Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 18.54

Az immunrendszer erősítése télen

2017. december 03., 19.28 Vasárnap / Arad

A hideg idő miatt szervezetünk fokozott veszélynek van kitéve. Mégsem csak emiatt vagyunk gyakrabban betegek ősszel és télen, mivel önmagában a hideg nem okoz náthát vagy influenzát. A hideg és magas páratartalmú levegőben azonban könnyen terjednek a felső légutak betegségeiért felelős kórokozó mikrobák. Az általuk kiváltott betegségek klinikai képét és kimenetét három tényező határozza meg: a szervezetbe jutott mikroorganizmusok száma, virulenciája (megbetegítő képessége) és a védekező rendszer állapota. Normális védekezőképességű személyeknél az esetek túlnyomó többségében enyhébb a betegség lefolyása, ritkábban fejlődik ki szövődmény. Azoknak viszont, akiknek valamilyen immunológiai károsodásuk van, a betegség lényegesen súlyosabb formájával kell megküzdeniük. Szervezetünk védekező rendszere 3 fő részből áll: 1. a természetes védekező rendszer (különböző védőgátak: a bőr elszarusodott laphámja, a légutak csillószőrei, a gyomorsav, az epe, az emésztőenzimek stb.),

2. a nem specifikus védekező rendszer (a celluláris immunitás),

3. a specifikus védekező rendszer (a humorális immunitás).

Amikor kórokozó hatol a szervezetbe (ezeket antigéneknek nevezzük), az immunrendszer felismeri, betolakodó ellenségnek tartja, felveszi velük a harcot s arra törekszik, hogy mihamarabb elpusztítsa, csapdába ejtse, közömbösítse, lebontsa őket, nehogy elszaporodjanak és fertőzést okozzanak. Szervezetünk a kórokozók „inváziójára” a fehérvérsejtek aktiválásával és az antitestek többszörös képzésével reagál. Az immunrendszer speciális sejtjei elraktározzák a behatoló kórokozók legyőzéséhez szükséges információkat, és ezzel nagyszabású védekező reakciót mobilizálnak a szervezetünkben.

    Akinek gyógyszeres kezelésre van szüksége, a családi vagy a szakorvos felírja, de szerencsénkre számtalan természetes módszer áll rendelkezésünkre, hogy immunrendszerünket – legfőbb testőrünket – óvjuk és erősítsük. Elsősorban kerüljük a felesleges stresszhelyzeteket, csökkentsük a vegyi anyagok használatát, teljes értékű, vitaminokban, ásványi sókban, nyomelemekben gazdag táplálékokat fogyasszunk. Télen ajánlott a savanyú káposzta (és annak a leve is), vagy más tejsavas erjedéssel tartósított zöldségfélék, illetve a joghurt, mivel ezek elősegítik az egészséges bélflóra kialakulását. A fokhagyma és a vöröshagyma is nagy segítség az immunrendszer számára, hiszen köztudottan csiraölő hatásúak, és segítenek a bélbaktériumok egyensúlyának rendezésében. Ajánlott a húsadag csökkentése (persze ez nem könnyű disznóvágás után), a szervezetünk számára szükséges aminosavakat inkább hüvelyesek, illetve tejtermékek fogyasztásával pótoljuk. Az immunerősítők között említhetjük a zöldpaprikát (magas az A- és C-vitamin tartalma), a lédús grépfrútot (pektin rostokat, C-vitamint tartalmaz), az aromás gyömbért (amely kiváló görcsoldó és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő is). A csipkebogyó az egyik legismertebb C-vitamin-forrás, amely fokozza a szervezet védekezőképességét, de fontos antioxidáns is. A búzacsíra a magvaknak csupán kis részét alkotja, tápértéke azonban kiemelkedő, mivel magas vitamin- (E, B-, folsav) és ásványianyag- (foszfor, kálium, magnézium és cink) tartalmának köszönhetően hozzájárul a betegségek megelőzéséhez. A spenót rostokban, vasban és B-vitaminban gazdag, a zöld tea számos vitamint (C, B2, D, K), ásványi anyagot (fluorid, alumínium és réz), valamint antioxidánst tartalmaz és a méz (komplex összetevői révén) bizonyítottan erősítik szervezetünk védőképességét.

A mínuszok idején különösen oda kell figyelni az öltözködésre tetőtől talpig. A sapka, kalap viselése igen ajánlatos, mivel a fejbőrön keresztül történik az egész test hőleadásának csaknem harmada. Ajánlott a réteges öltözködés, az izzadt bőrfelszín hőleadása sokkal nagyobb a szárazénál. Ne hordjunk szűk lábbelit, ruházatot, kesztyűt, mert ez rontja a vérellátást, nem hagy helyet a szigetelő levegőrétegnek a bőr és a ruházat között. Fontos, hogy vérkeringésünk is jó állapotban legyen, hiszen ennek révén jutnak a sejtek tápanyagokhoz, oxigénhez, az biztosítja a mérgek és salakanyagok elszállítását is. Ezért ajánlott a kocogás, séta a szabad levegőn, kerékpározás, kirándulás, ha lehetséges, a szaunázás is, de fontos a jó közérzet, örüljünk az életnek, ne rágódjunk feleslegesen minden apróságon. Jó, ha mindnyájunkban tudatosul, hogy egészségesnek lenni és maradni csak jól működő immunrendszerrel lehet.

                                                             Dr. Vajda Sándor

                                                                    főorvos
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu