Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 07.50
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Az egészséges bőr télen (I.)

2009. november 01., 19.28 Vasárnap
Az egyetlen védtelen szövet, amely az élő szervezetet elhatárolja a külvilágtól: a bőr. Egészében véve az emberi szervezet legnagyobb szerve. 


Rendkívül sokoldalú: távol tartja a külső behatásokat, magába zárja a szervezet folyadékait, véd az ártalmas sugárzások ellen, bekapcsolódik a szervezet hőszabályozásába (hűti és melegen tartja a szervezetet), segíti a vérnyomás szabályozását, magában foglalja a tapintószerveket, hozzájárul az egyén alakjának megformálásához, a nemi vonzás egyik fő szerve (ez a formához és a tapintáshoz kapcsolódik), állandóan és tökéletesen felújítja önmagát, differenciálódik, és eközben különféle struktúrákat alkot önmagából (hajat, szőrt, pikkelyt, körmöt, stb.). 

Egy egész életen át kitart, ámbár az öregkorban jelentős mértékben veszít a rugalmasságából. 

A  szervezet egészségi állapotáról jó következtetést ad a bőr állapota: „jó bőrben vagy”, vagy “jól érzem magam a bőrömben”, állítja a nyelvi lelemény.

Amikor beköszönt a téli idő, jó alkalom kínálkozik a bőr számára a pihenésre, regenerálódásra. Bőrünk kipihenheti a hosszú, ultraibolya-sugarakban gazdag nyári napfény hatását, ezért  legyünk mértéktartóak a szoláriumozással, kvarcolással, hiszen a téli bőrproblémákat sem többnyire a napfény hiánya okozza. A hideg levegő üdítő és frissítő, de egyben szárító hatású is. A bőrszárazság a leggyakoribb télen jelentkező bőrprobléma, ugyanis a hidegben kevesebb termelődik a bőr természetes zsírozó és víztározó anyagából, a faggyúból. A központi fűtés melege szintén növeli a ráncosító, arcgyűrő hatást, mivel a száraz levegő és a fűtés fokozza a bőr vízveszteségét. A száraz bőr viszket és e kellemetlen szubjektív tünet mellett egyéb, különböző bőrbetegségek kialakulására is hajlamosít. A bőrt – különösen az arcon és a fejen, néha a kezeken is – közvetlenül éri a hideg és száraz vagy nyirkos levegő, időnként fagypont alatti hőmérséklethez is igazodni kell. Ilyenkor a vérátáramlás jelentősen csökken, emiatt a bőr sápadt és hideg lesz, extrém esetben még a felületét borító védőréteget is elveszíti. Ennek oka, hogy a bőr pórusai is összehúzódnak, és a rosszabb vérkeringés miatt a faggyú- és verejtékmirigyek kiválasztó funkciója csökken, ezért nem termelődik elegendő védőfilm. Amikor a hidegből belépünk egy meleg helyiségbe, a bőrt átszövő erecskék teljesen kitágulnak. Az orca kipirosodik, az orr és a fül bíborvörös lesz, és égő fájdalom jelentkezik. Bár mindez normális reakció, a bőr számára nem ritkán sokknak számít a hirtelen hőmérsékletváltás. Az érzékenyebb bőrűeknél ez gyakran a felületes kapillárisok tartós tágulatához vezet, amely seprűszerűen elágazó kis piros csíkokat hagy maga után. Másoknál a bőr felhámja kiszárad és berepedezik, majd pikkelyesen lehámlik. 

Dr. Vajda Sándor főorvos
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu