Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 19., 16.21

Balkezesek nemzetközi világnapja

2020. augusztus 13., 08.36 Csütörtök

A balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1976 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15%-át kitevő balkezeseket. Az emberek döntő többsége a jobb kezét használja elsődlegesen a finomabb tevékenységek elvégzéséhez, viszont minden hetedik ember a bal kezét használja dominánsabban. A balkezesség nem megszokásnak tulajdonítható, hanem azzal magyarázható, hogy a többséggel ellentétben a jobb agyfélteke a domináns. Norman Geschwind neurológus szerint balkezesség alakul ki, ha a magzati korban a normálisnál magasabb a tesztoszteronszint, más kutatók ezt a hajlamot a születéskor fellépő stresszel magyarázzák, de a genetikai tényezők is okozhatják az esetek 46%-ában. A balkezeseket gyakran sutának nevezik és a magyar nyelvben sok kifejezés van, amely szerint a bal rosszat jelent, így: balszerencse, balsors, balsejtelem, balvégzet, balsiker, baleset, ballépés, balfék, balfácán, balul üt ki, bal lábbal kelt fel, valamint az ügyetlen szinonimájaként használt kétbalkezes. A statisztikai adatok szerint a férfiak körében gyakoribb a bal kéz domináns használata. A balkezességnek léteznek előnyei is, így a sebészetben hasznos lehet, ha az orvos mindkét kezét egyformán tudja használni a műtétnél, de a sportolóknál is előnyt jelent, ha  meglepetéseket okozhatnak a szokatlan oldal használatával. A balról jobbra haladó írásnál hátrány, jobbról balra haladónál (héber, arab, ősmagyar) viszont előny a balkezesség. Számos híres embert ismerünk, akik balkezesként világhírnévre tettek szert, így a festők közül megemlíthetjük Albrecht Dürert, Leonardo da Vincit, Michelangelót, Pablo Picassót, Raffaellót vagy Rubenst. A muzsikusok között is szép számmal akad híresség, köztük E. Bach, Beethoven, Rachmaninov nevét említhetjük. Az írók-költők balkezes társaságából is kiemelhetünk jeles alkotókat: Petőfi Sándort, J.W. Goethe-t és Mark Twaint. De nagyon sok nevet a nagy gondolkodóknál, uralkodóknál, politikusoknál, hadvezéreknél sorolhatunk fel, köztük: Nagy Sándor, Caesar, Benjamin Franklin, vagy az újkori történelemből: Fidel Castro, George Bush, Gerald Ford, Bill Clinton, Ronald Reagan, Barack Obama. Több előadóművész is balkezes volt, így Charlie Chaplin, Tom Cruise, Robert De Niro, Robert Redford, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Demi Moore, Lady Gaga és sokan mások.

Még a közeli múltban is a protokoll része volt, hogy enni, vagy kezet fogni az embernek a „szép kezével” illik. A muszlim országokban a jobb a tiszta, a szent cselekedetekre (evés, munka), a bal a tisztátalan dolgokra (pl. WC-használat) fenntartott kéz. Ott, ahol probléma a kézmosás, ez ésszerű higiéniai célokat szolgál. A balkezesség leginkább akkor jelenthet „problémát”, amikor a gyermek nagycsoportos óvodás, majd iskoláskorú lesz, ugyanis ahogy a gyerekek nőnek, az egyik kezüket előnyben fogják részesíteni bizonyos feladatok elvégzésénél, különösen írás és rajzolás közben. A jobb- vagy balkezesség általában 4-5 éves korra már kialakul, és tartósan így is marad az ember élete során.

Ma már ismert, hogy az agy bal és jobb féltekéje szabályozza a motoros funkciókat és ennek az elrendeződésnek egyértelmű okai vannak, például a nyelv és a figyelem párhuzamosan működhetnek. Az emberek túlnyomó többségének a  bal agyféltekéje a domináns, különösen az a régiója, amely a beszédet és a kézmozdulatokat is szabályozza. Ahhoz, hogy komplex készségeik fejlődjenek ki, a gyerekeknek először az alapvető érzékelési és motoros képeségeikben kell fejlődniük. A pszichológusok egyetértenek abban, hogy a finom motoros képességek, mint például a tárgyak manipulálása és a gesztikuláció, meghatározzák a későbbi nyelvi fejlődést. A pedagógia mai álláspontja szerint a balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos.

Már a magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns, az ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet. Ilyen például a dadogás, olvasási, írási, számolási nehézségek, magatartásbeli problémák, egyensúlyzavar, könnyen veszíthet a gyermek magabiztosságából és egyéb lelki problémák alakulhatnak ki. Átszoktatás helyett inkább segíteni kell a gyermeket, például az írástanulásnál meg kell mutatni neki a megfelelő technikákat, hogy hogyan formálja a betűket, a számokat. Számos elmélet létezik arról, hogy milyen tényezők határozzák meg a domináns kezünket, de sok szakértő szerint ez teljesen véletlenszerű. A balkezes embereket gyakran kreatívabbnak, magasabb intelligenciával rendelkezőknek tartják, de ezt még nem tudták tudományosan bizonyítani. Ronald Yeo, a Texas-Austin Egyetem kutatója szerint az érdekességeket és a tényeket összevetve, eget rengető különbségek nincsenek a jobb- és balkezesek között. A személyiségüket, szokásaikat és identitásaikat nem befolyásolja, hogy melyik kezüket használják.

                                                                      Dr. Vajda Sándor főorvos

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu