Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.37

Az időskor jellemzői és betegségei

2010. október 02., 12.00 Szombat
„Nem az a fontos, hogy mennyi év volt életedben,

hanem, hogy mennyi élet volt éveidben”
(Abraham Lincoln)


Az öregedés fokozatosan és természetes módon végbemenő folyamat, a születéssel kezdődik, és minden életszakaszban megállás nélkül tart, magában foglalva mind a fejlődés pozitív, mind a hanyatlás negatív folyamatát. 

A szakirodalomban, egyes szerzők az 55-68 éveseket érett középkorúaknak, a 69-76 éveseket öregedőknek, a 77-85 éveseket időseknek és a 85 év felettieket öregeknek tekintik. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint az időskor 75 év felett kezdődik, az ennél fiatalabbak csak idősödők, a 90 évesek és a náluk korosabbak viszont már nagyon idősek, mondhatni: aggok. 

A kor előrehaladtával, a szervezet számos működése hanyatlik, az érzékszervek fogyatékossá válnak (csökken a látásunk, a hallásunk), a testi erő csökkenése, az alkalmazkodási képesség mérsékelődése, a sejtvesztések és azok miatt szükséges regeneráció vagy pótlás hiánya jelentkezik. Változik a kötőszövet rugalmassága, a vesefunkciók csökkennek, a máj metabolikus tevékenysége lassul, a tüdő kapacitása beszűkül, a felszívó nyálkahártya  működések teljesítménye csökken, a központi és perifériás idegrendszer sejtvesztéses okozta kiesési tünetek mind gyakrabban jelentkeznek. Megváltozik az immunrendszer működése, gyakoribbak a fertőzések, az autoimmun betegségek, a daganatos megbetegedések, a kialakuló stressz helyzetekre már nem tudnak megfelelően reagálni, de a fokozott feledékenységben mutatkozó szellemi hanyatlás is hozzátartozik a szokványos öregedéshez. Idősebb emberek esetében szénhidrátok elfogyasztása után a vércukorszint jobban megemelkedik, gyakran a szervezet zsírtartalma több mint 30%-kal megemelkedik, a bőr alatti zsírréteg csökken, a hasüregi zsírtartalom nő, ennek következtében a bőr elvékonyodik és ráncosodik, törékenyebbé válik, és a test alakja megváltozik.

Az időskorra jellemző betegségtípusok a következők: keringési, szív-és érrendszeri megbetegedések (magas vérnyomás, érszűkület, agyi keringési zavarok, agyvérzés), daganatos megbetegedések (pl. az emlő, a tüdő, az emésztőszervek, illetve a prosztata daganata), mozgásszervi, reumatológiai megbetegedések (csont, ízületi kopások, gyulladásos reumás betegségek, csontritkulás), anyagcsere betegségek (cukorbetegség, kóros elhízás), idegrendszeri megbetegedések (mentális hanyatlás, demencia, Alzheimer-kór). A megelőző (preventív) orvostudomány négy fő területe: a fertőző betegségek megelőzését szolgáló védőoltások, a szűrővizsgálatok (például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a rák megelőzésére), a gyógyszeres megelőzés (például aspirin a szívroham vagy szélütés megelőzésére), az emberek egészséges életmódjának (a dohányzás mellőzése, egészséges étrend bevezetése). A lehetséges gyógyszeres prevencióhoz tartoznak még az érelmeszesedés megelőzését szolgáló koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, a megfelelő vérnyomást biztosító és a szélütés megelőzésére javasolt vérnyomás-csökkentők, a csontritkulást megelőző, a csontsűrűségét növelő gyógyszerek is.

2050-re a 65 év feletti európai polgárok száma várhatóan 70%-kal, a 80. életévüket betöltött uniós lakosoké pedig 170%-kal lesz magasabb a mainál. Ez a jelenség kihívások elé állítja a 21. század Európáját: egyrészt eleget kell tennie az egészségügyi ellátás iránt jelentkező megnövekedett igényeknek, másrészt oly módon kell egy elöregedő társadalom szükségleteihez igazítania az egészségügyi rendszereket, hogy azok az aktív munkaerő létszámának csökkenése ellenére megőrizzék fenntarthatóságukat. 

„Az egészség nem minden, de nélküle minden semmivé válik életünkben”(Arthur Schopenhauer).

Dr. Vajda Sándor főorvos
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: csöki / Csütörtök, 2015. május 14., 18.24 Válaszoljál rá!

-Hogy rosszalkodnak a buzik?
-AIDS nélkül.

Hozzászólt: @ / Szerda, 2010. december 08., 14.04 Válaszoljál rá!

A nővérke bemegy a kórterembe, hogy műtétre előkészítse a beteget. A megfelelő helyen beszappanozza, majd kezébe veszi a borotvát. óvatosságból, nehogy a borotva kényes helyen megsértse a beteget, megmarkolja a fütyülőjét, és óvatosan elhajtogatja a kés elől. Azt mondja erre a beteg:
- Elengedheti, nővérke, megáll most már magától is.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu