribb ilyenkor, mint télen, mivel nem felfázás okozza, hanem a hólyagba bejutott kórokozók. A hurut fájdalmas vizeléssel jár, a gyakori, görcsös vizelési ingerhez erős égő, szúró fájdalom társul. A panaszok megjelenésekor fontos a családorvost felkeresni, hogy megfelelő kezeléssel megelőzzék a betegség krónikussá válását.

Célunk, nem az, hogy bárkit lebeszéljünk a strandolás öröméről, hiszen a vízforgatásos fertőtlenítés igen hatásos és az engedéllyel rendelkező fürdőket állandóan ellenőrzik a szakemberek. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, ajánlott néhány, egyszerű óvintézkedést betartani: a nyilvános WC használata előtt és után mossunk alaposan kezet, figyeljünk az ülőke tisztaságára (ha lehet ne üljünk rá), a fürdés után a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra, a strandon, tussolóban, szaunában hordjunk papucsot (a gombásodás elkerülésére), ha nagyon meleg van, akkor se üljünk vagy feküdjünk a hideg kövezetre, a medence elhagyása után mindig alaposan tussoljunk le, ajánlott pamut fehérneműt viselni.

Dr. Vajda Sándor

főorvos
http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu