Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 14.41

Az anyatej csodálatos táplálék

2012. augusztus 23., 20.31 Csütörtök

Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a gyermeknek egyéves koráig az anyatej legyen a fő tápláléka. A várandóság ideje alatt az anya szervezete felkészül a szoptatásra, a mellben található tejtermelő sejtek elkezdenek szaporodni és átveszik a zsírpárnák helyét. Így a mell megnagyobbodik. 

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Az anyatej a szülést követően termelődik, amikor a prolaktin nevű hormon hatására a tejtermelő sejtek tejet választanak ki az emlőkben. A prolaktin termelését viszont a csecsemő szopása serkenti azáltal, hogy stimulálja a mellbimbóban lévő idegvégződéseket, és ezek üzenetet küldenek az anya agyába. A tejleadási reflex olymódon történik, hogy az oxitocin nevű hormon hatására összehúzódnak a mellben a sima izmok és ez a tejet a tejöblökbe juttatja.

Az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó. A szülést követő első hétben sűrű, sárgás színű tej ürül, amelyet colostrumnak neveznek, és amelynek magasabb a fehérje- és ásványi anyag tartalma, de kevesebb zsírt és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor nagyon magas az immunoglobulin tartalma, ami bizonyos védettséget biztosít az újszülöttnek. A szoptatás 6-15 napja között jelenik meg az érett anyatej, amelynek az összetétele: 1-2% fehérje, 3-5% zsír, 6,5-8% szénhidrát, 5,7% tejcukor, valamint vas-, kalcium-, foszfor-, nátrium- és káliumionok illetve víz. Az anyatej összetétele egy-egy szoptatáson belül is változik, hiszen először egy híg, vízszerű tej ürül, amelyet szomjoltó tejnek is neveznek, majd a szoptatás második felében ez sűrűbbé válik, zsírdúsabb, kalóriadúsabb tej. Az anyatej étel is, ital is a csecsemő számára, ha a gyermek csak szomjas, rövid ideig fog szopni, és hamarosan újra kér. Ha éhes, hosszan a mellen marad, hogy a kalóriadús tejhez is hozzájusson. Fontos tehát, hogy a gyermek szopási idejét ne korlátozzák, hanem mindig várják ki, amíg magától abbahagyja az evést. Ekkor – böfiztetés után – kínáljuk meg a másik mellből is, hogy abból szopik-e még. Így tudja ő maga szabályozni, hogy elegendő folyadékhoz és tápanyaghoz is jusson.

Az anyatej táplál és gyógyít is egyben. Ezt a legtöbb kismama is jól tudja, mégis nagyon sokan már 4-5 hónapos korban tápszert vagy bébiételt is adnak a babának. Nagyon fontos, hogy a babát mindig meg kell szoptatni, ha éhesnek tűnik (éjjel is), az első hónapokban a legtöbb csecsemő naponta 8-12 alkalommal szopik. A mell teltségérzése sok anyánál már az első hetekben csökken, ez természetes folyamat és nem jelenti azt, hogy kevés a tej. A csecsemő csak akkor jut elegendő tejhez, ha szopás közben a bimbóudvar egy részét is a szájába veszi, így tudja a tejöblökből a tejet kipréselni. Fontos, hogy az anya bízzon benne, hogy tud szoptatni, és ne adja fel az első-második próbálkozás után. Ne adjon cumit, cumisüveget a gyermeknek, mivel ez megzavarhatja a kicsi szopási technikáját, és a szoptatott babának nincs is szüksége ezekre az eszközökre. Ha problémák adódnak a szoptatással kapcsolatban, kérje ki a gyerekgyógyász vagy a védőnő véleményét. A szoptatás elősegítése érdekében a szülés után ma már a legtöbb kórházban az újszülöttet rögtön mellre teszik, és hagyják, sőt segítik az első szopásnál. Nagyon fontos, hogy az újszülött együtt lehessen az édesanyjával, hogy korlátlanul szophasson, ennek van egy pszichológiailag is áldásos hatása mind a gyermek, mind az anya számára. Döntő fontosságú a helyes szoptatási testhelyzet megtalálása és kialakítása. Az anyák 98%-a képes lenne szoptatni a gyermekét, ha önbizalommal valamint megfelelő családi háttérrel és alapvető egészségügyi ismeretekkel rendelkezne. A megfelelő szoptatási mód mindig az anya kényelmes elhelyezkedésével kezdődik, hogy lazítani tudjon, hogy képes legyen arra, hogy hosszú ideig erőfeszítés nélkül táplálja a csecsemőjét. Ha a szoptatás folyamán az anya a vállában vagy a hátában feszülést vagy fájdalmat érez, azt jelenti, hogy nem jó szögben tartja a csecsemőt, és meg kell találni a helyes testhelyzetet. Az utóbbi időben elterjedt az igény szerinti szoptatás, amely korlátozás nélkül éjjel-nappal egyaránt gyakori etetést jelent. Minden csecsemő más, van aki gyakrabban igényeli, van aki kevesebb szoptatással is megelégszik. Jó és célszerű a csecsemő igényeihez igazodni és nem az órát figyelni, hogy mikor kell szoptatni. A szoptatások gyakoriságát általában rá lehet bízni a csecsemőre, hiszen ez az ő igénye szerint egy-egy napon belül és hosszabb időszakot tekintve is változó lehet. Ha elegendő az anyatej, akkor a csecsemők általában 1-2 héten belül áttérnek a napi 7-8 alkalommal való szopásra. Az anyatejjel táplált csecsemők sokkal egészségesebbek, mivel megkapják a szükséges fehérjéket, vitaminokat, immunoanyagokat és gyulladáscsökkentőket.

Dr. Vajda Sándor főorvos

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Biro Csilla / Hétfõ, 2012. november 19., 13.00 Válaszoljál rá!

Nagyon fontosnak tartom ezeket a tanacsokat, mivel az elso gyermekemet nem tudtam szoptatni. Most a masodiknal mar remenykedek ebben.

Hozzászólt: anyatigris / Szerda, 2012. augusztus 29., 18.17 Válaszoljál rá!

Ameddig lehetett szoptattam, de utána sem hagytuk abba a tejet. Szép lassan elkezdte a fiam inni azt a tejet amit mi is az apjával és tökéletesen rendben van. Sokat olvastam utána, többek között itt is: http://minu.me/-szeretjukatejet és egyszerűen csak azt kell, hogy mondjam: a tej jó! :)

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu