Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 16.12

Az epegörcs tünetei és lefolyása

2015. április 14., 16.40 Kedd / Arad

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő szerv, melynek feladata a májban képződő epe tárolása és szükség esetén (étkezéskor) a patkóbélbe való ürítése. A patkóbél és az epehólyag az epevezetékkel kapcsolódik egymáshoz. Az epe egy sárgászöld színű folyadék, amelynek a zsírok emésztésében és lebontásában kiemelkedő szerepe van. Fő alkotóelemei az epesók, a különböző epefestékek (bilirubin) és a koleszterin. A széteső vörös vérsejtekből származó hemoglobin (vérfesték) a májba kerül, ahol epefestékké alakul, majd egy része az epével a bélbe kerül. A széklet barna színét ez a festék okozza. Az epe 80%-át víz alkotja, abban az esetben, ha az epe besűrűsödik, epekő jöhet létre. Az epekő az esetek döntő többségében az epehólyagban alakul ki, jóval ritkábban az epevezetékben képződik. A kövek különböző nagyságot érhetnek el, ritkán az epehólyagot csaknem ki is töltik. Gyakrabban több kiss kő van az epehólyagban, amelyek különböző alakot és formát képeznek. Anyaguk szerint az epekövek 80%-a koleszterinkő, 20%-uk pigmentkő (bilirubinkő). A népesség kb. 13-15% érintett, a nők kétszer gyakrabban betegszenek meg, mint a férfiak. Kifejezetten gyakran fordul elő a világos bőrű, 40 év körüli, elhízott nők között. Az epeköves betegek háromnegyed része panaszmentes. A panaszok epeköves roham formájában jelentkeznek. A roham az epeutak görcsös összehúzódása miatt alakul ki. A görcsös panaszok gyakran zsíros étel fogyasztását követően lépnek fel, néhány perctől több órán keresztül eltarthatnak, a jobb bordaív alatti területen kifejezettek, azonban a hátba is valamint a jobb karba is kisugározhatnak. Böfögés, hányinger, hányás a görcs idején előfordulhat. Abban az esetben, ha a kő az epe elfolyását akadályozza, ún. epepangás jön létre, amely sárgaságot hoz létre és a széklet világos színűvé válik.

A tünetmentes epekő laboreltérésekkel nem jár, de ha az epeutakban elzáródás van, akkor jellegzetes májenzim- valamint vérképeltérések alakulnak ki. A hasi UH (ultrahang) egy gyors és fájdalommentes eljárás az epekövek kimutatására. Ez az eljárás nemcsak az epekövek kimutatására alkalmas, hanem az epehólyag falának vastagságát, a fő epevezeték tágasságát is meg lehet vele állapítani. Létezik néhány speciális röntgenvizsgálaton alapuló eljárás, amely során az epeutakat kontrasztanyaggal meg lehet festeni, és ezáltal akár terápiás beavatkozásra is mód nyílik. Az epegörcs megszüntetésére görcsoldót alkalmaznak, valamint a rizikótényezőknek a kiküszöbölését. Visszatérő epegörcsök esetén a választandó kezelés sebészeti, amely az epehólyag eltávolítását jelenti. Ezt ún. laparoszkópos eljárással végzik, melynek során néhány kis metszéssel eltávolítható az epehólyag. A műtét után a betegek gyorsan felépülnek, rövid a kórházi tartózkodás és a szövődmények is igen ritkák. Használnak még olyan gyógyszereket, amelyek az epeköveket feloldják, és természetes úton távoznak, vagy pedig a szervezeten kívülről jövő lökéshullámokkal a köveket széttörik és azok az epevezetéken távoznak. Ezek a módszerek nem kifejezetten hatékonyak, általában 5 év alatt a kövek 40-50%-a visszafejlődik.

A kövek jelenléte számos betegséget okozhat. Kialakulhat sárgaság (az akadályozott epefolyás miatt elszaporodhat az epefesték), az epeutak gyulladása (májkárosodást, epe eredetű májzsugorodást eredményezhet), az epehólyag átfúródása továbbá akut gyulladása, amely krónikussá válhat, a hólyag falának vastagodása, hegesedése, zsugorodása (évtizedek múltán elrákosodása) és hasnyálmirigy-gyulladás. Az epekő-roham esetén fontos az emésztőrendszer tehermentesítése, tehát a koplalás. Nagyon fontos a folyadékpótlás, naponta többször folyadékot kell fogyasszon a beteg, főleg citromos teát, csipkebogyóteát, limonádét vagy frissen szűrt gyümölcslevet (almából, narancsból), de ezek ne tartalmazzanak cukrot, legfeljebb csak mesterséges édesítőszert. Később lehet gyengére főzött, átszűrt zöldség- és csontlevest, aztán már lehet diétásan főzött rántott és köménymaglevest, zsírszegény krumplilevest is fogyasztani. A beteg ehet főtt rizset, burgonyát főzve vagy püréként, fogyaszthat nyers almát reszelve, sárgarépát, később kompótot, fehér pecsenyét, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, de inkább a savanyított változatokat (kefir, natúr- vagy gyümölcsjoghurt, aludttej). A diéta lényegében zsír- és durva rostban szegény, diétás rostokban gazdag, kímélő fűszerezésű könnyű vegyes táplálék kell legyen naponta 5-6 kisebb adagra elosztva.

Az epegörcs visszatérő tünet. Miután az első görcsös roham jelentkezik, feltételezhető, hogy továbbiak is kialakulnak. Ezért feltétlenül szükséges a családorvos felkeresése, és a megfelelő kezelési mód kiválasztása.

 

Dr. Vajda Sándor

Főorvos

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu