Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 19.27

A strandolás láthatatlan veszélyei

Írta: (onlinejelen)
2017. július 24., 18.00 Hétfõ

Nyáron, aki csak teheti, a vizek melletti hűsítő élményt nyújtó fürdőhelyeket választja, legyen az folyóvíz, szervezett strand, vagy valamelyik tenger. A tengerparti nyaralásnál általában fel vagyunk készülve a napozás okozta veszélyekre, ám egyéb, nem látható veszélyforrásokkal is számolnunk kell. Így a medúzacsípéssel, a tengeri sün tüskéivel, a ráják méreg anyagával is. A kellemetlenségek elkerülésére, lehetőleg mindig a vizimentők közelében ússzunk, vegyük komolyan a figyelmeztető jelzéseket, sose nyúljunk olyan tengeri élőlényhez, amit nem ismerünk. Ajánlott, hogy legyen nálunk strand-elsősegélycsomag, mely tartalmaz ecetet (a sérülés helyén alkalmazva nagyon hatásos), fájdalomcsillapítót, antihisztamint és hidrokortizon krémet, gézt, kötszert.

A szakorvosok tanulmányozzák és előírják a biztonságos fürdőzés kritériumait, számos közleményben felhívják a figyelmet a túlzott napozás veszélyeire, de a strandokon, mivel nagy tömeg fordul elő kis helyen, különösen a nagy melegben, a vizek fertőzöttsége sokkal nagyobb lehet, mint normál körülmények között. A fürdővízben lévő kórokozók különböző fertőzések okozói lehetnek, a vírusok, baktériumok, sok esetben influenzaszerű panaszokat vagy hasmenést is okozhatnak. Ha a fül hallójáratába víz kerül, és annak eltávolítását a fülzsír akadályozza, könnyen hallójárati gyulladás keletkezik (a gyerekeknél gyakoribb), ezért fontos a megelőző parafinolajos kezelés. A gyerekeknél fennáll a kiszáradás veszélye, ezért szükséges a megfelelő, magas faktorszámú naptej alkalmazása, figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékok fogyasztására, főleg szénsavmentes ásványvíz, vagy langyos tea formájában – az édes, cukros innivaló csak rövid időre csökkenti a szomjat. Fontos, főleg a kisdedeknél, hogy mindig legyen a fejük befedve, és azt ne érje direkt napsugárzás, és ha már nagyobbacska és úszni is tud, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A napszúrást sokan csak apró kellemetlenségnek tartják, pedig komoly egészségügyi problémát jelenthet. Legjellemzőbb tünetei: fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, gyengeség, szomjúságérzet, hányinger formájában jelentkezhet. A legfontosabb teendő, hogy árnyékos helyre, hűvös helyiségbe jusson a beteg. A tarkóra helyezett hideg vizes borogatás jó hatású. Itassunk a beteggel hűvös folyadékot, lehetőleg vizet (sohasem alkoholt vagy koffein tartalmú italt). Ha a tünetek nem javulnak, orvosi konzultáció szükséges.

Ha strandolás után kivörösödik a szemünk, könnyezik és fáj, nem bírja a világos fényt és olyan mintha lenne benne valami idegen test, kötőhártya-gyulladásra (konjunktivitis) gyanakodhatunk. A szemorvosok adatai szerint, nyáron többen panaszkodnak ilyen tünetekre, többnyire a víz tisztításához használt klór tehető felelőssé, de ha közrejátszanak a baktériumok, vírusok vagy egysejtűek (pl. Clamydiák) akkor akut gennyes kötőhártya-gyulladásban szenvedünk, amivel feltétlenül a szakorvoshoz kell fordulni.

Van néhány fertőző bőrbetegség, amelyek kifejezetten a strandokon, uszodákban terjednek, ezek közül a leggyakoribb a szemölcs, amelynél a papilloma vírus kóros burjánzásra készteti a hámréteg sejtjeit. A talpi szemölcs jellemzően uszodai fertőzés, de megjelenhet a homlokon és leggyakrabban a kézháton. Ezeket helyi érzéstelenítésben éles kanállal, vagy elektromos kiégetéssel lehet eltávolítani. A bőrgomba, először a talpon, a lábujjak közeiben, kipirosodással, viszketéssel, hámlással jelentkezik, de ha nem kezelik, átterjedhet a körmök alá is, ahol már nehezebb kezelni. Jellegzetes meleg vizes „strandbetegségnek” tekinthetjük a vaginális gombásodást, amely kellemetlen és bőséges fehér hüvelyváladék megjelenésével jár, hasonló a trichomonas vaginálishoz, de ennél még vizelési panaszok is jelentkeznek, ám a tünetek szakorvosi kezelés után hamar elmúlnak. Ha a strandon baktériumok,

(strepto-, illetve staphylococcus) támadják meg a bőrt, akkor az ótvar jelenik meg, leginkább az arcon, élénkvörös, sárgás pörkösödés, amely gyorsan terjed, és csak antibiotikum kezeléssel szüntethető meg. Érdekes jelenség, hogy a hólyaghurut (a közfürdőket használóknál) sokkal gyakoribb ilyenkor, mint télen, mivel nem felfázás okozza, hanem a hólyagba bejutott kórokozók. A hurut fájdalmas vizeléssel jár, a gyakori, görcsös vizelési ingerhez erős égő, szúró fájdalom társul. A panaszok megjelenésekor, lényeges a háziorvost felkeresni, hogy megfelelő kezeléssel megelőzzék, nehogy a betegség krónikussá váljon.

Célunk nem az, hogy bárkit lebeszéljünk a strandolás öröméről, hiszen a vízforgatásos fertőtlenítés igen hatásos, és az engedéllyel rendelkező fürdőket állandóan ellenőrzik a szakemberek. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, ajánlott néhány, egyszerű óvintézkedést betartani: a nyilvános WC használata előtt és után mossunk alaposan kezet, figyeljünk az ülőke tisztaságára (ha lehet ne üljünk rá), fürdés után a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra, a strandon, tussolóban, szaunában hordjunk papucsot (a gombásodás elkerülésére), ha nagyon meleg van, akkor se üljünk vagy feküdjünk a hideg kövezetre, a medence elhagyása után mindig alaposan tussoljunk le, ajánlott pamut fehérneműt viselni.

Dr. Vajda Sándor főorvos 

 


 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu