Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 16.51

Az őszi megfázásról

2015. szeptember 25., 17.12 Péntek / Arad

A megfázásos megbetegedések a mérsékelt éghajlaton élők leggyakoribb betegsége. A felnőttek évente 2-3 alkalommal esnek át megfázáson, főleg az őszi–téli időszakban, amikor az időjárás kedvez a kórokozók elszaporodásának. A megfázások hátterében leggyakrabban a vírusok állnak, amelyek orrfolyást, kötőhártya gyulladást, torokfájást, hasmenést okozhatnak. A fertőző betegségekkel szembeni védelemben a legfontosabb szerepe az immunrendszernek van, azonban a kóros folyamatok kialakulásának megelőzésében nagy szerepet játszanak bizonyos természetes védő mechanizmusok, mit például a bőr, illetve a légutak nyálkahártyája.  Ha a nyálkahártya a hideg hatására megsérül, a vírusok a mélyebb rétegekbe kerülhetnek, ahol elszaporodnak és jellegzetes tünetek kialakulását okozzák. A leggyakoribb kórokozók az influenza-, parainfluenza-, az adeno- és rhinovírusok. Ha nem megfelelően kezeljük a heveny légúti tünetegyüttest, bakteriális felülfertőződés következtében arc- és homloküreg-, mandula-, középfül-, és tüdőgyulladás is kialakulhat.

    Ami a tüneteket illeti, a betegségre főként a hirtelen kezdet jellemző: általában már a betegség kezdetén hidegrázással kísért magas láz lép fel. A bevezető tünetek közé tartozik a gyengeségérzés, a fejfájás, a végtag- és izomfájdalmak, gyakran jelentkezik a torokban égő, kaparó érzés, a nyelési nehezítettség, a torokfájás mely a fülbe sugárzik. A torokfájdalommal egy időben kialakul a nyaki nyirokcsomók duzzanata is, amelyek főleg az állkapocs alatt, a nyakon kétoldalt, esetenként a nyakszirttájon tapinthatók. A betegség kezdeti fázisára jellemző a száraz köhögés és a bő vizes orrfolyás, ami a garatfalon bejutva az emésztőcsatornába, hasfájást, hasmenést, hányást okozhat. Bakteriális felülfertőzéskor az orrváladék sárgás-zöldessé, tapadóssá válik, és gyakran középfülgyulladás is jelentkezhet. A megfázás tünetei 2-3 nap alatt enyhülnek és általában 7-8 nap alatt komplikáció nélkül gyógyulnak, de ha a lázas állapot három napnál tovább tart, vagy erős köhögés, fülfájás jelentkezik, ajánlott a családi orvost felkeresni. Az orvos a diagnózis felállítása érdekében kérhet laboratóriumi vizsgálatot, mellkasi röntgenfelvételt vagy fül-orr-gégészeti vizsgálatot is.

     A vírusos eredetű megfázás kezelésének fő célja a tünetek enyhítése, főleg a láz csillapítása, hűtőfürdővel, vizes borogatással, vagy a patikákban kapható gyógyszerekkel (paracetamol, aszpirin stb.), a torokfájás ellen gyógy cukorkákat (Strepsils) vagy pasztillákat (fenosept, faringosept) valamint hársfa, csipkebogyó és kamillateát használhatunk. A lázas beteg folyadék igénye sokkal nagyobb, ezért ajánlott a magas vitamintartalmú gyümölcslevek, levesfélék, gyógyteák (mézzel édesítve) használata. A köhögés csillapítására nyákoldó szirupokat, gyógyteákat használhatunk, a nyálkahártya-duzzanatot orrcseppekkel csökkenthetjük, ami az orrmelléküregek szellőzését is elősegítik, ezzel csökkentve a felülfertőzés veszélyét is. A gyógyulás szempontjából fontos a nyugalom, lehetőség szerint az ágynyugalom, jól szellőztetett szobában, a vitamindús táplálkozás és a folyadék bevitel.

    Annak érdekében, hogy elkerüljük az őszi megfázásokat ajánlott a minden időjárási körülményeknek megfelelően öltözködni, vastagabb zoknit húzni és az immunrendszerünket megfelelő táplálkozással és életvitellel megerősíteni. Rengeteg vitaminhoz juthatunk – és nagyon olcsón –, cékla, sütőtök és káposzta fogyasztásával, a fokhagyma pedig erősíti az immunrendszert. A csipkebogyóról mondhatjuk, hogy „vitaminbomba” és ajánlott, hogy nyers állapotban fogyasszuk, vagyis a csipkebogyóhúst egy éjszakán át áztassuk vízben és másnap megszűrjük, mézzel édesítve igyuk meg. A legolcsóbb C-vitaminforrás a savanyú káposzta (a leve is), amely frissít, nem hizlal, rendbe tartja az emésztést is, de a citrom és a grapefruit, valamint a propolisz tartalmú készítmények is ajánlottak a szervezetünk védekező rendszerének erősítésére. Ha lehet, a vitaminok java részét természetes úton pótoljuk ebben az időszakban, és csak kiegészítésként használjuk a különféle multivitamin készítményeket. Erősíti védekező képességünket a szabadban végzett testmozgás, a napsütés hatására D-vitamin termelődik, de a fény és a tiszta, jó levegő pozitív hatással van szervezetünkre.

                                                                                                  

 

Dr. Vajda Sándor                                                                                                       főorvos 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu