Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 09.09

A visszérbetegségről

2010. szeptember 21., 21.16 Kedd
A visszérbetegség (varicositas), igen gyakori betegség, a lakosság közel 20 százalékát érinti, amelyekből 8-10% szorul kezelésre, 65 év felett már eléri a  25% -kos frekvenciát. 


Az összes beteg között több mint kétszer annyi nő van, mint férfi. A betegség többnyire az alsó végtagokon alakul ki, főleg azoknál akik álló foglalkozást végeznek. A dohányosoknál sokkal gyakrabban alakul ki mélyvénás trombózis.

A felületes vénák kitágulásában elsődleges szerepe van a vénabillentyűk elégtelen záródásának, aminek következtében megnő a nyomás a különböző gyűjtőérszakaszban, a vénák kitágulnak, kanyargóssá, merevfalúvá válnak. Azoknál a betegeknél, ahol genetikailag meghatározott kötőszöveti gyengeség tapasztalható (lúdtalpasság, aranyeres csomók vagy sérvek  megléte), gyakoribbak a visszérbetegségek. Elhelyezkedésük (mélységük) szerint lehetnek felületes vagy mélyvénás kóros elváltozások, mindkét rendszernél beszélhetünk sürgős (akut) és idült (krónikus) megbetegedésekről. 

Tünetei az évek során alakulnak ki, eleinte csak azt észleljük, hogy a fárasztó nap után alig várjuk, hogy kissé dagadt lábunkról levegyük a cipőt, a megvastagodott boka viszket, éjszaka izomgörcsök jelentkeznek, a bőr vöröses-barnára színeződik, esetleg hámlik, a vénák mind erőteljesebben látszanak, kisebb-nagyobb lila foltokkal találkozunk. A felületes akut visszeres elégtelenség a már meglévő visszértágulatok talaján alakul ki, mely tágulatok jól látszanak, vérröggel (trombussal) kitöltődnek, gyulladás jelei észlelhetők, bőrpír, fájdalmas duzzanat, melegség (a bőr hőmérséklete emelkedik). A mélyvénás akut trombózis kialakulásának okai között megemlíthetjük: a terhességet, a szülést, a gyermekágyat, a hormonkezelést (fogamzásgátlók), a korábban lezajlott trombózist, a daganatos és gyulladásos megbetegedéseket, a vérképzőrendszeri és a tartós fekvéssel járó  megbetegedéseket, vagy bizonyos anyagcsere-betegségeket, például a cukorbetegséget. 

A visszérbetegség megelőzésénél a legfontosabb teendők: igyekezzünk az ideális testsúly elérésére és megtartására, kerüljük a hosszantartó állást vagy cipekedést, az erre a betegségre hajlamosak kerüljék a termálfürdőt, a szaunát (a melegben az erek kitágulnak), de a normál hőmérsékletű vízben ajánlott sport az úszás, az álló foglalkozást végzőknek, a várandósoknak ajánlott kompressziós harisnyát hordani (a harisnyát fekvő helyzetben kell felhúzni, mielőtt a vénák telítődnek), ajánlott a lábakat magasabbra helyezni, hogy segítsük a vénás áramlást, hordjunk puha, hajlékony talpú cipőt és végezzünk lábtornát.

Kezelése lehet gyógyszeres, amely során az erek falára hatnak, a szkleroterápia során a vénafalakat összetapasztják, vagy sebészeti úton eltávolítják a kórosan elváltozott vérereket. Visszeres panaszokra nem ajánlatos csupán fájdalomcsillapítókat vagy gyógyharisnyát alkalmazni, feltétlenül fel kell keresni a családorvost, hogy ne késsen a hatékony és átfogó kezelés.

Dr. Vajda Sándor,főorvos
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu